October 24, 2019

Kuglof sa borovnicama

Juče samo imali Hiking dan u firmi. Posetili smo lokalnu pećinu sa kristalima i večerali u divnom lokalnom restoranu koji ima svoju malu farmu i proizvodnju mesa i mesnih prerađevina. Najbolji Bratwurst koji sam jela do sada. Jesen je ove godine zaista divna. Ima kiše, ali i sunca i relativno je toplo. Na putu od restorana do pećine smo dve koleginice i ja često skretale sa staze u potrazi za zanimljivim gljivama. U jednom momentu smo puno zaostale za drugima pa smo potražile prečicu, što se pretvorilo u malu avbanturu jer je prečica vodila preko potoka do ograde koju je trebalo zaobići....Kada smo konačno pronašle ostale imali smo jako dosadnu turu po vrlo lepoj i zanimljivoj pećini i onda nazad do restorana, drugim stazama i novim zanimljivostima. Potoke i ograde smo izbegavali :D

Ovaj kuglof sam paravila još letos, ali mi se dopao i nisam želela da ga osudim na doživotni draft pa ga objavljujem sada. Umesto svežih borovnica možete staviti one iz kompota ili smrznute ili stavite višnje, maline ili bilo koje bobičasto voće koje volite i koje vam je dostupno....Smrznuto voće obavezno odmrznite, ubrusom upijte višak vode i pospite voće sa malo brašna da vam ne potone na dno modle za pečenje.Ja sam ustvari preavila pola mere u malom kalupu za kuglof, ako se možda pitate kakve sam to džinovske borovnice pronašla... ;)
--------------------------------------------------------------------------------
Kuglof sa borovnicama

320 g brašna
300 g borovnica ili nekog bobičastog voća po izboru
200 g šećera
100 g pavlake
100 ml mleka
60 g putera
2 jaja
2 kašičice prašaka za pecivo

za kremu od sira
100 g krem sira
70 g šećera u prahu
25 g putera

Ugrejati rernu na 180°C.
Umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko i pavlaku pa na kraju i puter i polako umutiti. Pomečati brašno sa praškom pecivo pa ga dodati postepeno vlažnim sastojcima. Na kraju umešati borovnice. Ako želite da izbegnete da vam borovnice (ili bilo koje voće) potone na dno kolača uvaljate ga u malo brašna, tek toliko da se svaka bobica obloži.
Modlu za kuglof veličine Ø 25 cm namažite puterom pa pospite brašnom. Višak brašna prospite. Sipajte smesu i pecite 40-45 minuta. Pre vađenja kuglofa iz rerne čačkalicom proverite da li je pečen.
Za kremu od sira kremasto umutite puter pa mu dodajte krem sir i šećer u prahu. Rasporedite kremu po ohlađenom kuglofu.
Uživajte!Pin It Now!

2 comments: