Photo by Maja
Gornji red sa leva Sestra i sin Maje (Majina kuhinja), Jelena, Tadeja, Timna, Nataša, Ana, ja i Mila
Donji red sa leva Maja (Majina kuhinja), Marija, Pavle, Tanja, Vuk i Maja i Milin dečko
Ponovo smo imali piknik, na moju veliku radost. I prvi put i sada mi je baš trebao takav dan, pauza od svakodnevnice. U suštini to i jeste jedan od glavnih razloga što sam i počela da pišem blog. Kreativna pauza od svakodnevne rutine....Tako je počelo, a polako se razvilo u mnogo više. Donelo mi je i to da sam upoznala mnogo novih ljudi, neke samo virtuelno a neke i na ovom i prošlom pikniku....
Ana, Marija i Maja u akciji
Od momenta kada samo se našle pa sve do kraja, dok nas sumrak nije oterao sa Ade, atmosfera je bila ležerna i krajnje spontana. U startu smo zauzeli tri stola, na jedan smo stavile svu hranu s tim što smo jedan kraj ostavile slobodan da bi mogle da fotografišemo, a za ostalim smo sedsele... U početku smo sve vredno sredjivale klopu i škljocale a kasnije smo se više družile i pričale i jele, naravno. Puno djakonija nisam uslikala, ali nisam mogla baš sve da postignem i ćaskanje i škljocanje. Prosto mi je neverovatno kako je priča tekla glatko, kao da smo se susrele već nebrojeno puta do sada. Ali činjenica je da se čitamo često i da možda i nehotično otkrivamo mnogo toga o sebi na našim blogovima. Dovoljno je da se pažljivo čita i prati i već možemo formirati neko mišljnje o osobi koja piše blog.
A svakako možemo i da predpostavimo ko će kakvu hranu spermiti.....
Ana pridržava čašice sa likerom, a Tadeja izviruje fotografišući nešto....
Maja nas je obradovala Reform kockama, Starinskom pitom od praziluka zatim svojim čuvenim Kiflicama sa sirom, koje smo jeli još u hodu idući od kola do mesta sastanka, a sve smo kući ponele po jednu divnu teglicu Karamel preliva, hvala!
Aninoj Štrudli sa orasima sam se baš obradovala, imam je zabeleženu i čekam zimu da je isprobam, meni su to nekako zimski kolači, leti sam više za voćne i kremaste varijante. Štrudla je ispunila sav moja očekivanja i više od toga.....A mafini sa fetom i maslinama i sušenim paradajzom su Tei i meni bile savršen doručak narednog dana. Kiflice sa bademom su mi nažalost u potpunosti promakle :(
Mila nam je napravila rodjendanski čokoladni hleb sa namazom od maskarpone sira i badema i mafine sa gorgonzolom. I počastila nas je sa prelepim voćnim likerom.
Tanja nam je spremila mnogo hvaljene Urmašice i Knedle od instant pirea.
Tadeja nam je donela da probamo paški sir i maslinovo ulje sa aromom tartufa. Senzacionalno.
Maja sa bloga Majina kuhinja nam je donela puno sitnih kolača i integralne pogečice nažalost i to mi je promaklo, što objektivu, što stomaku.
Veliku količinu hrane smo razdelile i odnele kućama i nastavile i sutradan da uživamo u svemu tome.
Piknik je brzo prošao, previše brzo ako mene pitate. Nije bilo vremena da se sa svima lepo porazgovara, da se baš sve proba i fotografiše....ali imamo dobru osnovu za neka naredna druženja.
Ovu fotografiju sam pozajmila od Jelene
Utiske sa piknika možete videti i kod Ane, Mile, Jelene
Moj skroman doprinos hrani su bili diplomat sendviči sa pečenicom i druga varijanta sa tunjevinom. Ovi sa tunom mi izgledaju katastrofalno na fotografijama pa ću sada staviti samo recept onih sa pečenicom.
Labneh sam prvi put videla kod Monike i od tada sam ga pravila puno, puno puta. I kao namaz i kao kuglice uvaljane u različite začine i uvek su svi bili oduševljeni sa njim. Odlično je upotpunio ove jednostavne a ipak atraktivne sendviče. Želala sam da stavim i dimljenu piletinu ali je nisam pronašla kada sam bila u kupovini. Da mi nije trebala verovatno bi je bilo na svakom ćošku...
Diplomat sendviči sa pečenicom i labnehom
Sastojci:
za labneh
1 l joguta (grčkog ili nekog koji je dosta gust)
1 kašičica soli
za sendviče:
1 francuski hleb, crni
140 g trapista
120 g pečenice
2 ravne kašike suncokreta (cca 10g)
20 g semena bundeve, golice
250 g pavlake
Labneh, sve što se dobije od 1l jogurta
2-3 kašike jogurta
1 kašika maslinovog ulja
so, biber
Cediljku staviti u plastičnu posudu u koju će se odlivati tečnost, zatim u cediljku staviti duplu gazu, pa sipati jogurt. Dodati so i blago promešati, uvrnuti pažljivo gazu, tek toliko da ne bude otkriveno i sve ostaviti 2 dana u frižideru.
Francuski hleb preseći na dva ili tri dela, kako vam se učini jednostavnije, pa izvaditi sredinu hleba. Uz pomoć neke manje kašike ili sl. Pečenicu iseckati na male trakice. Seme bundeve malo prepeći na suvom tiganju pa ga usitniti u avanu, tek da ne bude u komadu. Trapist iseći na kockice. U većoj činiji sjediniti sve sastojke, dodati jogurt u količini koja je dovoljna da masa bude malo kompaktnija ali ne i tečna. Količina uglavnom zavisi od čvrstine labneha. Napuniti hleb pa ga uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru preko noći. Seći na tanke šnite neposredno pre posluživanja.
Ana i Maja
Verzija za štampu
Bas me raduje svaki post o druzenju, osvezi mi memoriju. Bilo je lepo i prekratko da se covek posveti svemu kako treba. Sledeci put...
ReplyDeleteSlike ljudi me najvise raduju u ovim postovima, posebno mi je lepa tvoja i Jelenina slika.
Diplomat sendvic sam probala u varijanti sa pecenicom, odlican je bio, a semenke mu bas daju smek. Prava piknik hrana.
Inace, ja sam apsolutno nezadovoljna kako su mi ispali mafini, ali ako ih je Tea klopala onda cu ovaj put sebi progledati kroz prste:)
Sad kad povežem imena s slikom kao da sam i ja bila tamo i uživala s vama.
ReplyDeleteUživala sam u postu i slikama a najlepša je naravno dva slatkiša sa jabukama i dve slatkice (Ti i Jelena)... Ma, prelepo!
ReplyDeleteDa potpisem Anu, i ja sam se obradovala kada sam videla da si objavila post. Sada sam bila i kod Mile i u majinoj kuhinji, a i sama sam objavila utiske. Sve to je proizvelo da se satima smeskam u ovaj monitor ispred mene :))
ReplyDeleteSlike "iza scene" su mi uvek jako zanimljive, a ove tvoje su bas super. Sve ste tako lepe i mile, a Majini klinci posebno ...
Da znaš da sam i ja tvoj sendvič grickala nekoliko dana i da je ostao tako divnan i mekan a zadrćao je oblik. Moram taj labneh da napravim. Mislila sam da mora grčki jogurt ali probaću sa nekim gustim jogurtom. Mislim da je Dukatov jako gust. Pravila sam Bau do sada nebrojeno puta, evo i sad je imam u frižideru i ti domaći sirevi se tako dugo drže u frižideru sveži. Šta nam stvljaju u kupovne svari kad se one tako brzo pokvare.
ReplyDeleteMeni je druženje proteklo tako brzo. Nisam sa tobom i stigla pošteno da popričam, a sa nekima nisam uopšte uspela, kao sa Milom. Sve je prošlo za tren. Tako mi je drago da je ovo virtuelno druženje preraslo u nešto pravo. Jedino nam smeta temperatura. Da bi se videli treba nam negde preko 25 stepeni a to nije temperatura za brojne recepte koje svi imamo, pa smo baš ograničeni. Sledeći put čekamo slatkicu kad još malo poraste a pravi društvo Vuku i Pavlu.
Evo, jutros citam vec drugi post o okupljanju i kao da mi je sve novo, kao da nisam bila tamo, sve mi je zanimljivo, i iznova bih sve.
ReplyDeleteLepo si docarala utiske i jako mi je interesantno da vidim isto okupljanje iz vise uglova. Ma, bilo nam je baš lepo:) Pozdrav
Oh what a fantastic opportunity to hang out with other foodie bloggers and so much good food, very inspiring.
ReplyDeleteJoš jedan post koji pokazuje ljepotu druženja i odličnu hranu.
ReplyDeleteStvarno ste se lijepo družile. Baš vam zavidim.
ReplyDeleteSanjče, evo me! :) Tek sad vidim koliko sam toga propustila fotkati, ali i probati! :(
ReplyDeleteAli ove tvoja punjenja nisam i potvrđujem da su odlična!
I bilježim se za idući put! :)
Sve smo bile na istom mestu, a opet je svaka nešto videla, doživela, uslikala drugačije, i jako mi je interesantno da to uklapam u celinu, kao i uz svakoga od vas pojedinačno.
ReplyDeleteJa nisam na Adi probala Jelenine trouglove, ali sutradan kad sam to učinila postali su mi novi favorit među suvim kolačima. Nisam stigla da se udubljujem u recept, ali tu je tako nešto fino usklađeno, i sladi i kisi, i krcne poneki orah, i testo je divno, i ona sve pod konac isekla, tako da potpuno razumem i delim tvoje utiske o tom kolaču :) Jelena je pobrala moje silne impresije tog dana :)
Diplomat sendviči su bili super, i naspram drugih peciva koja su se drugog dana ipak osušila, oni su bili odlični.
Labneh sam videla na par blogova između ostalog i kod Monike, i dalje mi neki upitnik nad glavom stoji povodom tog postupka i krajnjeg rezultata, hvala za podsećanje, sigurna sam da je vredno probanja.
Ja sam tek slike sredila, a post ću napisati... do proleća, garant :))))
Pozdrav veliki!
Divno druženje i divan post ! jako lijepo si nam ovo sve prenjela, a posebno prekrasnu atmosferu i odlične dojmove. Baš mi je drago da ste se ovako lijepo družile , a i počastile sa svim ovim divnim delicijama !
ReplyDeleteBaš ste se lijepo podružile i napapale, svaka čast na organizaciji i ideji.
ReplyDeleteTako su mi zanimljive te vase spontane fotke "iza scene", sve zajedno sa kamerama koje skljocaju i rasvetom... volela bih da vas jednom sve upoznam, a ti i Jelana ste mi jako slatke na poslednjoj slici!;)) p.s. konacno da vidimo i nekog od kavaljera, oni su izgleda damama ustupili mesta, hehe...;)))pozzzz
ReplyDeleteJoj, cure, koje li ljepote, što vaše, što finih jela! A tek dječica! Ono što mi je zapelo za oko su fotoaparati: ja sam sa svojim prvao siroće, imam onako, čisto turistički. Nisam ni sanjala da ću ikada slikati hranu kada sam ga dobila! Prave ste!
ReplyDelete