Pileće meso na hiljadu načina. Najzastupljenije kod nas, a rekla bih i kod mnogih. Ovo je način na koji ga je moja mama ponekada pripremala, moj mali dodatak su žalfija i beli luk. Meso je meko i izgleda izuzetno dekorativno i zanimljivo. Gotovo je za tili čas i nije previše komplikovano i zahtevno.
Sastojci:
400 g pilećeg belog mesa- file
4 tanke šnite juneće pečenice, dimljene
4 tanke šnite sira edamera, gaude ili sl.
10 -ak listova spanaća
1 manja šargarepa
1 čen belog luka
4-5 listića sveže žalfije
1 dl belog vina
1/2 kašičice gustina
biber, so po ukusu
Pileće belo meso, poželjno domaće zato što treba da bude veliko. 400 g su dva komda, presecite ih na pola, na približno podjednake delove. Sredinu svakog komada zasecite tako da dobijete "džep". Pažljivo oštrim nožem proširite džepove koliko je moguće a da ne rasečete meso do kraja. Posolite i pobiberite spolja i unutra.
Spanać operite i skuvajte. Šargrepu ljuštilicom za povrće isecite na šire rezance. Podelite sastojke na četi dela, pa redjajte spanać, pečenicu zatim sir pa šargarepu. Uporedite naslagane sastojke sa komadom mesa u koji ćete ih staviti, treba da budu malo manji od veličine "džepa", višak odsecite nožem. Pažljivo napunite džep pa ga zatvorite čačkalicama.
U dublji tiganj sipajte ulje da prekrije dno. Čen belog luka zgnječite pa njega i listiće žalfije stavite u vrelo ulje. Pržite 2-3 minuta, da bi se ulje aromatizovalo. Izvadite začine i stavite ih sa strane. Pržite meso po 3-4 minuta sa svake strane, dok ne porumeni. Na karju vratite žalfiju i beli luk u tiganj, smanjite vartu i sipajte belo vino. Dinstajte poklopljeno 5-10 minuta. Izvadite meso, odstranite čačkalice, svaki komad presecite na pola pa poredjajte na tanjir za serviranje. U tiganj ako je previše vina isparilo dolite malo supe, pa sipajte 1/2 kašičice gustina i brzo mešajte dok se saft ne zgusne. Prelite meso sa njim. Poslužite uz grilovano povrće.
Recept za štampu
Jako lijepo izgleda ovo jelo,dekorativno i vjerujem jako ukusno:)
ReplyDeleteHvala :)
DeleteMmmmm, mogla bih ovo spremiti za ručak, jako je fino!!! :)
ReplyDeleteDivno izgleda, jako, jako dekorativno, super mi luk izgleda :)
ReplyDeleteI meni se baš dopao taj grilovan luk...
Deletevolim punjenu piletinu i posebno mi se sviđa dodatak kadulje
ReplyDeleteVolim da je dodajem pilećem mesu, u malim količinama!
DeletePerfektan ručan a fotke super...
ReplyDeleteHvala draga :)
DeleteSuper fotke.Izgleda jako dobro,i piletina i grilovano povrće. Volela bih da ovo vide neki NS restorani i da unesu malo šarenila u belomesnu ponudu.
ReplyDeleteMalo boja nikada nije na odmet, pogotovo u tako nečem jednoličnom kao što je belo meso....
DeleteDrago mi je da ti se svidjaju fotke :)
jako fino i izgledom efektno!
ReplyDelete;)
DeletePileće meso i kobasice i ćevapi su jedina mesa koja ja volim. Ostala jedem onaaaaako. Odlična su ova punjena pileća bela, a slike su za poster, časna reč!
ReplyDeleteVerovaću ti :)
DeleteSlažem se za ćevape!
Meni savršen ručak, volim piletinu u svakoj formi :-) Fotografije su me očarale!!
ReplyDelete:)
DeleteHvala ti...
Super fotke, i divan ručak :) volim punjenu piletinu!
ReplyDeleteHvala!
DeleteOdlično izgleda. Mora da žalfija daje divan okus piletini.
ReplyDelete