May 15, 2015

Rabarbara frangipane tart

Konačno sam je probala! I oduševljena sam rabarbarom :)  I frangipanom....i on mi je bio već neko vreme na listi stvari za isprobavanje. Sigurna sam da ću ovog leta praviti puno tartova sa sezonskim voćem i frangipanom. Uvek sam u nekim fazama sa omiljenim namernicama i tipovima hrane, ili kuhinjama.... Da li i vi to radite?
Recept i postupak deluju komplikovano ali u suštni je i nije. Kao i svi tartovi. Bitno je dobro napraviti testo i ohladiti ga pre pečenja. Ja nisam stavljala šećer u testo ali ako želite možete dodati malo. Meni je fil dovoljno stadak. Ukusi rabarbare i badema se lepo uklapaju i dopunjuju.... i krećem u akciju traženja još zanimljivih recepata sa ovom čudnom biljčicom dok je još sezona.
Uživajte u vikendu i divnom vremenu :)





Testo:

150 g brašna
100 g mlevenih badema
150 g putera
1 jaje
prstohvat soli
1 ili 2 kašike ledene vode (samo ako je potrebno)
1 burbon vanil šećer

Frangipane:

120 g putera
100 g žutog šećera
100 g mlevenih badema
2 jaja
60 ml milerama

10 stabljika rabarbare



Stavite brašno i mlevene bademe u jednu činiju, dodajte prstohvat soli i vanil šećer i pomešajte. Dodajte hladan puter iseckan na listiće i gnječite rukom ili viljuškom dok se ne stvore krupne mrvice. Dodajte jaje i mesite dalje, ako testo neće lepo da se poveže dodajte jednu ili dve kašike vode. Oblikujte testo u loptu i ostavite ga u frižder da se ohladi.

U veću činiju stavite puter sobne temperature isečen na listiće, mlevene bademe, šećer i jaja, miksirajte dok se smesa ne ujednači. Na kraju dodajte mileram i lagfano promešajte špatulom. Ostavite u frižideru pola sata da se ohladi.

Operite i očistite rabarbaru, ako su stabljike suviše debele presecite ih na pola po dužini.
U lonac stavite dosta vode da provri sa kašikom šećera. Blanširajte kratko stabljike rabarbare. Izvadite rabarbaru na tanjiru sa strane.



Ugrejte rernu na 180 °C
Rastanjte testo i obložite njime kalup za pitu (ili tortu) prečnika 24 cm. Izbušite testo viljuškom, stavite unutra pasulj ili sl. i pecite testo 10 minuta. Izvadite testo iz rerne sipajte pripremljen frangipane pa poredjajte gore rabarbaru. Pecite 30-tak minuta.
Skroz ohladjen tart seći i servirati.

Recept za štampu

Pin It Now!

13 comments:

  1. Fotke su mi prePredivne, potpuno sezonske ♥ Ja nikako da naletim na rabarbaru a baš imam želju da je probam. Zaintrigirala me i frangipan smesa, potpuno mi je jasno zašto si oduševljena ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Milia!
      Žao mi je što ne možeš da nadješ rabarbaru, valjda će se uskoro pojaviti i u Srbiji.
      Smesa je super i preporučujem da je probaš i sa nekim drugim voćem, breskve ili kajsije sigurno savršeno idu uz nju :)

      Delete
  2. Ove slike su ti tako dobre!!! Ne mogu ih prestati gledati... :) I ja sam ljubitelj rabarbare i žao mi je što ova naša u bašti nije dovoljno bujna :). Moram pročitati sve što nađem o uzgoju rabarbare jer nam se baš jako dopala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Milikice. Sigurna sam da ćeš uspeti da pronadješ šta je ključno da bi rabarbara bolje uspevala u tvojoj bašti....

      Delete
  3. I ja sam hipnotisana fotkama, to sam morala da javim odmah, a sad idem da čitam post :)

    ReplyDelete
  4. Prave prolecne fotkice, divne bas kao i receptic!:))))

    ReplyDelete
  5. Prošle godine sam prvi put probala rabarbaru i bila mi je baš super, ove godine nisam baš nigdje vidjela tako da ništa od recepata. Fotke su predivne, prave proljetne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno! Nadam se da ćeš je pronaći uskoro....

      Delete
  6. Slučajno sam se našla na ovom blogu, i to na receptima sa rabarbarom, a pošto zivim u zemlji u kojoj je rabarbara uobičajena biljka, možda mogu da pomognem sa par saveta:
    Za uzgoj je ključno da je zemlja dobro nadjubrena, duboko, i stalno, kao i da je biljka izložena suncu, da nema korova, da je vlažna ali da se voda drenira...stajsko đubrivo je najbolje
    Što se recepata tiče, rhubarb crumble je fantazija, sigurno ima pregršt recepata na internetu od kojih možete da krenete sa eksperimentom, rhubarb fool je brz, jednostavan i takodje super
    Moj muž je odrastao na dezertu od rhubarb 'džema' i žutog krema (oko 1kg rabarbare se prokuva sa 200-300gr šećera, količine su više od oka u praksi cirka 1:1/3, malo vode da provri pa jos dokuvati na tihoj vatri, oko 10-15min sve zajedno) a onda se 'dzem', koji je dosta tečan, pomeša sa žutim kremom od jaja (custard). Obe komponente mogu da budu tople ili hladne, ali mislim da je najlepše kada je jedna hladna a druga topla.
    I konačno, Milice, mislim da bi taj džem mogao da ide i uz pirinač umesto želatina od borovnica...
    Srdačno,
    Slučajna prolaznica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanja, izvinjavam se za "Milica", kucala sam Moljac ali je spell checker prebacio u ime...

      Delete
  7. Ah, i naravno:
    Divan vam je blog!

    ReplyDelete