October 19, 2011

Flamanski gulaš - Carbonade alla fiamminga


Već svi znaju za FBI rukavice, dvomesečnu igru food blogera u kojoj istražujemo blogove, spremamo jela po receptima sa njih. Ova dva meseca smo se odomaćili kod Snježe na blogu Vrtaljica. Snježa je bila moj izbor za sledeću domaćicu kada je trebalo da biram za Ajme, koliko nas je..... i nju sam birala pre svega što mislim da je sjana osoba i da ima dobre recepte...a i zato što nas je stalno zezala kako mi mladi imamo ideja za izbor teme. Imala je i ona, to je dokazao veliki odaziv u njenom krugu. Moram se samo izvinuti što ja nisam učestvovala, to je bilo samo zato što se i ne ljubim sa šljivama, a da pravim nešto samo da bi pravila ne ide. Ako ne znate kako da na jednostavan način napravite pravu pitu procunjajte malo njenim blogom i sigurno ćete naći način.  A pronaći ćete i još po nešto sigurno.



Kada sam videla izbor bloga odmah sam se setila recepta koji sam izabrala da spremam, glasala sam i ja za njega u tom krugu kuvarijacija ali su kolači i tom prilikom odneli pobedu; tja. Moram vam samo reći da ste puno propustili. Ovo jelo je odlično. Prosto savršeno za predstojeću zimu. Sito i toplo, prosto se topi u ustima. Vrlo sam male izmene pravila, u smislu količine i taman sam kupila novi aceto balsamico pa sam rešila da ga probam. Samo još da dodam jednu sitnicu vezanu za ime jela, naime google kaže da je prevod paprikaš. Ja ne volim paprikaše, ne svidja mi se ni kako ime zvuči, pa sam ga preimenovala u gulaš. Eto samo još to.



Sastojci:
 Original recept

400 g junetine, od buta
250 g luka
50 g pančete
160 ml crnog piva
1 kašika aceto balsamica
2 manja lista lovora
10 g maslaca
20 g brašna
4 parčeta integralnog tosta
maslinovo ulje
1 kašika senfa, pikantnog
2 grančice majčine dušice
2 kašičice smedjeg šećera
so, biber



Na maslacu propržiti pančetu iseckanu na kockice. Kada je gotova izvaditi je iz tiganja i ostaviti sa strane. Na masnoći preostaloj od prženja slanine dinstati rebarca luka. Poklopiti pa dinstati dok luk ne omekša, desetak minuta. Na kraju dodati šećer da se luk karmelizuje. Izvaditi ga u cediljku da se dobro ocedi od masnoće. Meso iseći na kockice veličine 3-4 cm. U manju posudu pomešati brašno sa solju i biberom pa u to uvaljti meso. U tiganj dodati onu masnoću od luka i po potrebi još maslinovog ulja pa pržiti meso. Voditi računa da se meso prži a ne dinsta, ako je potrebno peći ga iz više puta. Meso ostaviti sa strane, pa u tiganj usuti prvo aceto balsamico pa pivo, dobro sastrugati sve što se eventualno zalepiulo za tiganj. Kad provri dodati lovorov list i majčinu dušicu. U vatrostalnu posudu staviti luk pa meso a zatim pančetu pa usuti tečnost iz tiganja. Tost premazati senfom pa poredjati preko mesa. Posudu prekriti folijom, i peći u unapred zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 2 sata.

Isprobala Maja

Verzija za štampu

Pin It Now!

24 comments:

  1. oh, fantastičan recept, ovo bi mi tako prijalo za jedan divan ručak :)

    ReplyDelete
  2. Slike koje me teraju da iznova i iznova skrolujem, ne bih li ih ponovo gledala....

    ReplyDelete
  3. Post je prekrasan , fotografije vrhunske a tek recept mmm... jako fino!

    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  4. Odlicno.Volim slaninu u ovom gulasu.Zelena salatica iz moej bastice i da uzivam:)

    ReplyDelete
  5. Na prvi pogled mi se dopalo, obozavam gulase, ovo deluje odlicno!

    ReplyDelete
  6. Ovo jelo je i meni zapalo za oko, ali sam odustala zbog tost hleba u receptu. Pretpostavljam da on ima neku ulogu, samo mi ta ideja nije zvucala privlacno.
    Inace gulase obozavam, pa verujem da je ovo ispod tosta odlicno.

    ReplyDelete
  7. Hvala devojke!

    @ Ana tost je sasvim ok, malo upije tog safta a malo senfa prenese na meso i ja sam ga grickala uz jelo. Mislim da može i bez njega ali onda treba dodati senf u sos...mislim da bi ga svakako dodali i tamo sledeći put.

    ReplyDelete
  8. gulaši su česti kod mene i jako ih volim, odličan je i ovaj i sve savršeno izgleda na slikama

    ReplyDelete
  9. Savršen gulaš,sviđa mi se kombinacija balzamika,piva...

    ReplyDelete
  10. Oh, Bože dragi!!! Kada vidim ove slike pokrila bih se ušima! Fantastično jelo!
    Hvala mila, na lijepim riječima!

    ReplyDelete
  11. krasno izgleda. Baš pravo jelo za ove prdstojeće hladne dane.

    ReplyDelete
  12. Prelepe slike (favorizujem drugu po redu), a i jelo na slikama!

    ReplyDelete
  13. Odlično i za mene pravi gulaš pun okusa.

    ReplyDelete
  14. Odličan recept za gulaš, sviđa mi se!

    ReplyDelete
  15. Sećam se kad je Snježa predložila ovaj recept i meni je bio favorit. Htela sam da ga napraim, ali mi je vreme izmaklo i nekako nikako da se uklopim u ovom krugu igrica. Evo i kasnim sa svim komentarima iako sam gvirnula na sve vaše postove. Meni ovo izgleda kao fantazija i gledala sam recepti i u originalu na italijanskom sajtu. Drago mi je što ga je ona prevela jer italijanski ne znam a ima toliko sajtova i blogova na italijanskom i španskom koji su krasni a kad uključim Google translate jednostavno nije to kako treba u prevodu. U svakom slučaju ostaje u folderu za isprobavanje.
    ps od kad sam kupila Aceto pre par godina mi kupus salatu bez njega jednostavno više ne jedemo.

    ReplyDelete
  16. Odličan recept si odabrala i isto tako ga pripremila. Prezentacija i slike su jako lijepe !

    ReplyDelete
  17. Ne samo da ti je jelo odlično, nego su me fotke totalno očarale!!

    ReplyDelete
  18. Predivan recept i predivne fotografije...

    ReplyDelete
  19. Očito imaš dobar fotoaparat, a još bolji smisao za kuhanje. Ovo ću definitvno isprobati! :D

    ReplyDelete