April 9, 2013

Panna cotta sa karmelizovanim narandžama

Odličan spoj karmelizovanih arguma i laganog krema. Osvežavajući i lagan dezert, kao završnica nekog finog ručka. Iskoristite priliku dok su naradže još uvek u sezoni!
Ovaj recept kao i još neke na temu arguma možete pronaći u martovskom broju časopisa Mezze.


Sastojci:
Za 6 keramičkih činijica

250 ml slatke pavlake
250 ml mleka, punomasnog
100 g šećera
ribana kora 1 narandže
sok jedne manje narandže, oko 5 kašika
1 kašičica ekstakta vanile
želatin

3 narandže
120 g žutog šećera
sok jedne narandže
1/3 kašičice cimeta



Želatin prelite sa sokom od narandže i ostavite da nabubri.
U manjoj šerpici pomešajte slatku pavlaku i mleko, dodajte šećer, rendanu koricu narandže i ekstrakt vanile. Stavite na ringlu i pustite da proključa. Sklonite sa ringle i ostavite minut-dva da se ohladi pa onda umešajte želatin. Mešajte dok se sav želatin ne otopi. Rasporedite smesu u keramičke posude pa ih pokrite streč folijom. Ostavite ih u frižideru na namanje 4 sata ili najbolje da prenoće.
Oljuštite narandže kao što se ljušti ananas, pa ih isecite na kolutove, ne previše tanke.
U dublji tiganj stavite šećer, sok od narandže  i cimet. Putite da proključa, smanjite ringlu pa dodajte kolutove narandže. Kuvate dok se sos ne zgusne i kolutovi narandže lepo ne karmelizuju, oko 10-15 minuta. Ostavite sa strane da se ohladi.
Izvadite posude sa panna cottom iz frižidera i skinite foliju, svaku uronite u vruću vodu do 2/3 činije i ostavite oko minut. Poklopite činiju sa tanjirićem i prevrnite je, pažljivo skinite činiju. Na svaku panna cottu stavite kolutove narandže i prelite sa malo soka. 

Recept za štampu

Pin It Now!

6 comments: