April 26, 2013

Čorba sa leblebijama i zeljem



Leblebije.
Pravila sam na početku svojih blogerski dana humus i to je to. Kao klinka sam ih jela, bile su jedno vreme vrlo popularna grickalica. Ne sećam se da ih je moja mama ikada spremala. Nikada mi neće biti jasno kako je naša kuhinja uspela da se toliko osiromaši. Ponekada imam utisak da su se do pre desetak godina pripermale 5 namernica, vrhunac desetak i kraj. A o slučajevima sa istim jelovnikom svake nedelje da ne govorim.
Da se vratim leblebijama, dok nisam počela da se iščudjavam ručku koji se sastoji od čorbe i palačinki.
Volim Tanju i njen blog. Žena ima duha i to se vidi posle pročitanih par rečenica na blogu. A ima i stav i snagu da ga podrži. Imala sam sreću da je upoznam pre par vikenda i potvrdim sve ono što sam pretpostavljala o njoj.  I kada je Tanja rekla da su leblebije tema za Ajme, koliko nas je... nije bilo prostora za raspravu. Gledala sam po netu i odvojila gomilu recepata, sve neke fine salatice...U salatama sve neki sastojci kojima nije sezona i koji su em skupi, em bezukusni kao paradajz npr. Dobro. Čemu je sezona, pa zelju. Kratka prekratka sezona, dok se ja smislim da napravim sarmice sigurno će proći. I tako ja stigoh do moje jednostavne, svakidašnje čorbe.
Ako je sezona zelja prošla slobono stavite blitvu ili spanać.

I ne zaboravite, Darivanje još uvek traje, ostavite komentar ispod posta o Dijamantu i keceljama da bi učestvovali.





Sastojci:

100 g leblebija
50 g praziluka, beli deo
1 šargarepa
1 koren peršuna
20 g korena celera
250 ml soka od paradajza
400 ml supe
4-5 listova zelja
2 mala čena belog luka
1/2 kašičice tucane aleve paprike, ljute
1/2 kašičice šećera
so, biber



Preliti leblebije sa dosta hledne vode i ostaviti ih preko noći, da omekšaju.
Praziluk sitno iseckati i propržiti na malo ulja, dodati rendanu šargrepu, zelen i celer. Pržiti dok povrće ne omekša.  Sitno iseckati beli luk, dodati ga povrću i pržiti kratko, dok ne zamiriše. Sipati sok od paradajza i supu/temeljac. Dodati so, biber, tucanu papriku i šećer. Dodati i leblebije i kuvati čorbu sve dok one ne omekšaju. Oprati zelje i iseckajte ga na manje komade, staviti ga u čorbu, putiti da provri i skloniti sa vatre.
Poslužiti uz tostiran hleb istrljan belim lukom.

Isprobala Maja

Recept za štampu

Pin It Now!

6 comments:

  1. Srce moje, ti si divna! Hvala na učešću i veliki ljubac!

    ReplyDelete
  2. Leblebije su mi jedna od omiljenih namirnica, koju mi obožavamo.Vrlo često se nađu na našem stolu u bilo kom obliku.Odlična čorba.

    ReplyDelete
  3. Fenomenalno izgleda, leblebiju često jedemo i ovo ćemo isprobati :)

    ReplyDelete
  4. Can you translate the recipe to English? Looks amazing!

    ReplyDelete
  5. Very interesting....thanks fo sharing this recipe.

    ReplyDelete
  6. Yummy! We love chickpeas, and this is another interesting way of cooking them! Thank you!

    ReplyDelete