June 6, 2015

Svinjsko pečenje sa senfom i medom




Imala sam divne planove za ovaj vikend. Najviše sam želela da odem sa decom na bazen. Prognoza nije bila idealna ali je obećavala. Jutros kada sam otvorila oči čekalo me je razočarenje. Tmurno. Pogledam kroz prozor. Kiša. Moraćemo da osmislimo neki vikend kod kuće ili eventalno neku šetnju ako prestane da pada. I naravno pripremićemo neku finu hranu.
Veći komadi mesa kao ovaj u receptu su baš često kod nas na stolu vikendom. Daju stvarno puno mogućnosti za eksperimetisanje ukusima i začinima, ne zahtevaju konstatnu pažnju, a od ostataka možemo da napravimo savršene sendviče, tortilje, salate sa testeninom.... I rešen je i ponedeljak u pogledu ručka, večere.
Jedna od omiljenih kombinacija ukusa kada pečem komad mesa su mi med i senf. Savršeno se dopunjuju i daju mesu divnu mekoću i ukus. Ako ste ljubitelj možete dodati i neki ljuti sos ili sl i biće odlično.
Uživajte u vikendu i nadam se da vas vreme neće izneveriti kao nas.

---------------------------------------------------------------------------------------

Svinjsko pečenje sa senfom i medom

 Sastojci:

 1 kg svinjskog buta u komadu
  marinada

 2 kašike pikantnog senfa sa zrnima slačice
 2 kašike meda
 ½ kašičice mlevenog sušenog ruzmarina
 ½ kašičice tucane ljute paprike
 ½ kašičice mlevenog šarenog bibera
 1 kašičica soli
 1 kašika balzamiko sirćeta

 250 g luka šalota (ili sitnog  luka)
 4 male jabuke



Viljuškom umutite sve sastojke za marinadu pa je dobro utrljajte u meso. Stavite meso u činiju, pokrite ga providnom folijom i ostavite u frižideru oko 2 sata ili preko noci.
Izvadite iz frižidera meso oko pola sata pre prečenja.
Dobro zagrejte veliki tiganj sipajte tek malo ulja pa zapecite meso sa svih strana. U posudu za pečenje sipajte dve tri kašike ulja i malo vode, koliko da pokrije dno. Oljuštite luk. Meso stavite u sredinu, prelite ga sa marinadom ako je preostalo,  pa okolo poredjajte pripremljen luk. Pecite u ugrejanoj rerni, na 180 °C. Povremeno prelivajte meso sokom od pečenja, i okrenite ga da se lepo ispeče i sa druge strane. Posle sat vremena pečenja stavite i jabuke, možete ih prepoloviti ili ostaviti cele ako su manje. Nastavite da pečete dok meso lepo ne porumeni. Nakon što je meso pečeno, trebalo bi da bude posle oko 1,5 sat, pokrite pečenje alu folijom i ostavite da se odmori 10 minuta. Nakon toga isecite meso na šnite, poredjajte ga na tanjir za serviranje a okolo stavite luk i jabuke.

Recept za štampu

Pin It Now!

1 comment:

  1. Odlišan recept sa dosta saveta korisnih svakako

    ReplyDelete