November 27, 2011

Panirani oslić sa mjonezom sa maslinovim uljem i šafranom



Da, ima divnih novosti kod mene kako je Lana i nagovestila, ali moram još malo da odložim post o tim novostima dok ne kompletiram sve informacije. A pošto se kraj meseca bliži a sa njim i kraj teme  Šafran u našoj igri Ajme, koliko nas je.... evo još jednog recepta sa šafranom

Još za jesenje okupljanje blogera na Adi sam pravila ovu majonezu a kako recept za diplomat sendviče sa tunjevinom nisam objavila (fotografije su mi otužne) koristim priliku da sada to uradim. Ova majoneza nije baš prava, u pravu ne idu belanca ali je bolja od svake kupovne i brzo i jednostavno se pravi. Što je najbitnije nemate baš puno razloga da se brinete da li će vam uspeti ili ne. Uspeva skoro pa uvek, za jedno desetak godina pravljenja nije mi odmah bila dobra jedno 2 ili 3 puta. Ako se baš dogodi da se ne zgusne samo dodajte još jedno jaje i ponovo izmutite i zgusnuće se. Dok se ne ohrabrim da pravim pravu poslužiće i ova. Dodala sam samo malo masinovog ulja zato što imam domaće čija su aroma i miris snažni i dominantni a ako koristite kupovno slobodno stavite više, vodeći računa da ulja treba da bude 200 ml.



Sastojci:

600 g fileta oslića
so i biber prema ukusu

za paniranje:

60 g prezli
20 g badema, mlevenog
10 g parmezana
3 jaja
cca 20 g brašna

majonez:

190 ml ulja
10 ml domaćeg maslinovog ulja
1 jaje
1 žumance
sok 1/2 limuna
1 ravna kašičica soli
1 ravna kašičica senfa
1/4 kašičice šafrana



U usku a visoku posudu (ona koja ide sa štapnim mikserom) sipati sve sastojke za majonez pa mutiti štapnim mikserom. Bitno je da se mikser postavi na dno posude pa tek onda uključi i da se povlači polagano na gore ali tek kada majoneza na dnu počne da se formira. Miksirati dok se ne dobije ujenačena gusta majoneza. Ostaviti u frizider da se hladi.

Kuhinjskim ubrusima upiti višak vode sa fileta oslića pa ih iseći na manje komade. Svaki komad dobro posoliti i pobiberiti. U činiji pomešati prezle sa parmezanom i bademom. Jaja penasto umutiti. Svaki komad ribe uvaljati prvo u brašno pa u jaja pa u mešavinu prezli, badema i parmezana. Pržiti u tiganju na dobro zagrejanom ulju  dok ne budu zlatno žute boje.

Poslužiti uz majonez sa šafranom i  savršenom krompir salatom.

Krompir salata je zaista savršena, ako ne volite kapare preskočite ih ili stavite masline. Najbitnije je da ubacite vruć krompir u mešavinu ulja i limunovog soka.

Recept za štampu

Isprobala Nevena
Pin It Now!

16 comments:

  1. jako mi se sviđa ovo! a novosti nam je Lana nagovijestila, da, jedva čekam da nam i ti napišeš nešto više ;)

    ReplyDelete
  2. Da znas da nisam sto godina pravila domaci majonez, ali ovaj tvoj ima predivnu boju, svidja mi se i dodatak badema i parmezana u smesi za paniranje, bas jedan fin i kompletan rucak.:)))

    ReplyDelete
  3. Odličan dodatak koji daje tako jednu finu aromu a i još jedna tako dobra ulaznica,super.

    ReplyDelete
  4. Interesantno i jako njami, sviđa mi se!

    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  5. Sve jedno bolje od drugoga, a smjesu za paniranje ribe (iako rijetko poham bilo što) bilježim. Majoneza izgleda prekrasno i vjerujem da je jako fina, no meni je još od kada su djeca bila mala ostao oprez prema termički neobrađenim jajima, pa stoga radije koristim kupovnu majonezu iako ona nije ni sluga domaćoj.

    ReplyDelete
  6. Divno! Smesa za paniranje mi je posebno zanimljiva - volim da dodam parmezan gde god mogu :)

    ReplyDelete
  7. Nisam dobila slikicu pa te molim da pošalješ prijavu na moj e-mail.Hvala

    ReplyDelete
  8. sve odlično
    što se tiče majoneze ja je radim u multipraktiku, uvijek mi dobro uspije

    ReplyDelete
  9. Sve mi se sviđa, a pun pogodak je domaća majoneza :)
    Novosti smo već načuli, ali čekamo ih i od tebe :)

    ReplyDelete
  10. Predivno, kako privlačan ručkić, super.

    ReplyDelete
  11. Super izgleda, stvarno si bila vrijedna sa šafranom.

    ReplyDelete
  12. Sastojci za pakiranje su odlični, a uz dodatak domaće majoneze, ukusan ručak je zagarantiran.

    ReplyDelete
  13. Majoneza izgleda odlično i predivna joj je boja. Mene su posebno privukli mljeveni bademi u smjesi za paniranje i sve skupa mi izgleda jako fino !
    Lijepe novosti čekamo :)

    ReplyDelete
  14. Prekrasne su boje, i vjerujem preukusan ručak!!

    ReplyDelete