February 18, 2012

Liker od jaja



Ovaj recept mi je Maja poslala kao ulaznicu za Ajme, koliko nas je.... kada sam bila domaćica i od tada imam u planu da ga probam, prvom zgodnom prilikom. Ta prilika mi se ukazala tek sada, tj bolje reći da sam konačno smislila u šta ću da ga ubacim. Mislim bez veze bi bilo da sve sama popijem, a nikavu žensku sedeljku nisam skoro pravila. Recept sam minimalno prepravila, stavila sam 4 žumanca umesto 3, samo zato što su mi jaja bila baš mala. Količinu vodke sam morala da smanjim, jer sam imala samo 250 ml umesto 300. Dovoljno. Hvala Majo na ovom divnom receptu!
O tome gde sam ubacila liker u sledećem postu.


 Sastojci:

4 mala žumanca (ili 3 veća)
250 g šećera
100 g mleka u prahu
300 ml mleka
2 kašike arome vanile
250 ml vodke

Odliti malo mleka od 300 ml pa razmutiti sa mlekom u prahu da ne bude grudvica. Ostatak skuvati sa 200 g šećera, pa dodati razmućeno mleko u prahu. Kuvati još malo i ostaviti da se prohladi. Žumanca pomešati sa 50 g šećera pa sipati u šerpicu sa debljim dnom. Mešati na najtišoj vatri dok se šećer ne rastopi, a žumanca  ne postanu vruća, otprilike 7-10 minuta. Preko žumanaca sipati mleko, dodati aromu vanile, promešati, poklopiti i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Procediti pa doliti 300 ml vodke. Sipati u flašu, dobro zatvoriti i čuvati u frižideru.

Recept za štampu
Pin It Now!

15 comments:

  1. nekad davno moja mama je često radila liker od jaja, sjećam se da je bio jako fin i kremast!! ovaj tvoj me baš na njega podsjetio!krasan je!

    ReplyDelete
  2. I kod mene se to nekad radilo često, i kao djeca smo dobili u napršnjak. Krasan ti je.

    ReplyDelete
  3. Ne bi vjerovala, baš sam jučer tražila taj recept kad evo tebe :) Hvala!

    ReplyDelete
  4. Liker jako lijepo izgleda i vjerujem da je ukusan. Zainteresirala si me da vidim u što si ga stavila, sigurno je nešto jaki fino, čekam slijedeći post :)

    ReplyDelete
  5. Bas volim liker od jaja, li domaci jos nisam pravila. Videla sam da Dr.Oetker ima mnogo recepata za torte u koje ide ovaj liker, pa cu ga morati napraviti...

    ReplyDelete
  6. Divno izgleda, slike su prekrasne

    ReplyDelete
  7. Jako lipo izgleda Sanja! Ja ga nisam nikada probala, niti radila sama. Imam pospremljen taj Majin recept i samo čeka da dođe na red :)

    ReplyDelete
  8. Prvo, slike su jako lepe i kontrasne, i baš mi se sviđaju!
    Liker je provereno dobar, nego ne znam zašto ima te mrvice, koje vidim na čaši na drugoj slici? Jedino što mi pada na pamet je mleko u prahu, jer ima ih stvarno raznih, i znam iz iskustva tokom pravljenja sladoleda da mogu totalno drugačije da se ponašaju.
    Baš me zanima za šta ti je trebao liker :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopadaju slike, hvala!
      A što se tiče tih mrvica i ja sam zaključila da je to od mleka u prahu. Koristila sam Weltonovu biljnu zamenu, najmanje pakovanje koje sam pronašla, a računala sam je to bolje od onih iz rinfuza. Možda ga nisam dovoljno razmutila stvarno nemam nikakovog iskustva sa mlekom u prahu....

      Delete
    2. Ja znam da je Imlek-ovo odlično, ali nije ga bilo baš jako dugo, ne znam sad kakvo je stanje. Svako se drugačije ponaša tokom mućenja sa vodom, mene strašno nervira kako je ta stvar čudno lepljiva, a uspela sam da je ukrotim jedino tako što se prvo cela količina praha razmuti sa malo tečnosti, da postane kao neka pasta, a onda razredi. Ako sipam sav prah u svu tečnost, ostaju mrve pod obavezno. Mada dalo bi se možda to i procediti naknadno.
      Ja nemam liker, ali pijuckam vino, pa... živeli :)

      Delete
    3. Nisam videla to Imlekovo, kolko je pakovanje? Meni je bilo bitno i da mi ne ostaje, pošto ne znam šta bi još sa njim...Jesam ja kao procedila liker, prvo na najgušću cedku pa kada sam videla da ide jakooo sporo onda sam uzela redju. Zato su i ostale mrvice. Drugi put ću znati :)

      Delete
  9. Super izgleda. Jako sam znatiželjna oko idućeg posta.

    ReplyDelete