March 23, 2013

Lagana torta sa kupinama i malinama

Svake godine u ovom perijodu umorna od zime poželim neku finu voćnu tortu. U suštini sam zagovornik konzumiranja sezonskog voća i povrća, ali tu i tamo napravim po neki ustupak. Tako su ove maline i kupine zalutale u moj mart, kada im vreme uopšte nije. Prošle godine su to bile breskve.
Ova torta je ustvari remake jednog od prvih recepata sa bloga i ponovo sam se oduševila....Takodje je bilo lepo podsetiti se kako je blog počeo i još jednom sa sobom razmotriti zašto. Draž je u putovanju, a ne u stizanju na cilj...


Sastojci:

biskvit

4 jaja
50g putera
120g šećera
120g brašna
2 kašike kakaa
kašičica arome vanile
1/2 kašičice praška za pecivo

3 kašika mleka za kvašenje biskvita

fil

2 jaja
300 ml slatke pavlake
200 g kupina
200 g malina
150 g šećera
1 kesica želatina
kasičica arome od vanile

Za ukrasavanje

200 ml slatke pavlake
rendana čokolada

Rastopiti puter i ohladiti ga. Penasto umutiti jaja, 2 kašike tople vode, šećer i aromu vanile. Zatim izmešati brašno, kakao, prašak za pecivo i malo soli. Na kraju dodati puter. Sipati masu u podmazan i paprirom za pečenje obložen kalup za torte i peći 30-35 minuta u predhodno zagrejanoj rerni na 200°C. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.



Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice. Na pari mutiti jaja, so, šećer i 5 kašika vode (40ml), sve dok masa ne počene da se zgušnjava. Skloniti sa vatre i uz lagano mešanje prohladiti smesu. Čvrsto ulupati slatku pavlaku. Kupine i maline oprati i osušiti, pa ih zajedno sa 150 g šećera ispasirati u blenderu, po želji procediti da se uklone koštice. Voćni pire zagrejati u manjoj posudi pa mu dodati želatin i onda sjediniti sa smesom od jaja a zatim dodati slatku pavlaku. Ostaviti da se hladi oko 30 minuta.
Biskvit staviti na tacnu za serviranje i poprskati mlekom pa staviti obruč od kalupa za torte, nakon toga sipati fil i ostaviti u frižideru preko noći ili par sati da se torta dobro ne ohladi. Odstraniti obruč i ukrasiti šlagom od slatke pavlake i rendanom čokoladom.

Recept za štampu

Isprobala Matejka
Milkica Sanja9

Pin It Now!

14 comments:

  1. Kako je lepa. :) Rado bih jedno parčence, a možda i dva. :)

    ReplyDelete
  2. Dopadaju mi se ovakve torte. Predivno izgleda:)

    ReplyDelete
  3. Vrlo lep recept i drago mi je da si napravila ovu torticu u novom izdanju, tako se i mi mozemo podsetiti i isprobati.:))

    ReplyDelete
  4. Zbilja nemam riječi, izgleda fantastično :)

    ReplyDelete
  5. Predivno izgleda, odlična kombinacija okusa, a i boja!:)

    ReplyDelete
  6. Krasna torta, podsjeća na ljeto.

    ReplyDelete
  7. uuuuuu...ovo obavezno probati, sto pre :)
    molim te skloni verifikaciju kako bismo lakse komentarisali

    ReplyDelete
  8. Muž me obavjestio da je na selu posadio neki hibrid, mješavine maline i kupine, nemam pojma na šta liči. To mi je palo na pamet kad sam čitala recept. Volim maline, ali sa kupinama nisam u najboljim odnosima.

    ReplyDelete
  9. Koja je dimenzija kalupa? Izgleda izvrsno!

    ReplyDelete