January 20, 2020

Flammkuchen




Jesen i zima u  Nemačkoj mi uvek teško padaju, jer ovde sivo ima neku novu dimenziju i ima dana kada ni ne svane kako treba. Uffff. Ali, čim uđemo u jesen i kako krenu da se približavaju dani Adventa svuda unaokolo počnu da se prodaju Flammkuchen i Zwiebelkuchen - hleb sa lukom. Tome se stvarno radujem. Apsolutno obožavam. I pomaže da tmurnim raspoloženjima i sivilom. Danas vam donosim recept za Flammkuchen, a nekom drugom prilikom, uskoro ću se posvetiti ovom drugom, Zwiebelkuchenu.
Flammkuchen je kombinacija finog, tankog i hrskavog testa, milerama (Šmanda, što sam je po mom mišljenju naš mileram) luka i slanine. Meni se više sviđa varijanta testa sa kvascem od one bez. Volim i da luka bude dosta i naručito mi se dopada sa ljubičastim lukom. Ima finu slatkastu karmelisanu notu kada se lepo ispeče.
Trenutno je kod mene aktuelna tema oporavka. Ne mogu da delim sa svetom još uvek detalje od čega i sl, ali sam htela to da spomenem jer mi je izuzetno važno i jer sam htela da na svom instagram profilu posvetim oporavku i ličnom vremenu malo više mesta i da objavljujem fotke i postove na tu temu. Ono na čemu mi je trenutno fokus jeste povratak energije, koja mi je trenutno izuzetno niska i vežbe za vrat i ramena i što više duhovne hrane. Trenutno čitam jednu super interesantnu biografiju o finskoj umetnici Tuve Janson, koja je osmislila poznate dečije likove Mumine, kojih se istini za volju uopšte ne sećam iz detinstva. Tuve je vodila inače vrlo interesantan i nesvakidašnji život i zaista me je zaintrigirala. Planiram da posle pročitam i bar jednu knjigu o Muminima, a Tea i ja smo već pogledale na Netflixu jednu dve epizpode novog crtanog sa Muminima. Kada se upoznam malo bolje sa tematikom pisaću više.
Elem ako već niste zapratite i moj Instagram profil  @Sanja Manasijevic


----------------------------------------------------------------------------------------------------


Flammkuchen 

Satojci:

Testo
20 g kvasca
600 g brašna
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
3 kašike ulja + eksta za premazivanje testa
300 ml vode

nadev

400 g ljubičastog luka
300 g pančete- sušene slanine ili šunke (bolje je sa slaninom)
250 g milerama
150 g creme fraiche
so i sveže mleveni biber

Aktivirajte kvasac u toplom mleku sa jednom kašičicom šećera. Prosejte brašno u činiju za mešenje, dodajte ulje, so, toplu vodu i aktiviran kvasac. Mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine, stavite testo na dasku za mešenje pa mesite rukama najmanje 5 minuta. Oblikujte loptu, premažite testo sa svih strana uljem stavite ga u činiju, pa prekrite providnom folijom. Ostavite na toplom mestu 45 minuta. Za nadev iseckajte slaninicu na male kockice i pomešajte mileram i krem freš. Ako nemate krem freš stavite samo mileram. Mileram će biti mnogo bolji od klasične pavlake jer ima drugačiji ukus i tečniji je i lepše i bolje će se mazati. Luk isecite na sasvim tanke listiće i malo posolite, ostavite da odstoji par minutra pre posipanja.
Testo podelite na dva dela i razvucite tanko. Testo treba da bude tanje od testa za picu. Premažite polovinom milerama, pospite lukom i slaninom, a zatim i sveže mlevenim biberom.
Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 250°C 20 minuta.
 


Pin It Now!

12 comments:

  1. Hvala za divan recept! Želim brz oporavak. Mumini kod nas nisu bili objavljeni do nedavno, zato ih se možda i ne sećate...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam proveravala da li su kod nas izdavani, planbirala sam da sledecom porilikom potrazim sta ima kod nas odf knjiga. Videla sam samo da ima prevod nekih njenih knjiga za odrasle...
      Hvala na lepim zeljama :)

      Delete
  2. Pozdrav gospođo ili gospodine
    Iskrenost i iskrenost dvije su stvari koje nedostaju stranicama. Ja sam privatni zajmodavac i nudim kredite ozbiljnim ljudima koji mi mogu dobro otplatiti uz kamatu od 3% godišnje. Moji uvjeti kreditne ponude su vrlo jasni i jednostavni bez protokola. Molimo kontaktirajte me za više informacija.

    E-pošta: simondurochefort@gmail.com

    ReplyDelete
  3. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    ReplyDelete
  4. Moje svjedočanstvo Zdravo svima
    Ovdje sam da svjedočim kako sam dobio zajam od kreditno-kreditnih institucija nakon što sam se nekoliko puta obraćao raznim kreditorima koji su obećavali pomoći, ali mi nikada nisu dali zajam. Sve dok me prijatelj nije upoznao sa kreditno-kreditnim institucijama i obećao da će mi pomoći i zaista su uradili ono što su obećali bez ikakvog odlaganja. Nikada nisam mislio da još uvijek postoje pouzdani kreditori dok nisam upoznao kreditne institucije, koje su zaista pomogle sa zajmom od 13.000 eura i promijenile moje uvjerenje. Ne znam da li vam je na bilo koji način potreban pravi i hitan zajam, slobodno kontaktirajte kreditne institucije putem e-pošte: loancreditinstitutions00@yahoo.com
    Whatsapp broj:+393512640785 ili : +393509313766
    ili :+393512114999.
    email: loancreditinstitutions00@gmail.com

    ReplyDelete