Veliki sam ljubitelj sarmi. Svih vrsta. Sarmice od zelja sam poslednje zavolela i prihvatila.
Kod nas u kući se to jelo nije kuvalo, a retko sam imala priliku da ih probam kod drugih i uglavnom mi se nisu dopadale. Imale su nekako otužan ukus. Varijanta sa omiljenim sosom od mirodjije me oduševila. Bitno je da sos bude malo redji i da se naliva vodom u kojoj je blanširano lišće zelja, da bi se ukus pojačao i poboljšao. Meso je unapred pripremljeno da bi se izbeglo kasnije predugo kuvanje i eventualno rapadanje sarmica. Lišće zelja je krajnje nežno i lako puca. U nedostatku zelja možete koristiti blitvu ili lišće sa vinove loze. A šta je tačno zelje još se raspravlja po gastro blogovima i forumima....
Samo još da pomenem da sam šargarepu i celer u meso dodala zbog punoće ukusa (to možete preskočiti), a ideju mi je dala Maja, kod nje možete videti nešto drugačiji način pripreme ovih sarmica, a Ana je svoje zapekla...
Sastojci:
2 veće veze zelja
400 g junećeg mlevenog mesa (ili mešanog)
40 g pirinča
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 manji komad celera
1 jaje
1 kašika seckanog peršuna
1/3 kašike seckanog lišća celera
2 kašike ulja
so, biber
sos
60 ml ulja
1.5 kašika brašna
1 prepuna kašika seckane mirodjije
1 dl belog vina
voda u kojoj je blanširano lišće zelja
so
ovčije ili obično kiselo mleko
Skuvati pirinač, pa ga oprati hladnom vodom i staviti sa strane. Zagrejati tiganj sa dve kašike ulja pa pržiti meso 5 do 7 minuta, zatim mu dodati sitno seckani crni i beli luk. Dinstati dalje a onda dodati redndanu šargrepu i celer. Smanjiti vatru i poklopiti tiganj, pa dinstati dok meso i ostali sastojci ne budu u potpunosti izdinstani, po potrebi doliti po malo vode ili supe i kuvati dok sva tečnost ne ispari. Kada se meso malo prohladi dodati so i biber po ukusu, jaje, seckano lišće i ocedjenu rižu. Dobro promešati da se sve sjedini.
Oprati lišće zelja pa ga kratko blanširati u puno ključale vode. Vodite računa da lišće treba samo da omekša a ne da se skuva, ako se predugo kuva listovi se cepaju prilikom uvijanja sarmica. Istanjiti koren/dršku svakog lista. Razviti list naličjem prema gore na radnu površinu, staviti po manju kašiku fila pri dnu lista, preklopiti levu i desnu stranu lista ka sredini onda uviti sarmicu. Postupak ponoviti dok se ne uviju sve sarmice.
U većoj šerpi zagrejati ulje, dodati seckanu mirodjiju. Kada mirodjija počne itezivnije da miriše dodati brašno. Kratko propržiti pa naliti vinom i postepeno dolivati po malo vode u kojoj se kuvalo zelje. Sos treba da bude redji od uobičajenog, zato što će i sarmice popiti dosta vode.
Pažljivo poredjati sarmice u šerpu i kuvati, na tihoj vatri sve zajedno, oko 20 minuta, po potrebi doliti još vode. Šerpu nekoliko puta protresti, nikako ne mešati varjačom.
Poslužiti toplo uz kiselo melko.
Recept za štampu
Isprobala Nataša
Ijaoooo...."pleKani" tanjir! :) Vratila si me u detinjstvo. Mnogo sam volela kod bake da jedem iz njenih "plekanih" tanjira, kako ih zovu kod mene u selu. Baš skoro sam dva pronašla kada sam bila u selu i ponela za Bor da mi se nađu. :)
ReplyDeleteSarmice obožavam i ti si ove baš lepo napravila. Sviđa mi se recept!
Ja sarmice samo nalijem vodom da ogreznu i kuvam - i to je sve. Prilično dijetalna varijanta, ali kada su na repertoaru, moj tinejdžer ide po kući i pevuši "danas je moj srećan dan". On zaliva pavlakom, a ja kiselim mlekom.
ReplyDeleteŠto ti je lep ovaj tanjir - ne mogu da nađem plehani tanjir, ubih se tražeći :-)
Ja bas i nevolim sarmu, ali sam jela ovu sa zeljem i bila mi je lepsa od ove od kupusa. Plekani tanjir i ja koristim godinama samo za fotkanje a vidim da se svi odusevljavaju sa njim...)Svidja mi se jako recept!
ReplyDeleteVera, trebalo nam je malo da skontamo šta je trend. :) Imaću i ja spremljen post sa njima, al' nikako da ga objavim. :)
ReplyDeleteImam, ne imaću. :)
ReplyDeleteSarme su mi uvijek super, fine lagano kiselkaste :)
ReplyDeleteLijep tanjur, meni je to "plehnati" tanjur, imam ih puno, puno od bake i dobro se drže, baš su simpatični :)
Odlican recept. obozavam sarme od zelja, a ove tvoje toliko lijepo izgledaju. Tanjir mi je super, veliki trend, a prezentacija fantasticna.
ReplyDeleteE pa ja nemam pleKani tanjir :(
ReplyDeleteVolim sve sarme i sarmice,ali ovde mi se najviše sviđa kombinacija sa sosom.Ja ih obično natrpam samo kiselim mlekom.
Prekrasno! Stvarno mi se sviđa, jelo i fotke! :) Lišče zelja postane tako tamne boje?
ReplyDeleteBude tamno, mada je možda malo tamnije na fotografijama....
Deletekrasne su, nisam nikad pravila na taj način
ReplyDeleteSve pohvale, prekarsno izgledaju!
ReplyDeleteOvo je kao iz priče o bakinoj kuhinji, savršeno!
Lijep pozdrav :)
Sarmice od zelaj su mi omiljene, top 5, ali samo iz moje kuhinje i mamine. nekako tako jednostavno jelo a svaka ih kuća drugačije sprema. ne volim kad su premasne, a moje uvek nakon kuvanja povadim i složim u jednom sloju, pa prelijem jajima i pavlakom, i zapečem da dobiju koricu. Mora da ima korice. Eto ostali prave sa sosom, a ja volim suve sa koricom.
ReplyDeleteOsim sarmica koje obožavamo ( ua našem slučaju s raštikom) ovdje me se dojmio i umak s koprom kojega isto jako volim. Ali, ovdje nema kopra tako da sam osuđena na sušeni!
ReplyDeleteJako si je lepo napravila... fotkice su mi super!
ReplyDeletePleKani tanjir + pleKano lonče! ;)
ReplyDeleteObožavam sarmice od zelja, ovakve, u sosu od mirodjije nisam probala, a rado bih!
p.s.
fotke su baš lepe!
I ja bi plekani tanjir!!!!
ReplyDeleteJa imam isto iskustvo kao i ti sa sarmica os zelja. Niako da nađem neke koje mi se dopadaju...
Sa miriđijom zvuči jako dobro, mogla bih da iskombinujem nešto...
Fotke su divne!
Pravila!
DeleteMorala sam da izbacim meso, dodala bademe i suvo grožđe. Nisam imala zelje nego blitvu, svejedno je bilo super. Mirođija je baš dala dobar šmek:)
Hvala na ideji!
Baš mi je drago što si ih pravila, siguirna sam da su i u vege varijanti super!
DeleteProsle nedelje sam prvi put probala sarmice od zelja, baka ih je napravila i toliko se jadna sekirala jer joj se lisce kidalo dok ih je uvijala, pa je ispalo taman za jedan rucak. Tata bas nije ljubitelj zelenisa ali baka i ja smo ih prelile kiselim mlekom i uzivale. Svidja mi se sto si napravila sos od mirodjije i bas su ti lepe slicice.:))
ReplyDeleteDivne fotke!!! Predivne!
ReplyDeletePlaniram praviti sarmice od zelja i tvoj recept me bas privukao...
A tanjir :) - moja mama ima jedan kompletic od cetiri komada i ja ih godinama koristim i za jelo, jer ih bas volim. Ostali u porodici i nisu ljubitelji. :)
Pozdrav!!!
Moeram ovo isprobati. Skroz mi je neobično ovo jelo, ja sam navikla da su sarmice u umaku od paradajza.
ReplyDeleteHvala svima na komentarima!
ReplyDeleteIzuzetno mi je drago što se svima dopadaju sarmice a i fotografije!
A što se tiče plehanog tanjira, ovaj na slici je pozajmljen, a sve nešto odlažem njegovo vraćanje! A za nabavku jednini predlog je buvljak ili za novi Metalac, mislim da sam kod njih u radnji videla.
sarmice izgledaju jako fino, tako ih još nisam pravila a vjerujem da bi mi se svidjele. ma, sigurna sam. još s ovim umakom od kopra, mmmm...
ReplyDeletetanjur je divan, imam sličan <3