July 18, 2011

Čokoladni semifreddo sa višnjama


Jeste sezona višanja prošla, ali mogu da posluže i zamrznute a verovatno i one iz kompota, samo onda treba smanjiti gramažu šećera. Od navedenih sastojaka se dobije nešto manja količina, pa ako očekujete neko društo ili planirate da duže uživate u semifreddu udvostručite količinu.

Danas sam počela da čitam jednu divnu knjigu, evo zanimljivog citata (pitanja) sa početka:


"Ne znam da li se Kris Bat nešto više razume u astronomiju, ali ću ga upitati šta misli o sledećem kratkom sažetku istorije univerzuma:

Tek petnaest milijardi godina nakon što je odjeknuo veliki prasak - stigao je aplauz."

Justejn Gorder Maja




Sastojci:

200 g višanja
100 g šećera
2 žumanca
1 jaje
150 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake
3 kašike soka od višanja



Višnje operete i očistite od koštica. Stavite ih u malu šerpicu i pomešate sa polovinom šećera. Ostavite ih 15-20 minuta da puste sok.  Kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta, dok ne omekšaju i dok se šećer ne rastopi. Kada se malo prohlede ocedite višnje od soka.
Rastopite čokoladu. Na pari skuvajte žumanca, jaje i ostatak šećera, stalno mešajući. Kuvajte sve dok smesa ne pobeli i dobije na volumenu. Dodajte čokoladu i tri kašike soka od višanja i dobro promešajte da se sve sjedini. Od slatke pavlake napravite šlag pa ga umešajte u smesu od jaja i čokolade.  Obložite kalup za srneća ledja (ili za hleb) providnom folijom pa sipajte kremu. Lagano umešajte višnje vodeći računa da se jednako rasporede, pa stavite u zamrzivač preko noći. Pre posluživanja sa semifredda, koji ste prevrnuli na dasku, pažljivo skinite foliju. Pospite ga sa kakaom a zaitm isecite na kriške i poslužite.

Verzija za štampu

Pin It Now!

13 comments:

  1. Super izgleda. Nadam se da može i s trešnjama

    ReplyDelete
  2. Odlično, prava stvar za desert s voćem. Slično sam radila s malinama i bijelom čokicom. Fiiiino.

    ReplyDelete
  3. Pretpostavljam da bude ukusno sa bilo kojim sezonskim vocem, zato cu ga isprobati vec sutra :)

    ReplyDelete
  4. mmmm, krasno izgleda i idealan je za ove vrucine!

    ReplyDelete
  5. Opet visnej i to u kakvom ledenom kolacu.Njam njam:)

    ReplyDelete
  6. Pa ovo je predivno, kombinacija čokolade i višanja je (za mene :D) neodoljiva! Obavezno isprobavam! Hvala na odličnom receptu!

    ReplyDelete
  7. Uhhhh, ovo je stvarno nešto za ljetne vrućine. Čokolada plus malo kiselosti za osvježenje!
    Fotke mrak!

    ReplyDelete
  8. Odličan ti je ovaj semifredo. Ranije smo znali samo za sladoled a sada ne mogu termine i hladne poslastice da pohvatam. Mnogo se sve zakomplikovalo kako se internet pojavio.
    Gordera sam čitala ali samo Sofijin svet. Verujem da je odlična knjiga.

    ReplyDelete
  9. Oduševljena sam!! Kod tebe prava delikatesa i moj omiljeni spoj - čokolada i višnje! Šteta šta su ove godine tako brzo prošle, obožavam ih :)
    Imam domaćih zamrznutih koje sam uspila sačuvat za kolače od sebe same, likera, sirupa i džemova...
    Definitivno savršen recept :)
    P.S. Odlične fotke!

    ReplyDelete
  10. Divno, divno, divno... Desert izgleda savrseno! :)
    P.S. Obozavam Justejn Gordera! :)

    ReplyDelete
  11. Jako fino ! Prava ljetna poslastica, a višnje i čokolada su mi omiljena kombinacija !

    ReplyDelete
  12. Savrsen je...danas sam ga pravila.

    ReplyDelete