March 17, 2012

Torta od kafe i čokolade


 Napisati ovoj torti uvod uopšte nije lako, ne znam odakle da počnem, ni kako da završim. Recept je davno objavila Lana na Coolinariki, a Monika ga je malo preradila i objavila oko Nove Godine, zatim je tortu Tamara pravila za svoj rodjendan, taman da me poseti na nju. I nije bilo šanse da joj odolim!
U načelu nikako ne volim beze kore i kada sam rešila da je pravim bacila sam se u razmišljanje kako da ih zamenim. Stalno se lomim u smislu probaću ih ponovo, daću im šansu i uvek odustanem.... Lana i ja smo se neobavezno dopisivale tih dana pa sam nju pitala za savet koji biskvit da pravim. I ona mi predloži biskvit od belanaca preliven mlekom. Potražijm u maminoj svesci i pronadjem recept za Kapri tortu sa takvim korama. Savršeno se uklopilo. Kreme su jake ali preukusne a biskvit im daje kontrast i ublažava ih. Možda seldeći put probam da napraviom koru sa 7 ili 6 belanaca.
Svakako probajte ovu tortu, savršena je!



Sastojci:

biskvit

8 belanaca
170 g šećera
190 g brašna
200 ml toplog mleka
2 vanilin šećera

osnovni fil

5 žumanaca
120 g šećera
110 g gustina
1 l mleka
2 burbon vanilin šećera
200 g maslaca

fil od čokolade i lešnika

150 g crne čokolade
80 g seckanih pečenih lešnika

fil od kafe i bele čokolade

100 g bele čokolade
1,5 kašika instant kafe (Nescafé)
1 kašika ruma

šlag sa aromom kafe

300 ml slatke pavlake
1 vanilin šećer
1 kašičica instant kafe



Belanca umutiti u čvrst sneg, postepeno dodavajući šećer. Prosejati brašno pa ga polako umešati u sneg od belanaca. Obložiti papirom pleh od rerne i sipati smesu od belanaca, poravnati površinu. Peći u unapred ugrejanoj rerni na 160-180 °C oko 15 minuta, proveravajući pred kraj da li je biskvit pečen, poželjno je da ostane beo. U mlakom mleku razmutiti vanilin šećer pa preliti preko vrućeg biskvita. Ostaviti da biskvit upije mleko i da se ohladi.

Penasto izmiksirati žumanca, šećer i burbon vanilu. Dodati gustin i nekoliko kašika mleka zatim dobro promešati. Ostatak mleka staviti na ringlu i kuvati dok ne proključa. Dodati smesu od žumanaca. Kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. U ohladjenu kremu umešati penasto izradjen maslac. Podeliti fil na dva dela.
U jedan deo umešati otopljenu crnu čokoladu i seckane lešnike.
U drugi deo dodati rastopljenu belu čokoladu i instant kafu rastopljenu sa kašikom ruma.

Čvsto umutiti slatku pavlaku sa vanilin šećerom i kašičicom instant kafe.

Ohladjen biskvit podeliti na dva dela. Jedan deo staviti na tacnu pa premazati sa filom od tamne čokolade i lešnika, zatim staviti drugi deo biskvita pa premazati sa kremom od kafe i bele čokolade. Celu tortu prekriti sa šlagom sa aromom kafe.
Ostaviti tortu u frižideru da se hladi, najbolje preko noći.

Isprobala  Ana

Recept za štampu 

Pin It Now!

19 comments:

  1. Torta izgleda baš dobro. Volim okus kave i čoklade tako u jednom kolaču. To je za mene dobitna kombinacija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam uvek vise za vocne kombinacije, zato me je ova torta toliko odusevila!

      Delete
  2. I mene privlaci ova torta... Moram ugrabiti vremena da ju napravim. Ali, ja cu ipak sa meni omiljenim beze koricama. :)

    ReplyDelete
  3. Uh... ovo izgleda zaista božanstveno!

    ReplyDelete
  4. Fotografije su ti predivne, mislim da su se te korice odlicno uklopile i svaki put me odusevi nova varijacija ove tortice, mislim da cu sledeci put nesto napraviti po vasim idejama.;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kore su se bas dobro uklopile, hvala puno za savet :)

      Delete
  5. znam koliko je ovo dobro...savršena! Sviđaju mi se korice

    ReplyDelete
  6. Izgleda savršena fina i kremasta i u tvojoj izvedbi.
    Ljepotica kojoj ni ja nemogu odoliti.

    ReplyDelete
  7. Sanjo, predivno, ali baš predivno izgleda! Prefino!

    ReplyDelete
  8. Predivno izgleda tvoja verzija torte! Moram priznati da su ove kore od bjeljanjaca koje se prelijevaju mlijekom potpuna novost. Baš si me zaintrigirala. Morat ću ih isprobati. Drago mi je da si na kraju bila zadovoljna rezultatom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kore su bas dobre, probaj! Za nekog ko ne voli preslatko idealne. Prave dobru ravnotezu sa filovima koji su prilicno jaki!
      Probala sam dosta torti po tvojim receptima i uvek sam bila zadovoljna, volim kremasto ali ne preslatko i tesko....

      Delete
  9. Da li mogu da se od sastojaka za biskvit ispeku dva u okruglom plehu (26cm)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moj okrugli kalup za torte je 24cm i navikla sam na njega, i mislim da bi kore bile predebele od ovih sastojaka, za 26 nisam sigurna. Probaj. Sastojci su u stvari na 1 belance 1 kasika brasna i 1 kasika secera.Ako budes morala da smanjujes kolicine.

      Delete
  10. Isprobala sam tortu, vrlo je ukusna i kremesta. Kore su meke i blage i zato se odlično slažu. Pokupila je pohvale. :) Hvala na receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izuzetno mi je drago da Vam se dopala torta! Hvala na poverenju i na javljanju utisaka!
      Pozz

      Delete
  11. recept isproban uz male modifikacije. u fil je stavljeno 8 zumanjaca( nisam znala sta sa ona tri viska da radim) i krema je bila odlicna. i bilo je dosta da premazem cijeli kolac okolo tako da slatku pavlaku nisam ni stavljala, bilo bi previse.uskoro se opet pravi.

    ReplyDelete