March 9, 2012

Kiselo mleko


Skoro sam posle dužeg vremena otišla na blog Urbane Stonoge i tamo pronašla ovaj zanimljiv recept. Nema puno toga da se kaže o ovom kratkom receptu, osim da je dobar a da je kiselo melko jako ukusno. Ni postupak nije preterano komlikovan, samo je vreme kiseljnja malo duže. Tri kašičice kiselog mleka je prilično neodredjena mera, ali suprotono nameri nisam premerila ovog puta. Stavila sam tri prepune kašičice, sledeći put ću izmeriti koliko je to u gramima.



Sastojci:

1,5 l punomasnog mleka
3 kašičice kiselog mleka



Skuvati mleko pa podeliti na dva dela. Kada se prohladi u jedan deo staviti 3 kašičice kiselog mleka i dobro promešati. Razliti ga u željene posudice do polovine. Drugu polovinu mleka zagrejati, pa razliti u posudice do vrha. U veći sud (šerpu) sipati vrelu vodu pa poredjati posudice sa mlekom. Pokriti ih čistom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 12-18 sati da se mleko kiseli. Nakon toga izvaditi posudice iz vode i dobro rashladiti kiselo mleko u frižideru.

Isprobala Milkica, Ivana

Recept za štampu
Pin It Now!

14 comments:

  1. odlichno! ja nikako da se uhvatim kiselog mljeka.. neshto ga ne pijem pa mi nije bash pri vrhu liste, hehe

    jesi probala bademovo mljeko da radish? meni se mnogo svidja! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj ovo svakako, možda ga zavoliš!

      A bademovo nisam probala, mogla bih :)

      :mahanje:

      Delete
  2. Domaće kiselo mleko me podseća na detinjstvo... odrasla sam na njemu... doduše svako jutro mlekadžija je donosio mleko i sipao u šerpu koju smo ostavljali... mleko direktno pomuženo, nekada još mlako... Tada je to bilo normalno... uobičajeno... E i tada je moja mama često kiselila mleko a ja bi ga onda onako u tegli (od kilo) umutila mikserom u jogurt i slistila sve u cugu...Eh... sada je mleko totalno drugačije kao i mnogo toga uostalom.
    I da ne zaboravim da kažem da su mi slikice JAKO lepe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga Olja, drago mi je da ti se dopadaju slike.
      Kod nas ima dosta domaćeg mleka, čak imamo i jednu ženu za koju znamo da je čista i uredna. Ali ja baš ne volim taj miris sveže pomuženog mleka, verovatno zato što nisam navikla, a i nisam preterani ljubitelj klot mleka, više sam za mlečne proizvode....

      Delete
  3. Domaće kiselo mlijeko me podsjeća na baku koju n isam vidila godinama... Pospremam recept!
    P.s. Divne fotke :)

    ReplyDelete
  4. Lepe, lepe fotkice! Moja mama uvjek pravi sama kiselo mleko, zaista je dobro :)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste , odlično je domaće mleko :)
      Hvala, draga :)

      Delete
  5. krasno krasno, ove mliječne/siraste stvari u domaćoj izvedbi jako volim!

    ReplyDelete
  6. Volim domace kiselo mleko i pravim ga ponekad. Joj, bas ga obozavam! :)
    Divne fotke!

    ReplyDelete
  7. Nekada napravim domaće kiselo mlijeko i uvijek mi bude super tako da ne znam zašto ga i češće ne radim. Ovo kod tebe mi odlično izgleda, a slike su baš prekrasne !

    ReplyDelete
  8. Nisam već dugo jela domaće kiselo mlijeko a jako mi je to fino.

    ReplyDelete
  9. Ja pravim kiselo mleko, po maminom receptu, ali mi nije jasno zašto sipaš odozgo čisto mleko pa onda ostaviš da se ukiseli. Moja mama je u toplo mleko stavljala jogurt, pavlaku ili kiselo mleko i od toga je i zavisila jačina kiselog mleka ili gustina i to tako što pomeša toplo mleko i sa već pomenutim namirnicama i stavi u toplu rernu na 50°C, naravno kad se zagreje isključi, i ostavi da se ukiseli ali prati da ga ne izbije surutka, jer to znači da je toplota bila veća nego što treba, ali ako se to desi tada ga umuti i dobije se jogurt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Sneško nisam ja neki znalac, niti stručnjak za pravljenje mlečnih proizvoda. Prosto sam sledila uputstva Urbane Stonoge i naparila kiselo mleko po njenom receptu kao što i stoji u uvodnom tekstu...nažalost ona nam više ne može razjasniti kako i zašto.

      Delete