May 25, 2012

Tart sa blitvom, spanaćem i sremušem



Sezona sremuša je polako prošla ali sam poželela da ipak podelim sa vama ovaj ukusan tart. Sremuš u receptu možete zameniti nekom drugom začinskom biljkom koju volite ili ga u potpunosti preskočiti. 
Ovaj recept kao još i mnoštvo drugih recepata i zanimljivih članaka možete pronaći u aktuelnom broju online časopisa Mezze. Obavezno ga prelistajte, ako još uvek niste.




Sastojci:

270 g brašna
130 g putera
80 g pavlake 20% mm
1 jaje
prstohvat soli

300 g spanaća
120 g blitve (očišćene)
260 g sjeničkog sira
140 g ovčijeg kiselog mleka (ili milerama)
3 jaja
30 g sremuša
so



Prosejati brašno na radnu površinu, pa napraviti rupu u sredini. Tu staviti jaje, a okolo puter isečen na listice i pavlaku. Dodati prstohvat soli.
Brzo umesiti prhko testo, umotati ga u foliju i ostaviti u frižideru na pola sata.
Oprati i očistiti spanać i blitvu. Blitvi ukloniti deblje delove korena. Kuvati na pari od 3 do 5 minuta. Ostaviti sa strane da se malo prohlede i ocede. U većoj posudi umutiti jaja, pa im dodati viljuškom umrvljen sir i ovčije kiselo mleko ili (običan) mileram. Sitno iseckati sremuš, kao i blitvu i spanać. Dodati smesi od jaja i  sira. Pomešati i po ukusu posloti,vodeći računa da je sir već prilično slan.



Izvaditi testo iz frižidera i izmedju dva lista papira za pečenje razvaljati u veći krug. Obložiti testom kalup za tart (ili za torte) prečnika 24 cm. Izbuškati testo viljuškom i peći u unapred ugrejanoj rerni na 180°C 10 minuta. Izvaditi testo pa sipati fil. Peći još 30 do 40 minuta. Fil će za vreme pečenja porasti ali će spasti kada počne da se hladi.
Servirati toplo ili hladno uz jogurt.      

Isprobala Ana, Maja, Milica,

Recept za štampu

Pin It Now!

14 comments:

  1. Da, da... baš po mom ukusu. A ovaj set fotografija ti je posebno lep... oduševljena sam!

    ReplyDelete
  2. Opet nisam ništa sremuša shranila u zamrzivač....Divno izgleda, stvarno! Sočno in takooo ukusno! :)

    ReplyDelete
  3. Odlican!!! Odmah sam ga primetila i u casopisu...
    Predivne fotke. Ova sa jajima je jako, jako lepa...

    ReplyDelete
  4. tart je uvijek odlican izbor! super ti obilato izgleda ta zelenjava! =)

    ReplyDelete
  5. Slike su predivne, a tart je u potpunosti po mom ukusu:)

    ReplyDelete
  6. odličan tart, super kombinacija i jako lijepe fotke.

    ReplyDelete
  7. Ovo je tako fino da se napravi kao posluzenje za drage goste (ali i "domace" ukucane:), vrlo ukusno i izdasno, pogotovo kad ima ovako puno fila.:))

    ReplyDelete
  8. Totalno po mom ukusu! Jako lijepe fotke!

    ReplyDelete
  9. Predivan blog, još bolje fotografije, o receptima da ne govorim...Pratimo te;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Ja sam vas skoro otkrila i skroz mi je simpa vas blog :)

      Delete