March 13, 2013

Krem čorba od pečenog celera sa plavim sirom


Čorbe su mi apsolutno omiljena hrana već dugo. Obične bele sa puno povrća i malo mesa su čest kompletan obrok za mene. Od jesenas imam novu praksu, pravim krem čorbe od pečenog povrća. Šta god mi se od povrća nadje u frižideru, prvo ubacim u rernu pa izblendiram, dodam supu i prokuvam. Vola, brzo i ukusno.
Ovu čorbu sam pravila inspirisana Engleskom Čorbom od celera i stiltona. 

Sastojci:
za 2 osobe

250 g korena celera
1/2 veće glavice luka
1 srednji krompir
1 koren paštrnaka oko 100 g
oko 500 ml supe
50 g sira sa plavim budjima
so, biber



Zgrejati rernu na 200°C.
Povrće očistiti i oprati pa iseći na jednake veće kocke. Poredjati sve u vatrostalnu posudu, posoliti pa preliti sa dve kašike maslinovog ulja. Peći oko 40 minuta, bar jednom promešati povrće dok se peče. Izvaditi iz rerne i ostaviti 5 minuta da ohladi. Staviti u blender i sipati 1/3 pripremljene supe. Izblendirati. Sipati u lonac odgovarajuće veličine, doliti supe do željene gustine i pustiti da prvori. Staviti soli i bibera po ukusu. Rasporediti čorbu u tanjire pa posuti sa usitnjenim sirom.

Verzija za štapu

 Isprobala Nevena


Pin It Now!

15 comments:

  1. Nisam još nikad probala sa pečenim povrćem u rerni...Pravo da ti kažem nisam se toga nikad setila:)
    Al kontam da je ukus mnogo bolji nego kada je povrće kuvano!
    Baš ću probam:)
    Fotke su baš <3
    Ona salvetica/krpica je tako ćarming!

    ReplyDelete
  2. I ja sam za čorbice kao glavno jelo a čini mi se da su mahom sve cure tako rapoložene. Muškima treba ipak neka šnicla pride. Slažem se, pečeno povrće ima skroz drugačiji šmek. Skoro sam pravila nešto sa pečenim celerom i oduševila se. Treba da iskombinujem još pa će na blog, a buđavi sir e to ti je supe u kombinaciji. Mene samo čudi da Rokfor još uvek drži cenu od 145dinara. Cena mu se nije menjala godinama.

    ReplyDelete
  3. Ovo MORA biti dobro. Obožavam celer, prekrasna je!

    ReplyDelete
  4. Odlicno zvuci. Volim inace corbice u koje se dodaje sir, a ovo sa pecenim povrcem mi je sasvim novo. Predivna prezentacija :)

    ReplyDelete
  5. Ja opet zazirem od celera, umislila sam da mu je ukus prejak. Moraću jednom da se odvažim, mada meni u krem supama fali "nešto".

    ReplyDelete
  6. krem juhe su moje juhe, volim ih :) jako lijepa kombinacija!

    ReplyDelete
  7. I ja jako volim čorbe od pečenog povrća. Ova mi zvuči super a fotkice su mi prelepe!

    ReplyDelete
  8. Sigurna sam da je vrlo ukusna. Pre izvesnog vremena sam jela čorbu od peršunovog korena, za koju sam, kao i Vela za ovu, zazirala da će biti prejakog ukusa, a bila je fenomenalna. Pa su je još servirali sa čipsom od cvekle. E to što je fantazija!

    ReplyDelete
  9. Hm, veri interesting. Moram probati.

    ReplyDelete
  10. I ja volim čorbice od pečenog povrća. :) U stvari, volim ih mnogo više nego obične, bistre supe. Mnogo mi se dopada ovo tvoje lonče...

    ReplyDelete
  11. Vrlo lep recept i slatki su mi ti loncici za prezentaciju, fotka sa plavom dascicom i seckanim povrcem je mrak!:)))

    ReplyDelete
  12. Odličan recept za današnju juhu, s obzirom da imam u frigiu baš sve sastojke. Super!

    ReplyDelete
  13. Ja sam u fazi krem čorbi, baš sam Marku rekla da sada ne mogu da zamislim sebe sa nekom čorbom sa komadima povrća :) Odličan je ovaj recept, i isprobaću ga sigurno! Celer mi je postao omiljeni od pre neki dan kad sam ga samo malo propržila na maslinovom ulju sa grančicom svežeg origana - savršenstvo!

    ReplyDelete
  14. Što je dobro! Pravila sam čorbu sa pečenim dulekom, ali ovo ne. A baš sam intenzivirala celer u kuhinji; jedva čekam da probam ovako nešto. Još sa plavim sirom.. uh!

    ReplyDelete