December 25, 2012

Vanil kiflice




Ovim kiflicama i ne treba neki dugačak uvod. Svi koji su ih probali, a mnogi jesu, ili ih obožavaju, ili ih ne vole, sredine baš i nema, čini mi se. 
Meni su definitivno najomiljeniji keksići, ikad.
Recept je i u aktuelnom broju online časopisa Mezze


 Srećan Božić!
 
Sastojci: 
 
300 g brašna
250 g maslaca
150 g sitno seckanih oraha
80 g šećera
1 jaje
1 burbon vanilin šećer

cca 100 g šećera u prahu
4 kesice vanil šećera



Prosejte brašno na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje pa tu razbite jedno jaje i dodajte šećer i burbon vanilin šećer, u krug oko brašna rasporedite listiće hladnog maslaca. Krenite da mesite testo od sredine, postepeno jajetu dodajući brašno, na kraju umeseite maslac. Kada testo postane ujednačeno dodajte sitno seckane orahe i mesite dalje dok se oni ravnomerno ne rasporede. Oblikujte loptu od testa, uvite je u plastičnu foliju i ostavite da se hladi pola sata u frižideru.
Otkidajte od testa manje delove pa valjajte po radnoj površini da dobijete ujednačen valjak. Onda secite manje delove željene dužine (oko 3-4 cm) pa ih savijajte u polu krug/polu mesec. Redjajte u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. Pecite na 180 °C  u unapred ugrejanoj rerni izmedju 15 i 20 minuta. Kiflice treba da promene boju ali ne i da porumene. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade. Šećer u prahu i vanilin šećer pomešajte, stavite u veću činiju ili limenu kutiju za kolače stavite unutra kiflice i mešajte polako dok se šećer ne rasporedi ravnomerno po njima. Po potrebi prilikom serviranja posuti još šećera po kiflicama. Kiflice čuvajte u zatvorenoj limenoj kutiji.

Pin It Now!

9 comments:

  1. Vanilin kiflice volim, a prvu sliku obožavam, nema sredine :)

    ReplyDelete
  2. Odlično, odlično! Biće pravljeno vrlo skoro. Ambiciozno pokušavam da napunim set od tri limene kutije keksićima "da ima nešto slatko", ali avaj - nestanu za tren. E, ovo će biti posluženo u jednoj od njih.

    ReplyDelete
  3. Jako lepe, klasične vanilin kiflice :).

    ReplyDelete
  4. Prekrasan klasik koji rado jedem :)

    ReplyDelete
  5. Hi Sanja. Thanks for your lovely entry on DMBLGiT January 2013. Your photo has been uploaded to the gallery. Wishing you good luck !

    ReplyDelete
  6. Mnogo su ti lepe slike! Bas sam sretna da sam nasla tvoj blog preko DMBLGiT :-)

    Pozdrav, Sara

    ReplyDelete
  7. da li je potrebno jaje? ja imam recept bez jaja

    ReplyDelete