July 26, 2013

Skonsi (scones) sa šljivama

Pre nekog vremena smo bili u Staroj Pazovi kod Željkove sestre na produženom vikendu. Društvo je bilo opušteno i pričljivo, klinci u svom elementu pa još sa dvorištem i životinjama u njenu, znači vreme nije proticalo nego je letelo. Odmah pri dolasku sam nekako snimala zanimljivo staro čanče sa poklopcem i znala sam da nešto mora biti fotkano u njemu i da bez tih fotkli kući ne mogu. Kajsije i šljive su bile u punom jeku.
E sad.
Da se sve ovo dogadjalo prošle godine šljive bi bile odbačene iz kombinacije bez ikakvog razmiljanja. Jednostavno bih rekla n_e_v_o_l_i_m_š_lj_i_v_e i kraj. Ove godine se dosta toga promenilo. Voće jedem bar tri puta više nego ikada i jesti samo dve tri vrste je dosadno i zamorno. Tako da sam rešila da šljivama dam još jednu šansu. Odabrala sam onu sortu šljiva koja je sama po sebi tvrdja, izbegavala prezrele voćke i uživala.  Tako da se moje ne volem šljive završilo. Volim ali ne sve vrste i ne one prezrele, premekane i preslatke.

Jedan stari ormar je dobio novi sjaj i ostao bez nekih dasaka koje sam pronašla i na njima zapazila zanimljivu nalepnicu. Srpsko Kraljevske Šljive. Detalj koji je zaokružio priču i stavio tačku na kraju.
Recept koji sam odabrala za dalju priču sa šljivama nije naš ali... Dopali su mi se Skonsi kada sam ih probala na Adi, a i u poslednje vreme cenim jednostavnost i ekonomičnost ovako nekih engleskih deserata. A Nevena i njen blog Hleb i Lale su mi medju omiljenim na našoj foodblog sceni. Sve preporuke, a skonse obavezno isprobajte.
A svakako sam postala jako navučena na čaj.



 
Sastojci:

250 g + 200 g oštrog brašna
120 g šećera
100 g jako hladnog putera
60 ml slatke pavlake
200 g šljiva (očišćenih) + 2 kašike šećera
1 burbon vanil šećer
1 kašika ruma

1 jaje
malo kristal šećera za posipanje

Šljive iseći na manje komade pa ih posuti šećerom. Ostaviti ih oko pola sata u frižideru. Ocediti voće od tečnosti pa ga izblendirati.
U činiji izmešajte 250 g brašna, šećer, prašak za pecivo, vanil šećer i so. Dodati puter pa izraditi sve viljuškom da se dobije mrvičasto testo. Dodati voće i rum i lagano promešati. U sredini testa napraviti rupu pa sipati slatku pavlaku. Nežno i kratko promešati, a zatim ostaviti da odstoji 2-3 minuta. Staviti testo na pobrašnjenu dasku za mešenje, postepeno dodavati ostatak brašna i umesiti meko testo. Količina brašna može da varira pa pažljivo, testo treba da je meko, tek toliko da se ne lepi za ruke . Podeliti ga na dva dela pa razvaljati u krug prečnika 20 cm. Podeliti nožem na 8 trouglova. Trouglovima zaobliti ivice rukama. Premazati skonse jajetom i posuti šećerom.
Peći oko 15 minuta na 180°C.
Poslužiti uz čaj.


Pin It Now!

8 comments:

  1. Odlično, nisam ih nikad radila a fotke skupa sa pričom, savršeno!

    ReplyDelete
  2. Slike su divne! A tek ova nalepnica sa sve kraljem Aleksandrom - da ne poveruješ! Da li je moguće da je starija od veka?

    ReplyDelete
  3. Ne volim šljive, ali ovo sam upravo jako poželela da probam! :) I da, kad ih jedem, takođe u obzir dolaze samo čvršći i ne jako zreli plodovi :)

    ReplyDelete
  4. obozavam sljive! i nedostaju mi one jesenske akcije skupljanja istih..

    ReplyDelete
  5. predivan post i recept...treba i ovo dodati u onu šljivokuharicu

    ReplyDelete
  6. Nije ni da sam ja nešto preosuševljena šljivama, barem sirovima. U kolačima ili kao pekmez ih baš volim. Sconsi su krasni.

    ReplyDelete
  7. Ja volim šljive... :) Sve od šljiva volim i to mnogo!
    Lonče je jaaaako slatko... :) Trebala si ga ti maznuti (tj. pitati vlasnike) i poneti ga kući. Njima verovatno i ne treba... Ja sam tako počela pitati ljude da mi daju staro posuđe. :)
    Nevenini skonsi su extra dobri! I meni su se jako dopali!!!

    ReplyDelete
  8. Heeej, tek sad videh ovaj post! Genijalna ideja! Moram isprobati dok ima sljiva. Fotke su divne, jos one sa kraljem....

    Hvala ti sto si isprobala skonse:)

    ReplyDelete