June 6, 2014

Pekarske kiflice




U poslednja dva meseca su se u našim životima desile velike promene. Preselili smo se. U drugu zemlju i skroz nov i manje više ne poznat kraj. Ali dopustite mi da o tome pišem neki drugi put, kada se stvari malo slegnu i kada sve malo bolje sagledam. I kada bude više fotki i nove hrane i recepata. Ovaj koji objavljujem je baš stari, ali u novom izdanju i svakako zaslužuje novi post. 
Dok ne predjm na recept i o receptu htela sam da podelim svoje oduševljenje sa jednom knjigom, koju su, sigurna sam, već mnogi pročitali. Murakami je vrlo popularan u svetu i kod nas već duže vreme. Knjiga koja me je zokupila je Norveška šuma. Neverovatno dobra muzika, odlične knjige, hrana od koje vam idu bale i ne baš jednostavni likovi sa dobrom pričom i uzbudljivim zapletom. To je ono što činu ovu knjigu odličnom. Kako znate da je neka knjiga dobra i da vam je baš prirasla za srce? Kada vam njeni junaci jako nedostaju već posle sat vremena pošto ste pročitali poslednju stranu. Onda opet uzimte knjigu, vraćate se nekim citatima, pojedine delove ponovo čitate....to je bar ono što ja radim. Mislila sam da vas ne davim sa citatima, ali moram bar jedan, to je jače od mene

Naoko je na sofi čitala knjigu. Sedela je prekrštenih nogu, sa prstom na slepoočnici i čitala, ali je izgledalo kao da prstima pokušava da dotakne i opipa reči koje su joj ulazile u glavu.

Da se vratim kiflicama. Ovo je svakako jedan od najboljih recepata za pekarske kifle, ikad. Nije on moj, ja sam ga samo dobila od komšinice koja ih pravi za sve moguće i ne moguće prilike i u ogromnim količinama. I njene su bolje nego kada ih ja napravim, ali i ovako su odlične i uvek uspeju i svima se dopadaju. Puno ih je ljudi jelo i uvek su bile primećene i komentarisane. Jel treba više? Probajte.

Recept je objavljen i u februarskom broju Mezze-a, u kojem možete pronaći još recepata za kiflice.






Sastojci:

1 kg
brašna
500 ml  mleka
1 kvasac
1 ravna kašika soli
1/2 kašike šećera+ 1 kašičica
100 ml vode
100 ml ulja


Za premaz:

1 žumance
1 kašika mleka
morska so
susam, laneno seme
ulje



Odvojite od 500 ml mleka 100 ml  i smlačte ga pa stavite jednu kašičicu šećera i jednu kašiku brašna, a onda razmrvljen kvasac. Promešajte i ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira. U posudu za mešenje prosejte  brašno i stavite ostale suve sastojeke zatim dodajte preostalo mleko, vodu i ulje, a na kraju nadošli kvasac. Umesite testo. Prilikom prvog mešenja potrebno je testo dobro izraditi. Može da se dogodi da je testo pomalo lepljivo ali nemojte dodavati više brašna. Oblikujte loptu od testa premažite je sa malo ulja i ostavite da narasta oko 30 minuta. Nakom toga ga još jednom premesite i ponovo ostavite da se odmara 30 min. Podelite ga na šest ili sedam obgi (loptica), pa svaku razvucite na pola milimetra debljine i podelite na četiri ili na šest trouglova, u zavisnosti da li želite manje ili veće kifle. Ćoškove trouglova malo razvucite pa preklopite ka napred, zatim uvite kiflicu.
Razmutite žumance sa kašikom mleka pa premažite kifle. Po želji pospite kiflice sa morskom ili običnom solju, lanenim semenom iI susamom. Ostavite kiflice na toplom mestu da narastu, oko 15 minuta.  Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 220 °C oko 20 minuta ili dok ne porumene.
U manju činiju sipajte ulje pa četkicom premažite tek pečene kiflice.


Isprobale Maja, Tanja, Nale
Pin It Now!

6 comments:

  1. Vidim ovaj tvoj rustični krug (dno pleha, sada znam :-)), pa razmišljam - čoveče, to je ponela sa sobom. A onda vidim da je recept iz arhive. Nema veze, neka si se ti nama vratila, nedostaješ nam. Jedva čekam referat o preseljenju, baš me zanima kako je sve proteklo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste fotka iz arhive, ali podloga je tu. Ima sentimentalnu vrednost i samo sam je stavila kofer medju stvari :)))

      Bice referat, kraci i duzi uskoro ;)

      :*

      Delete
  2. odličan recept,idealan omjer tečnosti i brašna :-) a kiflice izgledaju prelijepo onako sitnije.....
    puno sreće i uspjeha u novom domu,i zdravlja naravno !

    ReplyDelete
  3. Samo da te pozdravim. :)
    Drago mi je da se polako uhodavate.

    ReplyDelete
  4. Srecan novi pocetak, a drago mi je da vidim i novi receptic na blogu (ne smete sto je arhivski:)... jedva cekam full raport sa puuuno slicica.:))) Poljupci i pozdravi za sve vas! p.s. hvala na lepoj preporuci, bas cu potraziti knjigu.:)

    ReplyDelete
  5. Drago mi je "videti te opet", nadam se da ste se lepo smestili i da vam tu prija... jedva čekam detaljniji izveštaj.
    A kiflice, pamtim i prvom prilikom pravim...

    ReplyDelete