May 30, 2011

Rolat od spanaća /Spinach Roll


Please, scroll down for English
 
U majskom krugu Kuvarijacija, igre za food blogere, koju je pokrenula Maja sa bloga Cooks and Bakes isprobavali smo Jelenin Rolat od spanaća. Rolat je jako ukusan i vrlo dekorativan, odličan za neki party ili kao predjelo ručku, najiskrenija da budem nama je poslužio kao večera/doručak. Jednajedina stvar koju bih promenila je postupak filovanja, pomešla bih sir sa šampinjonima i šunkicom i onda rolovala, mislim da bi mi se tako bolje povezalo sve. Svakao ću rolat ponovo praviti pa ću probati i tako. Hvala Jeleni (i njenoj mami) na ovom lepom receptu.



Sastojci:

 4 žumanca
180 g pavlake
150 g brasna
420 g spanaća
4 belanca
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo

Fil:

450 g feta sira
500 g krem sira
300 g šampinjona
200 g praške šunke



Na pari skuvati opran i oćišćen spanać, pa ga ostaviti u cediljki da se dobro iscedi. Kasnije ga treba jos iscediti rukama, potrebno je da se voda maksimalno ocedi da bi pecenje rolata uspelo. Otprilike jednu kašiku spanaća odvojiti sa strane, za dekoraciju. Umutiti mikserom pavlaku, žumanca i spanać. U drugoj posudi napraviti sneg od belanaca. Izmesašati brašno, prašak za pecivo i so, pa naizmenično dodavati smesi od spanaća. Pleh obložiti papirom za pečenje, zatim usuti smesu za rolat. Peći na 180 stepeni oko 20 minuta. Pečen rolat prevrnuti na vlažnu krpu, skinuti papir za pečenje pa urolati i ostaviti da se ohladi. Šaminjone isečene na listiće ispržiti u tiganju na malo ulja, pa ih procediti. Feta sir i krem sir izraditi mikserom pa od te smese odvaditi 5 punih kašika za dekoraciju. Prašku šunku iseci na komadiće.Odmotati rolat pa filovati duz duze strane, namazati sirom tako da poslednja trecina rolata bude nafilovana u tanjem sloju, pa posuti sampinjonima i praskom sunkom. Uviti rolat pritiskajuci da se fil ujednaceno rasporedi. Od sira odvojenog za premazivanje rolata dve kasike izmiksirati sa kasikom skuvanog spanaca. Rolat prvo premazati sirom pa na vrh staviti sir pomesan sa spanacem. Ostaviti u frizideru najmanje sat vremena pre sluzenja.

Verzija za štampu


Spinach Roll

Ingredients:

4 egg yolks
180 g sour cream
150 g flour
420 g spinach
4 egg whites
1 teaspoon salt
1 baking powder

Filling:

450 g feta cheese
500 g cream cheese
300 g button mushrooms
200 g ham

Wash and clean spinach, then cook. Drain well and let cool completely. Take the spinach into your hands and squeeze well making sure all the excess water is drained. One tablespoon of spinach separated for decoration. With a electric mixer incorporate egg yolks, spinach and sour cream. Mix the egg whites until stiff. Sift together flour, baking powder and salt. Add egg whites and yolks dry ingredients gradually, mix with mixer set to the lowest speed. Preheat the oven to 180 °C. Line the oven tray 32x36cm with baking paper and place the dough onto it. Bake it for 20 minutes. Take a cloth kitchen napkin and run it under cold water, squeeze well to get rid of the excess water. Place the napkin on the work and take the still hot baked dough and flip it over onto the napkin. Peel away the baking paper. Roll the hot dough along the longer side into a roll and keep covered in a wet cloth until it cools completely. Sliced button mushrooms fry in a pan. Then drain of the excess liquid.  Mix the feta cheese and cream cheese and place aside 5 tablespoons for covering of the roll. Cut ham into pieces. Open the layer along the long side and place cheese on top of it, place the ham and the mushrooms, but as you move up to the top place less and less. Roll the layer tightly pressing with your hands along the roll as you go. From the cheese separate for the coating two tablespoons mix with spoon of spinach. Cower the Spinach Roll with cheese then put on the top spinach and cheese.
Pin It Now!

17 comments:

  1. Od jutros gledam vaše postove i onako sa strepnjom otvaram svaki. Šta ako se nekome uopšte ne svidi? Zamišljam teror koji ljudi imaju kada im se blogovi istražuju. Uvek sve pregledam, ali neminovno je da sam nešto negde izostavila u nekom receptu.
    Divno tii je ispao, a naročito mi se sviđa ova ideja sa zelenom šarom. Eto gledam vas i neke stvari se ja nikada ne bih dosetila. Ovako širim vidike i ideje mi naviru ne samo za ovaj rolat već i za druge stvari.
    Hvala na isprobavanju, a super je ideja i da se sve poveže.

    ReplyDelete
  2. Supre izgleda i tužna sam što ovaj tanjur na zadnjoj slici nije ispred mene

    ReplyDelete
  3. Danas je dan rolade i špinata, svaka od blogerica koja se bavi ovom tematikom potrudila se da napravi sličnu ali posebnu, svoju priču!
    Što reći nego divno!

    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  4. Predivno ti je ispao:))) Odlično izgleda i ja bih jedno parče rado probala, samo da mi je stvarno ovako blizu ko što ekran pokazuje:)))) odlično.

    ReplyDelete
  5. Danas ste bile vredne i bas uzivam u vasim fotkama, ovog puta nazalost nisam stigla da ucestvujem ali cu rolat sigurno napraviti nekom drugom prilikom. A nevezano za receptic, sve hocu da te pitam da li koristis neki stativ kada fotkas, odusevljena sam ostrim slikama, svetlom...mogle bi komotno da se nadju u nekom deluxe kuvaru!;)))

    ReplyDelete
  6. Divno izgleda, i ja sam ovaj put preskočila..
    Slikice su predivne i rolada i osvjetljenje,sve slažem se apsolutno s Mignonne...

    ReplyDelete
  7. Da dobro Zondra Art kaže svaki ima svoju lijepu priču kao i tvoja rolada.

    ReplyDelete
  8. @ Lana koristim stativ. Imam ga vec neko vreme ali mi je dugo trebalo da se naviknem na njega, u pocetku me je nekako sputavao....a sa ovim slikama sam se bas nesto namucila...imala sam mnogo odsjaja od tog staklenog tanjira, a dnevne mi nekako nisu imale tu atmosferu....

    ReplyDelete
  9. Prekrasna rolada, sviđa mi se ovo malo zelenog po vrhu.

    ReplyDelete
  10. Slike i mene zaista odusevljavaju.Neki mali detalj kao npr viljuska na tanjiru,poluzguzvana salevta
    polupojedeno jelo..sve to izgleda ponekad sasvim realno kad je fotograf ovako dobar;)

    ReplyDelete
  11. jako volim ovakve rolate i cesto ih pravim za neke svecane trenutke kada imam dosta gostiju. Skoro uvijek prvi nestanu sa stola. Slike su prelijepe.

    ReplyDelete
  12. stvarno ti je odlično ispao, baš mami. Prelijepe su i fotografije.

    ReplyDelete
  13. Vidi se da je dobar, pravim ga često, drugačije bez sampinjona ali i ovaj recept je sjajan.A inače svo vreme sam mislila da je pobedio recept za Libum pogačice i danima očekujem da ga neko objavi u okviru Kuvarijacija...:)

    ReplyDelete
  14. U što tvoj dobro izgleda, stvarno ti je odlično ispao. :)

    ReplyDelete