December 17, 2011

Snickerdoodles Keks


Ana mi je preporučila ove kekse još pre objave svog posta i posle samo letimičnog pogleda na spisak sastojaka znala sam da su zaista po mom ukusu. Volim i cimet i narandžinu koricu koja keksu uvek da neku finiju notu. Ana je koristila  Kotanyi začin za pitu sa jabukama za koji sam bila sigurna da sam u nekoj od prodavnica videla, ali posle nisam uspela da ga pronadjem. No kako sam ljubitelj cimeta koritila sam samo njega. Moram da priznam da sam bila jako iznenadjena ovim keksima i njihovim pečenjem. Desetak minuta. Kada sam nakon isteka tog vremena otvorila rernu i pipnula jedan kolačić bio je još uvek jakoo mekan. Možda treba još da se peku? Ali i Ana i na sajtu JoyOfBaking, gde je i video recept, kažu da se peku kratko. Poslušno sam ih izvadila iz rerne i ostavila da ohlade.  I oni su se fino stegli ali ostali prhki i meki. Odlični....Sve preporuke.

Prstohvat soli je još uvek pod lupom FBI rukavica igre za food blogere koju je pokrenula Mamajac.

Pogledajte recept i Anine sjajne fotografije!



Sastojci:

120 g maslaca
1 jaje
150 g šećera
prstohvat soli
1 kašičica praška za pecivo
180-200 g brašna
korica pomorandže

3 kašičice šećera
2 prepune kašičice cimeta


Brašno prosejati, dodati prašak za pecivo i so. Maslac sobne tempereture umutiti mikserom, postepeno dodavajući šećer. Dodati jaje i dobro izmiksirati. Zatim staviti narendanu koricu narandže. U smesu postepeno dodavati brašno dok se ne zamesi testo koje se ne lepi za prste. Ako je testo mekše, uviti ga u foliju i ostaviti sat vremena u frižideru.
Rernu zagrejati na 180° C, obložiti 2 velika pleha papirom za pečenje. U posebnoj činiji pomešati šećer i cimet.
Kidati komadiće testa, praviti kuglice prečnika  2-3 cm, valjati ih u mešavinu šećera i cimeta. Kuglice ređati u pleh, sa većim razmakom između. Svaku kuglicu blago spljoštiti dnom čaše. Peći oko 10-ak minuta ili dok ne poprime boju po ivici, sredina treba da ostane mekana. Pazite da ih ne prepečete, hlađenjem dodatno očvrsnu.

Recept za štampu

Pin It Now!

13 comments:

  1. Sad sam krenula u kuhinju da ih isprobam :) Po svemu sudeći - neću se razočarati :)

    ReplyDelete
  2. Koliko sam plakala nad ovom knjigom... J*ebote i sad mi suze kreću kad sam pola pozaboravljala, ali sećam se kako sam bila pod ustiskom danima i nedeljama i... UH!

    Ah, keksići, o tome je reč :) Lepo mi izgledaju, i deluju baš tako kako ste ih obe opisale. Baš si ih lepo uslikala, napravila si im baš odgovarajuću atmosferu.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  3. Bas su lepi! I fino si ukomponovala knjigu u citavu pricu:)

    Ovo je pravi keks za prave ljubitelje cimeta. Ja sam dodala i druge zacine, jer cimet volim u kombinaciji drugim zacinima, samostalno manje. A korica pomorandze mi je trenutno inspirativna,pa je stavljam u sve :)
    Bar polovinu keksa pojedem cim izvadim iz rerne, dok su jos mekani, tad su mi najukusniji.

    Sto se tice Kotanyi zacina koristim ili onaj za pitu sa jabukama ili za kuvano vino-odlicni su.

    ReplyDelete
  4. Aaaa pa ti si nas Knjiški moljac, a autora sam čitala ali ne i ovu knjigu. Ako Maja kaže da je plakala onda moram ostaviti too čitanje za kasnije.

    Ja sam od Ane prvi put čula za ove kekse. Svi ti keksi su bolji kad se izvade meki kao i kore za tortu. Treba samo prst da prestane da ti se lepi za površinu (ako su tanki naravno) i gotovi su. Udebljaćemo se svi u gostima kod Ane, ali sad je kasno.

    ReplyDelete
  5. prekrasni keksići!! do ovdje osjećam miris cimeta!

    ReplyDelete
  6. Volim Justejn Gordera!!! Obozavam! :)
    Divni keksici i super fotke... :)

    ReplyDelete
  7. Spoj knjige i divnih keksića, što ćeš više :)
    Odlične fotke i divan receptić za keksiće!

    ReplyDelete
  8. Keksići po sastojcima zvuče jako ukusni.

    ReplyDelete
  9. Divan, jednostavan receptić za keksiće! Spoj okusa naranče i cimeta mi je odličan!! Lista keksića za isprobavanje je duga, ali bilježim...:)

    ReplyDelete
  10. kiesići su divni toliko da ih gotovo mogu namirisati... ja uvijek ovakve vrste tijesta vadim još dok su mekane, kasnije se stegnu i budu baš kako mora

    ReplyDelete
  11. Volim kombinaciju voća i mesa :) savršeno mi se dopunjuju ;) a keksići su divni ;) ugodne blagdane ti želim ;)

    ReplyDelete