January 20, 2020

Flammkuchen




Jesen i zima u  Nemačkoj mi uvek teško padaju, jer ovde sivo ima neku novu dimenziju i ima dana kada ni ne svane kako treba. Uffff. Ali, čim uđemo u jesen i kako krenu da se približavaju dani Adventa svuda unaokolo počnu da se prodaju Flammkuchen i Zwiebelkuchen - hleb sa lukom. Tome se stvarno radujem. Apsolutno obožavam. I pomaže da tmurnim raspoloženjima i sivilom. Danas vam donosim recept za Flammkuchen, a nekom drugom prilikom, uskoro ću se posvetiti ovom drugom, Zwiebelkuchenu.
Flammkuchen je kombinacija finog, tankog i hrskavog testa, milerama (Šmanda, što sam je po mom mišljenju naš mileram) luka i slanine. Meni se više sviđa varijanta testa sa kvascem od one bez. Volim i da luka bude dosta i naručito mi se dopada sa ljubičastim lukom. Ima finu slatkastu karmelisanu notu kada se lepo ispeče.
Trenutno je kod mene aktuelna tema oporavka. Ne mogu da delim sa svetom još uvek detalje od čega i sl, ali sam htela to da spomenem jer mi je izuzetno važno i jer sam htela da na svom instagram profilu posvetim oporavku i ličnom vremenu malo više mesta i da objavljujem fotke i postove na tu temu. Ono na čemu mi je trenutno fokus jeste povratak energije, koja mi je trenutno izuzetno niska i vežbe za vrat i ramena i što više duhovne hrane. Trenutno čitam jednu super interesantnu biografiju o finskoj umetnici Tuve Janson, koja je osmislila poznate dečije likove Mumine, kojih se istini za volju uopšte ne sećam iz detinstva. Tuve je vodila inače vrlo interesantan i nesvakidašnji život i zaista me je zaintrigirala. Planiram da posle pročitam i bar jednu knjigu o Muminima, a Tea i ja smo već pogledale na Netflixu jednu dve epizpode novog crtanog sa Muminima. Kada se upoznam malo bolje sa tematikom pisaću više.
Elem ako već niste zapratite i moj Instagram profil  @Sanja Manasijevic


----------------------------------------------------------------------------------------------------


Flammkuchen 

Satojci:

Testo
20 g kvasca
600 g brašna
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
3 kašike ulja + eksta za premazivanje testa
300 ml vode

nadev

400 g ljubičastog luka
300 g pančete- sušene slanine ili šunke (bolje je sa slaninom)
250 g milerama
150 g creme fraiche
so i sveže mleveni biber

Aktivirajte kvasac u toplom mleku sa jednom kašičicom šećera. Prosejte brašno u činiju za mešenje, dodajte ulje, so, toplu vodu i aktiviran kvasac. Mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine, stavite testo na dasku za mešenje pa mesite rukama najmanje 5 minuta. Oblikujte loptu, premažite testo sa svih strana uljem stavite ga u činiju, pa prekrite providnom folijom. Ostavite na toplom mestu 45 minuta. Za nadev iseckajte slaninicu na male kockice i pomešajte mileram i krem freš. Ako nemate krem freš stavite samo mileram. Mileram će biti mnogo bolji od klasične pavlake jer ima drugačiji ukus i tečniji je i lepše i bolje će se mazati. Luk isecite na sasvim tanke listiće i malo posolite, ostavite da odstoji par minutra pre posipanja.
Testo podelite na dva dela i razvucite tanko. Testo treba da bude tanje od testa za picu. Premažite polovinom milerama, pospite lukom i slaninom, a zatim i sveže mlevenim biberom.
Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 250°C 20 minuta.
 


Pin It Now!

10 comments: