Odmah na pocetku moram da se se zahvalim Oliveri na svim savetima oko pirinacnog brasna a i ostalim, kao i na svim divnim receptima sa namernicama koje nama nisu bas bliske. Moja dilema je bila da li homemade pirincano barsno ili kupovno, a i kako sta. Samlela sam obican pirinac u seckalici i dobila nesto vise kao griz a ne bas brasno, verovatno je trebalo duze da meljem; na kraju sam se ipak odlucila da kupim brasno, prvenstveno jer su ove korpice bile uskrsnji poklon, pa nije bilo smisla da preterano eksperimentisem a takodje nisam mogla sebi da priustim nesupeh. Da, da, trebalo je da pravim onda nesto provereno....ali. No, na kraju je sve bilo odlicno.
Od ove kolicine sastojaka dobiju se 24 korpice i punoo salate, i u sustini je ovo dupla mera. Malo sam se zasitila salata sa prelivima koji sadrze majonez i pavlaku, pa sam ih izbacila. Dinstala sam i pekla sastojke umesto kuvanja jer sam smatrala da ce imati mnogo lepsi ukus tako, i mislim da nisam pogresila. Cini mi se da bi ovo proslo sasvim lepo i kao topla salata, kako vam odgovara.
Korpice
Sastojci:
200g brasna
200g pirincanog brasna
100g margarina
1 dl pavlake
4 kasike ledene vode (ili vise ako je potrebno)
saka ociscenih pistaca cca 20 g
ravna ksicica soli
Pistace zdrobimo oklagijom, vodeci racuna da nam komadici ne budu ni preveliki, da se testo ne bi kidalo, a opet ni previse sitni jer bi se stopili sa ostalim sastojcima. Pomesamo u posudi za mesenje obe vrste brasna i so, dodamo margarin iseckan na listice i pavlaku. Sjedinimo sve sastojke pa postepeno dodajemo vodu. Na kraju dodamo pistace i premesimo sve jos jednom. Ostaviti u fizideru najmanje pola sata. Podeliti testo na dva dela, jedan ostaviti da se i dalje hladi a drugi razvuci izmedju dva komada providne folije, pa vaditi vecom casom krugove. Moja casa nije bila dovoljno velika da bi se oblozio ceo otvor u plehu za maifine pa sam ja dodatno oklagijom jos malo rastanjila testo i povecala precnik. Rasporediti krugove u podmazan pleh za mafine izbuskati viljuskom pa peci na 180 stepeni 15-20 minuta. Ponoviti postupak sa drugom polovinom testa.
Salata od piletine:
600 g pileceg filea
200 g sargarepe ( 4 komada)
300 g sitnih sampinjona
25 g celera
70 g pistacija + za posip
1 kasika seckanog persuna
3-4 kasike maslinovog ulja
so
Preliv:
1 dl maslinovog ulja
1 kasicica senfa
1 kasika limunovog soka
1 cen belog luka
sveze mleveni biber, mala kasicica, ili prema ukusu
Verzija za stampu
Njamii izgleda odlično!
ReplyDeleteVolimo vakve jednostavne, brze i ukusne salate ,hvala tina receptu i prijedlogu za ovaj obrok.
Ugodan vikend ti želim.
Njam.Izgleda vrlo ukusno.Volim takve salate gde su sastojci razliciti za ugristi..meki, tvrdi krckavi:)
ReplyDeleteVrlo lepa salata i nacin da se posluzi u korpicama od testa, recept je zahvalan jer se moze kombinovati i sa drugim namirnicama i sastojcima po zelji...bas fini hrskavi i ukusni zalogajcici!;)))
ReplyDeleteKorpice sam videla još sinoć ali sam bila suviše umorna da komentarišem.
ReplyDeleteI sama znaš da sam "luda" za ovakvim stvaršicama tako da je meni ovo savršenstvo bez mane i što se korpica a i salatice tiče... Baš po mom ukusu :)
Što se tiče pirinča u električnoj seckalici se neće dobro samlete ali u električnom mlinu da...Bilo kako bilo snašla si se ti i ovo savršeno napravila, svaka čast!
Savršeno, obožavam ovakve salate i mislim da su one vrlo elegantan obrok za druženja. Uz ovakvu salatu zbilja ne treba ništa više.
ReplyDeleteNikad mi je nije palo na pamet sama mljeti rižu za brašno, uvijek ga kupujem. S obzirom na to da je rižino brašno poprilično skupo mogla bi pokušati i sama samljeti ga. Imam dosta jak mlinac pa mislim da bi to bilo izvedivo. Hvala na ideji i ovako krasnom receptu. :)
Zaista prva liga!
ReplyDeleteSkoro sam razmišljala kako da sameljem pirinač, u secku ili na mlinu da dobijem brašno. Nisam znala da ga ima kod nas, pa da napravim kineske rezance na mašini za pastu. Ovo mi se jako dopada, korpice i punjenje. Prava eksplozija boja i ukusa.
ReplyDeletenisam koristila rižino brašno pa nemam iskustva sa njime, interesantna ideja i ja ću probati sama slmljeti da vidim kako će mi uspjeti... salata je odlična, kompletan obrlok
ReplyDeleteOvo je nesto vrlo lepo, bas mi se svidja. Pozdrav...
ReplyDeleteKako dobro izgledaju!!! :)
ReplyDeleteBravo, super napravljeno, jako ukusno i dekorativno!
ReplyDeleteOdlican recept, prelijepa prezentacija...:) Kosarice su me odusevile!!!
ReplyDeleteOdlicna kombinacija salate i korpica.
ReplyDeleteNisam koristila pirincano brasno, a sada si me zainteresovala, pa cu ga potraziti sledeci put kada budem isla do Bio shopa.
Ne zna se sta je lepse, da li fotke ili recept!!!Pirincano brasno mi cuci u jednoj tegli vec duze vreme jer nisam znala sta cu sa njim... trebalo mi je par kasika za jednu tortu, kupila kilogram, potrosila tih par kasika i stoji tako... ovo je odlicna prilika da napravim ove carobne korpice!!!
ReplyDeletePrekrasno i ukusno!
ReplyDeleteOdlične su i korpice i salata, nešto definitivno za mene !!
ReplyDeleteI izgleda prekrasno, slike su jako lijepe !