Please, scroll down for English
Evo jos jednog recepta na temu piva koje je tema za Ajme, koliko nas je igre koju je pokrenula Snjezana a domacica nam je Ana. Iskrena da budem, nisam bas neki preterani ljubitelj virsli, ali sada sam pomislila da bi to bila zaista dobra kombinacija. Pivo u testu i virsle, mozda i poneka casa piva uz to. Testo je je jako ukusno i lako se radi sa njim. U receptu stoji da bi trebalo premesiti dva tri puta na svakih 15 minuta, sto moze a i ne mora. To sam videla u nekom maminom receptu i zelela sam da probam i taj postupak. I dobar je. Testo je vazdusasto i meko i lako. A virsle su se savrseno uklopile.
Rol viršle
Sastojci:
850 g brašna tip 500
400 ml mleka
100 ml svetlog piva
100 ml suncokretovog ulja
100 ml devičanskog maslinovog ulja
850 g brašna tip 500
400 ml mleka
100 ml svetlog piva
100 ml suncokretovog ulja
100 ml devičanskog maslinovog ulja
50 g kvasca
2 žumanca
1 kašicica šećera
2 kasičice soli
1 kg viršli
Za premazivanje:
1 belance
1 kašika mleka
susam, lan, kim
2 žumanca
1 kašicica šećera
2 kasičice soli
1 kg viršli
Za premazivanje:
1 belance
1 kašika mleka
susam, lan, kim
Razmutiti kvasac sa decilitrom mlakog mleka i jednom kašičicom šećera i jednom kašikom brašna. Ostaviti sa strane da se kvasac aktivira. U posudu za mešenje prosejati brašno, dodati so, žumanca, ulje, pivo i preostalo mleko. Na kraju dodati aktiviran kvasac i zamesiti meko i elasticno testo. Podeliti testo na 6 loptica i ostaviti da se odmara 15 minuta, pa premesiti rukama namazanim uljem. Isti postupak ponoviti dva ili tri puta. Svaku loptu razvući na pravougaonik veličine 20x30, pa napraviti trake 3x20 (dužu stranu podeliti na 10 delova). Viršle oljuštiti pa podeliti na tri dela. Jedan komad viršle staviti na traku malo iznad početka pa testo uvijajte spiralno, zarolati po radnoj površini, da bi se ivice zalepile, spojti krajeve. Ostaviti pola sata u plehu da testo naraste pa ga premazati belancem ramućenim sa kašikom mleka. Pospiti lanom, susamom i kimom. Peći na 200 stepeni 20 minuta.
Verzija za stampu
Isprobala Gaga
Ingredients:
850 g flour type 500
400 ml milk
100 ml light beer
100 ml sunflower oil
100 ml virgin olive oil (domestic)
50 g fresh yeast
2 egg yolks
1tsp sugar
2 tsp salt
800 g hot dogs
For the coating:
1 egg white
1 tbsp milk
sesame seeds, flax seeds, caraway
Stir the yeast with 100 ml lukewarm milk, one teaspoon of sugar,
one tablespoon of flour. Set aside at a room temperature, to let the
yeast activate. In the bowl to knead sift flour, add salt, egg
yolks, oil, beer and remaining milk. Finally, add activated yeast and
yolks, oil, beer and remaining milk. Finally, add activated yeast and
knead smooth and elastic dough. Divide dough into 6 balls and let it
rest for 15 minutes, then knead by hand smeared with oil. Repeat the
same procedure two or three times. Stretch every ball in a rectangle
rest for 15 minutes, then knead by hand smeared with oil. Repeat the
same procedure two or three times. Stretch every ball in a rectangle
the size of 20x30, 3x20 (long side split into 10
parts). Peel and divide hot dogs into three parts. Place one piece of
hot dog on the bar just above the start and one-thirds of spiral and
twist dough. Roll up. Leave for half an hour in the baking pan so it can grow. Lightly beat the egg white with a tablespoon of milk, then brush the top of each roll with the mixture and sprinkle with flax seeds, sesame seeds and cumin. Bake at 200 degrees 20 minutes, until golden color.
hot dog on the bar just above the start and one-thirds of spiral and
twist dough. Roll up. Leave for half an hour in the baking pan so it can grow. Lightly beat the egg white with a tablespoon of milk, then brush the top of each roll with the mixture and sprinkle with flax seeds, sesame seeds and cumin. Bake at 200 degrees 20 minutes, until golden color.
Auuu, krasne su, ufff..predivno, čak i miris im mogu zamisliti, svaka čast!
ReplyDeletejES KAD KIM ZAMIRISE ..VIDIS NISAM SE TOGA SETILA ..ZA TESTO..SUPER;)
ReplyDeleteSavršeno i jako ukusno izgledaju, hvala ti na receptu!
ReplyDeletePrekrasne su, a fotke za 5+.
ReplyDeletePredivno testo! Odlične slikice!
ReplyDeletePrvo da fotke pohvalim-odlične su! A i receptom sam oduševljena, obožavam tijesta koja se prave s pivom (nisam ih puno radila, ali mama je često pravila i uvijek su mi bila superukusna), ovaj ću si recept odmah prepisati, izvrsno!
ReplyDeleteI sama sam pripremila nešto sa pivom u testu (još ne znam da li ću to i objaviti jer mi slike nisu nešto) i baš je ukusno tako da mogu pretpostaviti kako je tek ovo testo sa svim tim "stvarčicama" super... Mada bi viršle zamenila nečim drugim... I uz čašu piva svakako ;)
ReplyDeleteSuper je i pecivo i samo testo, odlicno si sve iskombinovala...ja sam morala da potrazim recepte sa pivom na netu i ne znam da li cu stici da isprobam sve sta sam planirala, ali ove tvoje kiflice cu zabelezizi za probu!:))
ReplyDeleteJa eto moram priznati da nisam pravila tjesto slicno ovome,mislim da u njemu ima pivo,mlijeko,maslinovo ulje,ali izgleda bogovski!!!:)
ReplyDeleteslike su neodoljive i moram se kontrolisati da ne zagrizem u ekran !!
Imam nagradu za tebe..navrati po nju na moj blog !!!
Dopada mi se dodatak piva u tijesta, budu preukusna :) Nisam do sada miješala maslinovo ulje i pivo, ali vjerujem ti na riječ da je odlično!!
ReplyDeleteImas nagradicu kod mene na blogu
ReplyDeletePivo u testu nisam radila, samo ono pivo u pohu za smuđ Orli. A viršle u testu volim, to se već dalo videti. Divni smotuljci.
ReplyDeleteNi ja nisam ljubitelj hrenovki ali ove tvoje kiflice izgledaju neodoljivo lijepo. :)
ReplyDeleteNiti ja baš ne ljubim hrenovke, ali sa njima ili bez njih ovo tijesto mi je super ! Odlične kiflice i prekrasno izgledaju !
ReplyDeleteFotke prelepe, virsle ni je ne volim, a ako se nekad i prevarim to je onda rol virsla u lisnatom testu. Jer sam tako prave u pekarama, a sad znam i da bi bilo super i bez lisnatog!
ReplyDelete