May 23, 2011

Torta sa jagodama i belom cokoladom / Strawberries and White chocolate cake


Please, scroll down for English

Mislim da je stvarno doslo vreme da nadoknadim zaostatak slatkisa u ondnosu na slana jela na blogu. Sta znam, vise sam tip za nesto konkretno nego za deserte, oduvek je to tako. Posto je pocela sezona voca, a pre svega bobicastog i jagodicastog voca deserte ne mogu da izbacim iz glave...Samo kombinujem i smisljam sta bih mogla. Pocinjem sa ovom kombinacijom bele cokolade i jagoda.



Biskvit
Sastojci:

3 jaja
60 g brasna
20 g gustina
60 g secera
1 kasika vode
2 kasicice arome vanile
3 g praska za pecivo



Odvojiti zumanca od belanca. U zumanca dodati secer, vodu i aromu vanile i mutiti 3-4 minuta. Od belanca napraviti cvrst sneg. Brasno, gustin i prasak za pecivo prosejati zajedno. Dodavati smesi od zumanaca postepeno belanca i suve sastojke muteci mikserom podesenim na najmanju brzinu.Sipati smesu u kalup za torte precnika 26 cm, postavljen papirom za pecenje i stranica premazanih margarinom . Peci u predhodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta proveravajuci cackalicom kada je biskvit gotov. Nakon pecenja ostaviti ga da se potpuno ohladi.



Fil od jagoda
Sastojci:

2 zumanca
80 g secera
100 ml mleka
125 g krem sira
200 ml slatke pavlake
600 g jagoda
1 kesica zelatina + 5 kasika hladne vode

Jagode oprati i ocediti od viska vode. 300 g izblendirati sa 100 ml mleka a 300 g sitno iseckati. Na pari skuvati zumanca sa secerom, pa im dodati izblendirane jagode sa mlekom. Kuvati jos 2-3 minuta. Kada se malo prohladi dodati unapred pripremljen (prema uputstvu sa kesice) zelatin. Ostaviti da se hladi. Krem sir izraditi mikserom pa mu dodati slatku pavlaku pa miksirati dok ne dobijete cvrstu kremu. Kada smesa od jagoda i zumanca pocne da zelira spojti je sa kremom od slatke pavlake i krem sira i preostalim jagodama polako mesajuci kasikom. Biskvit staviti na tanjir, po zelji ga poprskati vocnim sokom, pa staviti obruc od kalupa za tortu. Sipati kremu od jagoda preko biskvita i ostaviti da se sve hladi u frizideru preko noci.






Fil od bele cokolade
Sastojci:

2 zumanca
60 g secera
2 vanil secera
100 ml mleka
300 ml slatke pavlake
100 g bele cokolade
125 g krem sira
1 kesica zelatina + 5 kasika hladne vode

Na pari skuvati zumanca sa secerom i vanil secerom pa im dodati rastopljenu belu cokoladu i mleko.  Kuvati jos 2-3 minuta. Ostaviti sa strane da se malo prohladi pa dodati unapred pripremljen (prema uputstvu sa kesice) zelatin. Krem sir izraditi mikserom pa mu dodati slatku pavlaku pa miksirati dok ne dobijete cvrstu kremu.Kada krema od zumanaca i bele cokolade pocne da zelira spojiti je sa ulupanom slatkom pavlakom i ostaviti je da se hladi preko noci u frizideru.

Sastavljane i ukrasavanje torte:

cca 100 g jagoda
80 g bele cokolade

Kremu od bele cokolade dobro izraditi mikserom. Obruc pazljivo skinuti sa biskvita i kreme od jagoda. Staviti 2/3 krema od bele cokolade preko kreme od jagoda pa sa ostatkom premazati ivice, zagladiti. Ostaviti u frizideru da se hladi bar 1 sat. Belu cokoladu naribati a jagode oprati i iseci na cetvrtine, zatim ih rasporediti po torti. Cokoladom ukrasiti stranice torte a ostatak posuti po jagodama.


Verzija za stampu


 Strawberries and White chocolate Cake

 Cake
 Ingredients:

 3 eggs, separated
 60 g flour
 20 g cake flour
 60 g sugar
 1 tbsp. water
 2 tsp. vanilla extract
 3 g baking powder

  Preheat the oven to 180°C. Line a 26cm cake tin with parchment paper.
 Beat egg yolks, sugar, water and vanilla extract using a mixer, for 3-4 minutes.  Mix the egg whites  until stiff.  Sift together flour, cake flour and baking powder. Add egg whites and yolks dry  ingredients  gradually, mix with mixer set to the lowest speed. Pour the mixture into a the cake tin .Put  in preheated oven and bake for about 15-20 minutes, check with a wooden skewer. When the cake is done, cool it completely.

 Strawberries filing
 Ingredients:

 2 egg yolks
 80 g sugar
 100 ml milk
 125 g cream cheese
 200 ml whipping cream
 600 g strawberries
 1 sachet gelatin + 5 tbps cold water

 Wash strawberries and drain the water. Blend 300 g strawberries and 100ml milk in food processor.  Put egg yolks and sugar over double boiler and cook, then add strawberries with milk. Cook 2-3  minutes. When a little cool add in previously prepared (as directed on the bag) gelatin. Put aside to  chill. Beat cream cheese with mixer, add the whipping cream and beat until it thickens to a spreadable consistency. When a mixture of strawberries and yolks begin to thicken, fold in the whipped cream, add remaining strawberries and mix slowly with a spoon. Put the cake on a plate. If you wish, sprinkle some fruit juice, then surround it with a cake ring.  Spread the strawberries filling over the cake and leave it over night in refrigerator.

 White chocolate filing
  Ingredients:

 2 egg yolks
 60 g sugar
 2 vanilla sugar
 100 ml milk
 300 ml cream
 100 g white chocolate
 125 g cream cheese
 1 sachet gelatin + 5 tbps cold water

Put eggs yolks, sugar  and vanilla sugar  over double boiler and cook; add melted white chocolate and milk. Cook 2-3 minutes. When a little cool add in advance prepared (as directed on the bag) gelatin. . Beat cream cheese with mixer, add the whipping cream and beat until it thickens to a spreadable consistency. When a mixture of white chocolate and yolks begin to thicken fold in the whipped cream and live it over night in refrigerator.

 Assembly 

 About 100 g strawberries
 80 g white chocolate

 White chocolate filing beat well with mixer. Remove the cake ring from the cake and the Strawberries filing. Put 2 / 3 the White chocolate filing over the Strawberries filing and the rest of the coated edge, smooth. Leave in fridge to cool for at least 1 hour.  Grate white chocolate, wash some strawberries and cut into quarters and then arrange them on the cake. Decorate the edges with white chocolate and the sprinkle the rest of it on strawberries.


Pin It Now!

20 comments:

  1. Ja sam takođe vipe za salano nego za slatko, ali kako vreme prolazi moram priznati da počinjem da naginjem ka slatkišima. Na mom blogu ih takođe nema mnogo i svi su neki jednostavni, jer stalno nešto stiže sa svih strana od slatkiša, pa ja nikako da napravim.

    Ovaj krem sa čokoladom belom je odličan. Volim dodatak sira u tim stvarima. Ko nije probao , ne zna šta propušta.

    ReplyDelete
  2. Sanja, aj' sto torta izgleda predivno, nego sto bi po sastojcima rekla da ukusom razbija. Jagode i bela cokolada su odlicni partneri, a ovaj biskvit, koji izgleda premekano, im fino drustvo pravi. Ma pun pogodak ti je ova tortica!

    ReplyDelete
  3. Jagode i čokolada su nepogrešiva kombinacija. Doduše, nisam imala priliku probati ih s bijelom čokoladom. Može jedna kriškica tvoje torte ;-)

    ReplyDelete
  4. Divna mi je ova torta ! Moj jedini problem je što nisam baš ljubitelj bijele čokolade iako znam da odlično ide sa jagodama, malinama, ..... Bez obzira na to ova torta jednostavno mami na isprobavanje !

    ReplyDelete
  5. Aaaaaaa, divna je, kao da si mene pitala :))))..
    Ovo ću probati prvom prilikom..ostala sam bez riječi, krasno!

    ReplyDelete
  6. Uh, tesko je odoleti slatkisima sa jagodama, uvek su tako inspirativne i prava je steta sto sezona ne traje duze... mislim da tvoja tortica sadrzi najlepsu mogucu kombinaciju: jagode, slatka pavlaka i bela cokolada = pravi slatkis za uzivanje!;)))

    ReplyDelete
  7. Jako fina kombinacija radila sam sličnu po Godivinom receptu i zaista je bila jako fina.A tvoje sličice jako lijepe.

    ReplyDelete
  8. Divno izgleda! Iako, izbjegavam sve kolače sa želatinom, a kombinaciju voće-šlag-biskvit jednostavno ne volim. No, svatko voli nešto drugo i uvjerena sam da će ova torta naći brdo poklonika jer, na stranu želatina, čini mi se zbilja odličnom.

    ReplyDelete
  9. Fantastična ti je ova torta, jak mi se sviđa. Jagode, šlag, krem sir i bijela čokolada-odličan spoj! Divne fotke!

    ReplyDelete
  10. Bas izgleda lagano i vazdusasto, prava prolecna poslastica. Ja pre neki dan smutila Pavlovu, puslica, slatka pavlaka i jagode. Ne mo'z prostije :)))

    Nego, moram da pohvalim slike, rekla bih da je neka rasveta "pala", nisam pratila dogadjanja po blogovima neko vreme, pa nisam u toku :) Sta god, slike zovu i mame, a to znaci da su DOBRE.

    Sve naj,
    Maja

    ReplyDelete
  11. predivna je torta, jako mi se sviđa i izgled, i boje na njoj, krema je apsolutno savršena... pozdrav.. :)

    ReplyDelete
  12. Ah ta savršena kombinacija ...jagode i bela čokolada NJami ! I od mene sve pohvale za fotkice :))

    ReplyDelete
  13. Zaista divna, divna tora, a od kombinacije mi već sline cure! Najradije bih provirila glavu kroz ekran i ukrala ti ovaj fino narezani komadić :D

    ReplyDelete
  14. Super ti izgleda torta baš po mom guštu

    ReplyDelete
  15. Iako obožavam jesti kolače i ja sam nekako više slani tip kad je kuhanje u pitanju. Naprosto više uživam u kuhanju pravog ručka nego u izradi kolača.
    Moram priznati da se kod tebe ne primijeti sklonost ka slanoj klopi jer ova torta izgleda savršeno. Baš je sva nježna i proljetna. :)

    ReplyDelete
  16. Ovo mora da se proba! Tako dobra kombinacija! Pozdrav

    ReplyDelete