April 23, 2012

Sladak kupus


Slatki kupus i nije neki čest gost na našem stolu, uglavnom zato što nam se razlikuju navike i ukusi u pogledu ovog naizgled jednostavnog jela. U mojoj izvedbi je to vrlo jednostavna varijanta sa malo dinstanog luka, punooo kupusa i po kojom kobasicom, a sve to obojeno sa malo paradajz soka. A mm voli sa puno mesa, naravno. Prilika da mu ispunim želju, a i da se ja oprobam u pravljenju Slatkog kupusa (sa velikim početnim slovom) mi se pružila ovih dana u okviru saradnje izmedju Miksera, Remaka i on-line časopisa Mezze. Neki od saradnika Mezze časopisa su pravili remake jednog tradicionalnog jela. I predstavljaju Vam ih danas na svojim blogovima, a jela su servirana u posudju Ateljea Remake.

U subotu, 28. aprila se po 2. put održava Mikser Design Food, Karadjordjeva 45 Bgd. A jedan od učesnika biće i časopis Mezze. Ako ste zaiteresovani svartite da se družimo, ceo dan je posvećen gastronomiji, a nije kalsičan sajam hrane. Sve je podignuto za jedan stepenik više. Hrana kao doživljaj, kao umetnički performas, kao deo dizajna....



U međuvremenu, Remake i Mikser vas nagradjuju! Prelepa kecelja u izradi ateljea Remake moze biti vaša, a evo i kako:

Potrebno je samo da lajkujete stranice Remake i Mikser i ostavite komentar ovde sa linkom ka vašem FB profilu (ovo nam je najvažnije kako bismo proverili da li ste lajkovali :). Nagradna igra traje do 27. aprila u podne kada ćemo putem sajta random.org izvući dobitnika nagrada, u "bubanj" će biti stavljeni komentari sa svih blogova. Nagrade možete preuzeti 28. aprila na Mikser Design Food-u, na štandu Mezze magazina. Igra je samo za stanovnike Srbije.


Na kraju da sumiram utiske o kupusu.

Odličan je!
:)







Sastojci:

1200 g kupusa
300 g junećeg mesa, plećka
300 g svinjskog mesa, plećka
100 g pančete
2 velika ljubičasta luka
10 šeri paradajza (ili 2 velika)
1 crvena paprika, babura
4 čena belog luka
1 sušena ljuta paprika
2 grančice celer lišća
5 grančica prešun lišća
700 ml vode
1.5 kašika brašna
1 kašičica aleve paprike, slatke
1/2 kašičice tucane ljute paprile (opciono)
so, biber


Meso iseći na veće kocke. Pomešati brašno sa alevom paprikom i ljutom paprikom. Uvaljati kocke mesa u brašno. Pančetu iseći na manje komade, pa je propržiti u velikoj šerpi (u kojoj će se kuvati kupus). Izvaditi pančetu pa dalje na jakoj vatri pržiti meso, ako je potrebno meso pržiti iz više puta, bitno je da se lepo ispeče sa svih strana a da ne počne da se dinsta. Kada je meso gotovo dodati mu luk, isečen na veće kocke. Dinstati dok ne postane staklast. Zatim staviti sitno sečen beli luk i sitno sečenu papriku dinstati još minut dva, a onda dodati krupno sečeni kupus, prepolovljen šeri paradajz  i prženu pančetu. Naliti vodom, staviti povezano lišće peršuna i celera i po želji ljutu papriku. Kuvati na tihoj vatri dva, dva i po sata. Neposredno pred kraj izvaditi peršun i celer lišće, zatim probati i po ukusu dodati još bibera i soli, ljute paprike.
Pin It Now!

12 comments:

  1. Mmmmmmm.......predivno!!!!
    https://www.facebook.com/eva.c.miler

    ReplyDelete
  2. Obozavam ovakva jela, predivno izgleda. Posudje je krasno.

    ReplyDelete
  3. Uvek nekako očekujem od slatkog kupusa neko vrlo čorbasto jelo, kad vidi ovo! Izgleda odlično i verujem ti da je super!

    ReplyDelete
  4. Jako dobro izgleda, i super što nije čorbasto.
    Odlična verzija, pozdrav :)

    ReplyDelete
  5. Pa ovo je mrak-mračni!!! Obožavam kupus, naročito ovako "nasuvo".

    ReplyDelete
  6. Mljac!:)

    https://www.facebook.com/JaMarusJa

    ReplyDelete
  7. deluje izvrsno :)
    http://www.facebook.com/profile.php?id=1033717712

    ReplyDelete
  8. Jako vam zavidim; i na uskorom druženju i na prekrasnim tanjurućima. Javite nam postom kako je bilo.

    ReplyDelete
  9. ;)
    https://www.facebook.com/#!/andrijana.miletic

    ReplyDelete
  10. Genijalno si rimejkovala kupus! Tanjiric se odlicno uklopio sa sve ovim Eat me :)

    ReplyDelete
  11. Ja inace ne volim sladak kupus, ali ovaj recept mi deluje bas fino... Mozda bih mu mogla dati jos jednu sansu... :)

    ReplyDelete
  12. Njam! Pančetica svemu da poseban šmek, mada se kupus u svim varijantama ionako često nalazio na našoj porodičnoj trpezi.
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100000093960290

    ReplyDelete