Nedostaje mi leto i sočno voće koje ono donosi, kao što su breskve. U pokušaju da to nadoknadim smislila sam ovu jednostavnu voćnu tortu sa konzerviranim breskvama. Ako je sezona naravno da se možete odlučiti i za sveže voće, biće još bolja. Kombinacija sa biskvitom sa lešnicima je dobar kontrast blagim breskama, koji sam dodatno pojačala sa smesom od pekmeza od kasija i mlevenih lešnika kojom sam premazala biskvit.
Nisam neki tip osobe koji obožava rezano cveće ili bašte pune istog. Mislim volim i lepo mi je ali ne čeznem za njim i kada ga nema uopšte mi ne nedostaje. Ali svakog proleća se iznova oduševljavam raznim žbunovima i drveću koje cveta. I volim da ispunim stan sa njihovim granama. Naručito sam zaljubljena u japansku jabuku koju moji imaju u dvorištu.
Kada sam razmišljala o fotografijama ove torte zamislila sam belu jednostavnu tortu, sa možda po kojim lešnikom umočenim u karamel i u pozadini bele cvetove nekog grma pored kojeg prolazim svakog dana.
Tog dana, i dan pre, je padala kiša i ni jedan jedini cvet nije ostao na žbunu.
Morala sam da se zadovoljim sa ovim žutim cvetićima, koji su bili malo otporniji na kišu.
Tako je počelo jutro a i čitav dan je nastavio u tom tonu.
Rezultati, ne baš lepo ukrašena torta i osrednje fotografije.
Samo dobar ukus torte me je naveo da sve stavim na blog, a i moja upornost da istrajem u nameri upurkost nevoljama.
Sastojci:
Biskvit
3 jaja
100 g šećera
75 g brašna
75 g mlevenih prženih lešnika
20 g putera
1 burbon vanilin šećer
1 ravna kašičica praška za pecivo
Fil
400 g krem sira
250 ml slatke pavlake
150 g šećera
1 konzerva breskvi (450 g neto)
1 kesica želatina (mlevenog)
za premaz biskvita
120 g pekmeza od kajsija
50 g mlevenih lešnika
za ukrašavanje
300 ml slatke pavlake
kremfix
Zagrejati rernu na 180°C.
Jaja, šećer i burbon vanilin šećer miksirati dok ne postanu penasti. Dodati rastopljen puter. Pomešati brašno lešnike i prašak za pecivo, dodati smesi od jaja lagano mešajući. Sitati u kalup za pečenje torti (24 cm), peći oko 25 minuta. Proveriti čačkalicom da li biskvit gotov.
Breskve iseckati na kockice.
Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice.
Odmeriti 150 ml soka od kompota iz konzerve breskvi pa dodati iseckano voće, zagrejati, skoro do ključanja. Skloniti sa ringle pa dodati želatin, ostaviti da se hladi 15 minuta.U sir dodati šećer pa sve izraditi mikserom dok ne postane ujednačena smesa. Dodati voće sa želatinom i pomešati. Ostaviti sa strane da masa počene da želira. U medjuvremenu čvrsto umutiti slatku pavlaku. Sjediniti sa smesom od sira i voća.
Ohladjen biskvit preseći na dva dela.
U činiji pomešati pekmez od kajsija i lešnike, ako je masa previše gusta dodati kašiku ili dve vode (treba lepo i lako da se razmazuje po biskvitu). Staviti jedan deo biskvita na tanjir za toru a zatim ga premazati smesom od lešnika i pekmeza. Oko biskvita staviti obruč od kalupa za torte, pa sipajte polovinu fila pritom vodeći računa da se kockice voća jednako rasporede, fil prekrite preostalim biskvitom koji ste predhodno namazali sa preostalim pekmezom sa lešnicima, zatim sipajte i ostatak fila, ili koliko vam dozvoljava visina obruča za toru (meni je preostalo vrlo malo).
Ostavite preko noći u frižideru.
Sutradan pažljivo sklonite obruč za tortu. Ulupajte slatku pavlaku sa kremfiksom u čvrst šlag.
Ukrasite tortu po želji.
Recept za štampu
Lepa je na oko, verujem da je lepa i na ukus. :)
ReplyDeleteJeste, meni je bila ukusnija nego što je izgledala...
DeleteOva torta me podseća na torte koje sam imala za rođendan kao mala :)
ReplyDeleteDivno izgleda, ja jako volim breskve i kajsije u tortama :))
Deca i najviše vole te voćne i lagane torte...
DeleteDivna torta..zaista dobra kombinacija ljesnjaka u biskvitu i voca u kremi.
ReplyDeleteJa uobicajeno stavim maslac u kremu i pospem tortu kokosom izvana,dok ti vise volis zelatinu u kremu..priznajem da je ta varijanta manje kaloricna ali ne volim zelatin,nekako se ne mogu da priviknem na njega iako moji nemaju nikakvu zamjerku..divna torta !!!!!
Dok nisam pocela sama da pravim torte i muvam se po blogovima spadala sam u kategoriju onih što torte ne vole. U stvari su mi ružne preslatke torte čiji su filovi na bazi pudinga a pune margarina. Naravno da i tu postoje izuzeci. Kada sam otkrila kreme sa želatinom bila sam presrećna. Sve je nekako stvar ukusa....
DeleteUvek kada imam priliku da izaberem izmedju neke cokoladne i vocne torte, opredelim se za vocnu. Deluju mi lagane i socne. Ova kombinacija voca sa biskvitom od lesnika je odlicna kombinacija i verujem da je tortica preukusna :)
ReplyDeleteVolim vocne poslastice i ova tvoja torta mi super izgleda i sigurna sam da je jako ukusna. Divan mi je ovaj odsjeceni komad.
ReplyDeleteHvala, Gordana!
DeleteJako mi se sviđa, baš je elegantna :)
ReplyDeleteHvala...
Deletekransa ti je torta, meni su super breskve u tortama, i svježe i konzervirane
ReplyDeleteI meni su breskve odlične u tortama i kolačima....
DeleteJedva čekam ljeto, baš radi voćnih deserata. Krema bi i bez želatine bila dovoljno čvrsta, a kombinacija breskvi i lješnjaka zvuči super.
ReplyDeleteNisam sigurna da bi torta bila dovoljno čvrsta bez želatina samo zbog tog soka od kompota. Fil je bio prilično tečan kada sam ga sipala. A njega sam dodala najviše da bi pojačala ukus breskvi, ako se to preskoči onda da.
Delete:)
Mnogo volim voćne torte, a i ovaj biskvit u kombinaciji sa voćem je super.
ReplyDeleteNe brini zbog slicica i drago mi je da si objavila recept, ovako bi ostali uskraceni za jedan fini slatkis, verujem da ukucani nisu imali ni najmanje zamerki, razmazices ih nacisto, hehe... a i nas ovde na blogu.:))))
ReplyDeleteTaman posla da je ne objaviš! Veoma lepo izgleda i još na početku čitanja sam smislila da prokomentarišem kako je lepo ukrašena (glatka površina, pravilni talasčići - kod mene toga neće biti ni za sto godina) - a ti tako. Sad sam se setila da imam teglu breskvi u ostavi, završiće u torti. Koji krem sir stavljaš?
DeleteOpasan izvini što tek sada odgovaram, žurila sam da pripremim Slatki kupus za objavu.
DeleteKrem sir koji koristim je subotički, ponekada krem maslac a ponekad onaj običan a nisam do sada stavljala u kolače onu lajt varijantu.
Što se tiče ukrašavanja, i ja sam tako mislila dok nisam dobila baš dugačku inox špatulu koja služi za ravnanje (i još mnogo praktičnih stvari) poivršine torte i sl. Sa njom je sve lakše. I pošto sam ja nešto isprobavala različite varijante tih gore ružica i zvezdica pa kada mi se nije svidjalo sam skidala i onda više nije htelo baš lepo i glatko da se poravna, a i Tea je u jednom momentu zagnjurila prstiće u tortu :)
Ako je budeš pravila javi utiske!
@Lana, hvala na kometaru, drago mi je da ti se dopada tortica, a razmaziću sve, ponajviše sebe :)
...obožavam kremasto i voćno...pogotovo kad je onako još dobro ohlađeno iz frižidera...:)
ReplyDelete...savršena torta sa breskavama, krem sirom i vrhnjem...i da... lješnjaci...obožavam lješnjake!!... divan recept koji ću morati isprobati...svakako ide u favorite (lista recepata koje moram isprobati..:)) )...
...prekrasan blog sa divnim receptima...prekrasnim slikama...oduševljena sam...:)
...drago mi je što si me pronašla tako da i ja imam prilike vidjeti tvoja djela...:)
...pišemo si... lijep pozdrav ostavljam... :))
Hvala, drago mi je da ti se svidja blog i nadam se da ćemo imati prilike da se družimo!
DeletePozdrav :)
Jako mi je lepa tortica! Obožavam jednostavnu dekoraciju torte pogotovo kada je skroz bela...
ReplyDeleteKombinacija je skroz po mom ukusu, zapisujem recept!:)
Hvala!
Hvala tebi!
DeleteJavi utiske, ako isprobaš recept :)
Ja bih moje cvece stalno trpala u fotografije, ali trudim se da se obuzdam. :) Torta je divna! Iz iskustva znam da je kombinacija lesnika i bresaka fenomenalna...
ReplyDeletenikada, ali ni-ka-da ne bih pomislila da s ovim fotkama ili dekoracijom torte nešto ne štima ;)
ReplyDeleteovo je baš po mom guštu, jednostavno i fino :)
Sočna i lepa tortica :). I ja volim breskve u tortama, u sezoni sveže a kad nema sezone iz konzerve. Svejedno, samo, da je torta :D.
ReplyDeletesad je bas krecem praviti za moj rodjendan pa javljam utiske..samo da mi uspe,a zvuci odlicno :)
ReplyDelete