September 28, 2011

Čorba od pečenog paradajza sa knedlama od mesa


Ovogodišnja sezona paradajza je upotpunosti na izmaku, na moju veliku žalost. Pardajza u mojim jelima ima i gde mu je mesto a i tamo gde mu nije. Činjenica je ipak da ga mnogo više volim kuvanog-spremljenog u hrani, nego svežeg. Svakako da je on deo svežih salata koje pravim ali ipak ne dominira. Više upotpunjava, zaokružuje.

Uživam u ovakvim čorbicama. Povrće, povrće i opet povrće iskombinovano sa ovakvim ili sličnim mesnim kendlicama, kompletan obrok.

Sezona paradajza je skoro pa gotova, kao i sezona letovanja. Ali sa zadnjim lepim vremenom i mi odosmo na more, konačno. Biće to polu radni godišnji, sa gomilom obaveza, ali neka, radujem mu se.... možda se i okupam koji put :)

Uživajte u zadnjim plodovima leta.




Sastojci:

800 g paradajza
2 šargarepe
50 g celera, koren
1 crveni luk
1 l supe
maslinovo ulje
so i biber

peršun i celer lišće, za posipanje

za knedle:

200 g mlevenog junećeg mesa
1/2 glavice malog luka
1 jaje
1,5 kašika integralnog pirinča (cca 20g)
2 kašike prezli
so ili vegeta natur
1 kašika sitno seckanog peršun lišća
1 kašičica sitno seckanog lišća od celera



Skuvati pirinač. Kada se on malo prohladi napraviti od navedenih sastojaka kompaktnu masu za knedle, ako je potrebno dodati još prezli. Ostaviti smesu u frižideru.
Oprano i očišćeno povrće poredjati u blago nauljenu vatrostalnu posudu. Paradajz i luk prepolovite. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata. Kada se malo prohladi sve ispasirajte u blenderu. Zatim sipajte u lonac pa nalite sa 2/3 supe, stavite da proključa. U medju vremenu oblikujte male knedle od mesa. Kada čorba proključa polako spuštajte knedle u nju i kuvajte još 20 minuta dok se lepo ne skuvaju. Po potrebi dolite i ostatak supe, da čorba ne bude pregusta. Pre serviranja pospite sve sa još seckanog peršunovog i celerovog lišća i poslužite uz preprčen hleb.

Verzija za štampu
Pin It Now!

15 comments:

  1. Divna corba.Ovo bih ja mogla svakog dana;)

    ReplyDelete
  2. Srećan vam put i lepo se odmorite!
    Ja ovako pravim ćufte a kod suprugovih su ćufte u jako gustom paradajz saftu. Nekad dodam pirinač kao ti, a nekad ide bez. Ovo vreme nas zavarava, pa još nisam ni počela da vadim zimske stvari i perem besomučno, kao i da se spremam kao hrčak za zimu.

    ReplyDelete
  3. Lepo se provedite i odmorite! A što se tiče klope super je :)

    ReplyDelete
  4. Mmmmmmmmmm, fino!!
    Želim vam sretan put i lijep provod!

    ReplyDelete
  5. prekrasna juha! Uživaj na moru, sada je jako lijepo tamo :)

    ReplyDelete
  6. Ugodan odmor, jelo predivno, imaš pravo, i meni je žao što polako sezona domaćih i svježih paradajza odlazi.

    ReplyDelete
  7. Sanja, ovo je nesto bas po mom ukusu! Knedle retko radim, jer sam lenja:P, a zaista ih volim. Necu mnogo da pricam, javim utiske kad probam:)

    Lepo se provedite na moru i vrati nam se na nekim putopisom:)

    ReplyDelete
  8. Ugodan radni odmor. Juhica super izgleda.

    ReplyDelete
  9. Čorbica je super! Srećan put i lep provod!

    ReplyDelete
  10. Ubila sam se letos dole kod nas u onom fantasticnom, socnom, mirisnom paradajzu i sad mi preko ekrana mirise :)
    Corbica zvuci jako interesantno! Inace sam sa corbicama slaba, sve se nesto vrti u krug jedno te isto, pa mi svaka nova, pametna ideja dobro dodje.
    Lep provod vam zelim!

    ReplyDelete
  11. Čorbica je odlična, sa mesnim okruglicama zakon!
    Sretan vam put i ugodan odmor! :)

    ReplyDelete
  12. Ovakva čorba je čitav obrok, zaista.
    Lepo si servirala i sviđaju mi se fotke, naročito druga :)

    ReplyDelete
  13. Predivne fotke a boja corbice je odlicna.
    Srecan put i lepo se odmorite...

    ReplyDelete
  14. Odlična juha, paradajz i mesne okruglice, kompletno jelo ! Super izgleda !
    Lijep i ugodan odmor vam želim !

    ReplyDelete