Sezona sremuša je polako prošla ali sam poželela da ipak podelim sa vama ovaj ukusan tart. Sremuš u receptu možete zameniti nekom drugom začinskom biljkom koju volite ili ga u potpunosti preskočiti.
Ovaj recept kao još i mnoštvo drugih recepata i zanimljivih članaka možete pronaći u aktuelnom broju online časopisa Mezze. Obavezno ga prelistajte, ako još uvek niste.
Sastojci:
270 g
brašna
130 g
putera
80 g
pavlake 20% mm
1
jaje
prstohvat
soli
300 g
spanaća
120 g
blitve (očišćene)
260 g
sjeničkog sira
140 g
ovčijeg kiselog mleka (ili milerama)
3
jaja
30 g
sremuša
so
Prosejati
brašno na radnu površinu, pa napraviti rupu u sredini. Tu staviti jaje, a okolo
puter isečen na listice i pavlaku. Dodati prstohvat soli.
Brzo
umesiti prhko testo, umotati ga u foliju i ostaviti u frižideru na pola sata.
Oprati
i očistiti spanać i blitvu. Blitvi ukloniti deblje delove korena. Kuvati na
pari od 3 do 5 minuta. Ostaviti sa strane da se malo prohlede i ocede. U većoj
posudi umutiti jaja, pa im dodati viljuškom umrvljen sir i ovčije kiselo mleko
ili (običan) mileram. Sitno iseckati sremuš, kao i blitvu i spanać. Dodati
smesi od jaja i sira. Pomešati i po
ukusu posloti,vodeći računa da je sir već prilično slan.
Izvaditi
testo iz frižidera i izmedju dva lista papira za pečenje razvaljati u veći
krug. Obložiti testom kalup za tart (ili za torte) prečnika 24 cm. Izbuškati
testo viljuškom i peći u unapred ugrejanoj rerni na 180°C
10 minuta.
Izvaditi testo pa sipati fil. Peći još 30 do 40 minuta. Fil će za vreme pečenja
porasti ali će spasti kada počne da se hladi.
Da, da... baš po mom ukusu. A ovaj set fotografija ti je posebno lep... oduševljena sam!
ReplyDeleteOpet nisam ništa sremuša shranila u zamrzivač....Divno izgleda, stvarno! Sočno in takooo ukusno! :)
ReplyDeleteOdlican!!! Odmah sam ga primetila i u casopisu...
ReplyDeletePredivne fotke. Ova sa jajima je jako, jako lepa...
Najbolji ručak :)
ReplyDeletezaista prekrasan tart!
ReplyDeletetart je uvijek odlican izbor! super ti obilato izgleda ta zelenjava! =)
ReplyDeleteDivne fotke!!!
ReplyDeleteSlike su predivne, a tart je u potpunosti po mom ukusu:)
ReplyDeleteodličan tart, super kombinacija i jako lijepe fotke.
ReplyDeleteOvo je tako fino da se napravi kao posluzenje za drage goste (ali i "domace" ukucane:), vrlo ukusno i izdasno, pogotovo kad ima ovako puno fila.:))
ReplyDeleteTotalno po mom ukusu! Jako lijepe fotke!
ReplyDeleteJao, divota od tarta.
ReplyDeletePredivan blog, još bolje fotografije, o receptima da ne govorim...Pratimo te;)
ReplyDeleteHvala! Ja sam vas skoro otkrila i skroz mi je simpa vas blog :)
Delete