June 26, 2019

Sok od zove i ZovoNana



Sigurna sam da ste već svi napravili sirup od zove, ili bar oni koji su to želeli. Kod nas je zova još uvek aktuelna i ja sam svoj sirup napravila pre dve vikenda. Sok od zove nikad nije bio moj omiljeni i ustvari nisam ga ni volela kao mala. Moja mama nije pravila taj sirup a kada sam ga probala kod drugih imao je neki sladunjavo otužan ukus. U proteklih par godina sam rešila da ipak moram da probam i da mu dam šansu. Uvek napravim maksimalno litru-dve sirupa i bude nam skroz dovoljno.
Ove sezone imam novi apsolutni hit Zovonanu! Skuvam čaj od nane i dodam sirup od zove i malo limuna i to dobro ohladim i prosto savršenoooo.... Obavezno koristite kvalitetniji ili domaći čaj od nane, ima mnogo boplji ukus od onih standardnih varijanti koji i tako sadrže samo prašinu i ostatke od listova čaja.
Receptt za sirup sam u potpunosti "pozajmila" od Milkice. Sa njenim receptima nema greške, pouzdani su i provereni u potpunosti! Ja sam pravila samo dosta manju količinu.

-------------------------------------------------------------------------------------

Sirup od zove

Orginalan recept

10 cvetova  zove
 1 kg šećera
1 kesica limuntusa
1 litra vode
1 limun

Cvetove zove operite i pazite da nema bubica. Stavite ih u veliku teglu pa nalite sa litrom vode, dodajte limuntus. Ostavite dva dana da odstoji. Kroz gazu procedite u flašu sa širokim grlom ili drugu teglu pa dodajte šećer i sok od limuna. Mešajte dok se šećer skroz ne rastvori. Čuvajte u frižideru.



ZovoNana

1-2 kesice čaja
500 ml vode
sirup od zove, po ukusu
malo cedjenog limuna, po ukusu
limun i nana za ukrašavanje

Prelite kesicu (ili dve ako volite jači čaj) čaja sa ključalom vodom i ostavite da odstoji 5-8 minuta. Izvadite kesicu i ohladite čaj. Dodajte mu sirup od nane i sveže iscedjen sok limuna po ukusu. Sve zavisi da li volite sladje ili kiselije, ali ipak sipajte dovoljno sirupa da se i zova fino oseti. Ohladite dobro u frižideru pa uživajte u rashlađenoj ZovoNani!
Pin It Now!

1 comment: