Skusa i ne spada u neku klasu ribe al je dostupa i pristupacna i rado je jedem. Kada se mirodjija ovog proleca pojavila na pijaci cesto sam je kupovala pa je zavrsavala u raznoraznim jelima, tako sam prvi put i probala da ukombinujem skusu i mirodjiju i bila sam odusevljena rezultatima, ovo je drugi put da pravim, a i salata je cist eksperiment...
Skuša u foliji
Sastojci:
4 skuše
1,5 veza mirodjije
4 dl pavlake
8 čenova belog luka
4 grančice peršuna
2 dl belog vina
so, biber
maslinovo ulje
Sastojci:
4 skuše
1,5 veza mirodjije
4 dl pavlake
8 čenova belog luka
4 grančice peršuna
2 dl belog vina
so, biber
maslinovo ulje
Očistiti skuse i ostaviti ih na dasci da se ocede od vode, pa ih obrisati kuhinjskim ubrusima. Dobro ih posoliti. Ocepiti po jedan dugačak komad folije za svaku ribu, sipajti na svaki po malo ulja pa staviti skuše. Mirodjiju oprati i odvojti za svaku ribu po dve grančice, jednu staviti u skušu a drugu sastrane, pa pored mirodjije dodati po jednu grancicu peršuna i po dva zgnječena čena belog luka. Preliti sa još malo maslinovog ulja pa od folije napraviti paketić ( ribu staviti bliže sredini folije, pa prebaciti drugu polovinu preko ribe i poravnati krajeve, presaviti svaku stranu dva-tri puta vodeći računa da bude čvrsto da sokovi ne mogu da iscure) ostavljajući jednu stranu otvorenu, sipajti tu 0.5 dl vina pa zatvoriti i malo izdici ćoškove. Staviti u pleh i peći na 220 stepeni oko 10-15 minuta. Preostalu mirodjiju iseckati i pomašati sa pavlakom. Nakon isteka vremena izvaditi pleh iz rerne i pažljivo po sredini pocepajti paketić vodeci računa da ne curi sok od pečenja. Na svaku ribu staviti pavlaku sa mirodjijom i vratiti u rernu i peći dok ne porumeni.
Salata od krompira, cvekle i rena
Sastojci:
400 g malih cvekli
500 g krompira
Preliv:
1 dl maslinovog ulja
1 kašika rena (konzerviranog)
sok od 1/2 limuna
kašika seckanog peršuna
so i sveze samleven biber
4-5 čenova belog luka
Sastojci:
400 g malih cvekli
500 g krompira
Preliv:
1 dl maslinovog ulja
1 kašika rena (konzerviranog)
sok od 1/2 limuna
kašika seckanog peršuna
so i sveze samleven biber
4-5 čenova belog luka
Krompir i cveklu, odvojeno, skuvati na pari, ili u vodi. Beli luk sa ljuskom zamotati u foliju i peći zajedno sa skušama.. Kada se malo ohladi istisnuti luk iz opne i dodati ga prelivu. Ostaviti krompir i cveklu da se ohlade, pa ih iseći na kolutove. U manju činiju staviti sastojke za preliv i dobro ih izmutiti viljuškom. U činiju za salatu redjati naizmenično deo krompira deo cvekle pa preliliti sa nešto preliva, pa tako dok se ne iskoriste svi sastojci. Ostaviti u frizideru da se ohladi.
Verzija za stampu
Krasan ručak, jako volim skušu..I slikice su skroz na skroz super! :)
ReplyDeletePrelijepo iskombinovan obrok! (H)ren obozavam!
ReplyDeleteUzivanje gledati:)Mogu misliti kako je tek kad ga jedes;) Nema boljeg nacina za neke vrste ribe nego spremiti ih u foliji..da se same posiraju u svom soku s amalo aromaticnog bilja.Izvrsno
ReplyDeleteSkoro smo bili kod mojih na ručku sa skušama. Tata uvek roštilja na električno roštilju na terasi a mi poručimo ribu pošto nemam gde da roštiljam. Kad ono, tata kaže skuša iz rerne. Ma nemoj mi reći. Nisam ni prepoznala da nije sa roštilja, a godinama je jedemo. Evo nove ideje za preliv osim onog standardnog koji mi je već i dosadio. Skušu jako volim iako je to plava riba pa zna da bude teška ali je zaista pristupačna kod nas.
ReplyDeleterado bih sjela za ovaj tvoj stol!!
ReplyDeleteRibu volim u svakom obliku,mirodjiju manje, ali ova salata mi se jako svidja.
ReplyDeleteJedno pitanje, slike si ti bas lepe i sa svakim postom sve bolje,zasto ih ne stavis malo vece, jer kada ih otvorim mnogo su mi bolje i efektnije. Ne zameri na mesanju:)
Hvala svima :)
ReplyDelete@Jelena i moji isto godinama spremaju skusu, brat vise nece ni da je pogleda, kaze dosta mu je, a ja joj menjam dodate i neodustajem....
@Lusitanija rado nih te primila za svoj sto!
@Ana hvala na sugestijama, znaci mi, zaista. I sama sam zadovoljnija sa fotkama i bas bih mogla da ih povecam malo....
Krasna kombinacija, ovo je baš po mom ukusu i ne bi imala ništa protiv ovakvog ručka svaki dan. :)
ReplyDeleteSve izgleda jako elegantno i fotke su jako lijepe. :)
Sve skupa zvuci i izgleda savrseno. Divne slike.
ReplyDeleteFantastično si napravila, baš gurmanski ručak, skuša mi se čini izvrsna u ovoj tvojoj kombinaciji!
ReplyDeleteMene su fotke kupile i rado bih ovo probala:) Odlično i jako dobra kombinacija.
ReplyDeleteSvarti do mene, imam nagradicu za tebe.
Odlicne fotke i primamljivi recepti, svaka cast! Napravila si vrhunsku gozbu od jednostavnih sastojaka i to je umetnost.
ReplyDeleteInace skusa je veoma potcenjena riba. Ona je jedan od najboljih izvora omega3 masti a ljudi je izbegavaju, jer zbog pristupacne cene smatraju da je losijeg kvaliteta. Kada bismo je jeli bar dva puta nedeljno, nikada nam ne bi trebala suplementacija sa omega3 iz ribe.
Licno je jako volim ali ne mogu da se pohvalim da je cesto spremam.
Ovo je prava gozba,savršeno!
ReplyDeletePusa.
ne znam da li mi se više sviđa riba ili salata, odlično je !! A slike su tek jako lijepe, prekrasno !
ReplyDeleteNije klasicna krompir salata, tako da mi se ovo cini kao lep dodatak njoj. Lep rucak, a skupsa jeftina, i lepa riba u isto vreme.
ReplyDelete