Znate ovu reklamu za toalet papir? Ja sam apsolutno kao Ema. Super su tableti, telefoni i sve te stvarčice, ali papir je papir. Naručito kada su u pitanju knjige i crtkanje i slično. Tokom ove jeseni sam uživala u zaista nekoliko dobrih knjiga. Najomiljenija večernja poza: udobno smeštena, ušuškana u omiljeno ćebe, vreo čaj ili kafa i knjiga. Neke od njih su bile apsolutni komercijalni treš, ali sam ih zaista zavolela samo zato što su uspele da me odlepe od kiše i tmurnih misli i ispune me svojim likovima i njihovim raspoloženjima. Sve ali baš sve bi bilo savršeno da nisam bila primorana da čitam e-knjige. Ali dobro.
Delić tih priča sam pokušala da prenesem na ove fotke. Koje sam ipak upotpunila nekim starim favoritima u papiru :)
Za jedno opuštajuće tmurno popodne predlažem ovaj kolač i neku dobru, dobru knjigu. Knjige mogu da se čitaju i u duetu.
---------------------------------------------------------------------------------------
Kolač sa narandžom i bademom
za kalup promera 20 cm
Sastojci:
2 manje narandže
180 g brašna
100 g braon šećera
50 g putera
60 ml pavlake ( 1/3 čaše)
1 jaje
3 kašike mlevenih badema
renadana kora jedne
narandže
1 burbon vanil šećer
1/2 kašičice cimeta
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
mrvičasti nadev
2-3 kašike seckanih badema
1,5 kašika braon šećera
1/4 kašičice cimeta
1,5 kašika brašna
2 kašike otopljenog putera
Oljuštite narandže kao što
se ljušti ananas, pa isecite kriške tako da opne ostanu, a da je meso
isečeno.
Umutite penasto jaje, omekšali puter i šećer pomešan sa vanil
šećerom i cimetom. Dodajte pavlaku pa miksirajte dok se smesa ne sjedini.
Pomešajte brašno, sodu
bikarbonu i prašak za pecivo, dodajte
smesi od jaja i izmiksirajte. Na kraju lagano umešajte mlevene bademe.
Stavite suve sastojke za
mrvičasti nadev pa promešajte kašikom da se sastojci sjedine. Dodajte puter pa
mešajte rukom ili kašikom .
U kalup za tortu ili slični pleh sipajte testo
poredjajte gore isečene narandž pa pospite pripremljenim mrvičatim testom.
Pecite u unapred ugrejanoj
rerni na 180 ˚C oko 50-60 minuta, dok kolač lepo ne porumeni.
Recept za štampu
Obožavam ove jesenske dane, baš zbog toga ušušksvanja i knjiga.
ReplyDeleteKolač divno izgleda.
I ja kao Ema. :)
ReplyDeleteA na fotki Zovem se Crveno - jedna od mojih omiljenih knjiga. :)
google 2630
ReplyDeletegoogle 2631
google 2632
google 2633
google 2634