December 11, 2014

Osso Bucco


U narednom periodu imaćete puno prilika za pripremu malo svečanijih jela. Moj predlog je da ovako nešto obavezno uvrstite u svoj izbor jela. Posebno ako želite da inpresionirate muški deo svoje publike. Apsolutno će biti oduševljeni ovim, osim ako nisu vegeterijanci, naravno. Nabavka ovakvih telećih odresaka možda može da bude malo problematična, ali sećam se da sam vidjala ovakve komade u Zrenjeninu s vremena na vreme. Uvek možete da objasnite svom mesaru šta tačno želite i da ga zamolite da vam nabavi.
Hvala Ivani na divnom receptu, zaista smo užvali, a pravićemo ga uskoro ponovo....






Sastojci:
originalan recept


1 teleći odrezak po osobi
4 kašike brašna
4 kašike putera
3 kašike maslinovog ulja
2 stabljike celera
2 veće šargarepe
2 glavice luka
1 konzerva pelata
1 kašika aceto balsamica
3 čena belog luka
1 lovorov list
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica sušene majčine dušice
1 kašika seckanog peršuna + za posluživanje
malo vode
so i biber




Utrljajte so i biber u teleće odreske, pa ih onda uvaljajte u brašno. U dubljoj i većoj šerpi jako zagrejte puter i ulje pa propržte meso, da sa svih strana lepo porumeni. Izvadite meso i stavite ga sa strane. Smanjite jačinu ringle, stavite povrće iseckano na male kockice i začine u šerpu pa dinstajte oko 10 minuta, posle 5 minuta dodajte bazamiko pa dobro promešajte. Zatim dodajte pelat i pola šolje vode, promešajte pa vratite meso u šerpu. Poklopite i kuvajte na vrlo tihoj vatri još oko 2,5 sata. Povremeno promešajte i proverite da li eventualno treba da dodate malo vode.
Polužite uz rižoto sa šafranom ili pireom, mogu i njoke ako mene pitate :)

Recept za štampu
 
Pin It Now!

9 comments:

  1. Sada je vec prilicno kasno (pa da ne budim sefa:), ali sutra cu mu obavezno pokazati recept, mislim da ces dobiti sve pohvale od njega.:))) Vrlo lepo pripremljeno i savrseno prezentirano.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Lana! Nadam se da se sefu dopalo, i da cete praviti :)

      Delete
  2. Morala sam da svratim na tvoj blog čim sam videla naziv ovog jela kad ono vidim svoje ime:) Super je, zar ne? Moj muž obožava pored ovog jela i Čili, File minjon, Burgundski gulaš, i sve što ima puuuno mesa. Btw, lepe fotografije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E i moj je u tom mesnom fazonu. Burgunski gulas sam pravila jednom I nije mi bas uspeo ali to je bilo pre mnogo vremena. A merkam ga kod tebe na blogu vec neko vreme...
      Hvala na komplimentu i na divnom receptu!

      Delete
  3. Ovo sam nedavno pravila i prosto sam oduševljena kako se teletina topi u ustima! Moj mesar ima artikal "oso buko teleće kolenice" - tako sam i došla na ideju da ih uzmem. Izuzetno. Mada, mnogi ovo jelo prave od junećih kolenica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidis sto je pametan tvoj mesar, odmah ti je dao ideju sta da kuvas!

      Moze sigurno i od dobre junetine.

      Meso i sos su apsolutnop fantasticni!

      Delete
  4. Genijalno izgleda, odlični sastojci!

    ReplyDelete