Hleb i lale mi je jedan od omiljenijih blogova. Kada se osećam prazno i pregaženo svakodnevnicom volim da odem tamo, nasumično izaberem par postova i prepustim se. Odlični tekstovi i predivne fotografije koje odišu životom. Pozitivna energija se lako prelije i opet sam nasmejana i zadovoljna. Lepota je u malim stvarima i u životu samom.
U poslednje vreme sam fascinirana bliskoistočnom hranom (jeste li videli novi Mezze?), od prijateljice sa kursa sam dobila nekoliko autentičnih recepata i sa uživanjem ih isprobavan. Tabuli sam pravila pre toga po Neveninom receptu. I još puno puta posle toga tokom leta. Čak sam ga par puta pakovala i nosila sa sobom za ručak, uz grilovanu piletinu ili koji režanj šunke. Savršeno.
---------------------------------------------------------------------------------------
Tabuli
Sastojci:
1 šolja bulgura (250 ml)
4 paradajza
1 manji krastavac
1 limun - sok + dva režnja
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
1 veza peršun lišća
1/2 male veze nane, ili prema ukusu
so i biber
iceberg salata
Stavite bulgur u veću činiju i prelite ga vrelom vodom. Vode treba da bude s prsta više nego bulgura. Poklopite i ostavite oko 45 minuta da odstoji. Nakon toga ga ocedite. Krastavac i paradajz iseckajte, što sitnije. Dve krike limuna i peršun i nanu takodje. Sjedinite bulgur i ostale sastojke, začinite i dobro promešajte. Ostavite na pola sata u frižideru.
Od listova iceberg salate napravite male čamčiće i u njima poslužite Tabuli.
Gosto muito de tabuul e este ficou lindo .
ReplyDeleteBoa semana
kako to mislite '' 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja''.... je liamte i toplog??????
ReplyDeleteili mislite na proceduru kako se pravi pre nego sto da stave u flasi???? haha kako cudno zvuci! ma isti je rezultat samo da bude ekstra devicansko!
Hladno cedjeno se odnodi na postupak pravljenja ulja i znaci da je prirodno i da nije obradjeno hemijskim putem :)
DeleteZnam, haha a ni ono koje nije hladno niej hemijskim putem.. .to je moji posao, samo se ne zagreje
Deletemi to zovemo tabule i nema ajsberg salatu unutra ni zelenu salatu, a ima jos nekoliko sastojaka...., volim tabule!
ReplyDeleteKrasno izgleda. I ja volim Nevenin blog.
ReplyDeleteHvala :)
DeleteMerhabalar, çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
ReplyDeleteSaygılar.
Teşekkürler!
Delete:)
Ovo izgleda toliko primamljivo :)
ReplyDeleteOh hvala :)
DeleteSanja, hvala ti, ulepšala si mi dan :)
ReplyDeleteDivne fotke, nisam dugo jela tabuli, dobro si me podsetila dok još ima sezonskog paradajza.
I ja mnogo volim bliskoistočnu kuhinju, Ottolenghi mi je velika inspiraciju :)
I na radionicama je Libanska radionica jako popularna;)
Nema na cemu :)
DeleteJao, moram jednom doci na neku radionicu. Vec dugo o tome razmisljam i nadam se da cu jednom uspeti da se uklopim.....
:*
Obožavam tabuli! Ranije sam nešto improvizovala, ali ovog leta mi je sestra donela bulgur iz Turske. Jedva sam ga dočekala! :) A Nenin blog i ja puno volim, naravno... :)
ReplyDeleteI ja bih mogla ponovo da ga pravim.....
DeletePamtim bulgur za sledeci put ;)
google 2640
ReplyDeletegoogle 2641
google 2642
google 2643
google 2644