September 25, 2011

Food blogeri na pikniku, Ada septebar 2011

 Photo by Maja
Gornji red sa leva Sestra i sin Maje (Majina kuhinja), Jelena, Tadeja, Timna, Nataša, Ana, ja i Mila
 Donji red sa leva Maja (Majina kuhinja), Marija, Pavle, Tanja, Vuk i Maja i Milin dečko

Ponovo smo imali piknik, na moju veliku radost. I prvi put i sada mi je baš trebao takav dan, pauza od svakodnevnice. U suštini to i jeste jedan od glavnih razloga što sam i počela da pišem blog. Kreativna pauza od svakodnevne rutine....Tako je počelo, a polako se razvilo u mnogo više. Donelo mi je i to da sam upoznala mnogo novih ljudi, neke samo virtuelno a neke i na ovom i prošlom pikniku....


Dok smo išle prema Adi Maja mi je rekla da imamo gosta iznenadjenja. "Tadaja" - odmah sam počela da nagadjam. Par dana pred okupljanje sam pomislila kako bi bilo lepo da nam se pridruže i devojke iz okolnih zemlja, koje su deo food blog zajednice sa ovih prostora. I odmah sam pomislila da bi Tadeja mogla da bude neko ko bi se upustio u tako nešto. I bila sam u pravu. Tadeja i Timna su došele u Beograd i na naš piknik. Baš sam se obradovala....Tadeja je jedna pozitivna i nasmejana osoba i ta energija prosto izbija iz nje. Volela bih da se ponovo sretnemo. Na piknik su došle i Ana, Jelena, Milica koja je tog dana slavila i rodjendan, pa zatim Nataša, Tanja i Maja (Majina kuhinja) a sve su organizovale Marija i Maja, hvala im još jednom na tome.

Ana, Marija i Maja u akciji

Od momenta kada samo se našle pa sve do kraja, dok nas sumrak nije oterao sa Ade, atmosfera je bila ležerna i krajnje spontana. U startu smo zauzeli tri stola, na jedan smo stavile svu hranu s tim što smo jedan kraj ostavile slobodan da bi mogle da fotografišemo, a za ostalim smo sedsele... U početku smo sve vredno sredjivale klopu i škljocale a kasnije smo se više družile i pričale i jele, naravno. Puno djakonija nisam uslikala, ali nisam mogla baš sve da postignem i  ćaskanje i škljocanje. Prosto mi je neverovatno kako je priča tekla glatko, kao da smo se susrele već nebrojeno puta do sada. Ali činjenica je da se čitamo često i da možda i nehotično otkrivamo mnogo toga o sebi na našim blogovima. Dovoljno je da se pažljivo čita i prati i već možemo formirati neko mišljnje o osobi koja piše blog.
A svakako možemo i da predpostavimo ko će kakvu hranu spermiti.....

Ana pridržava čašice sa likerom, a Tadeja izviruje fotografišući nešto....



Maja nas je obradovala Reform kockama, Starinskom pitom od praziluka zatim svojim čuvenim Kiflicama sa sirom, koje smo jeli još u hodu idući od kola do mesta sastanka, a sve smo kući ponele po jednu divnu teglicu Karamel preliva, hvala!


Marija je napravila Homemade Raffaello i Rolat od spanaća, kuglice Rafaela su sve bile identične a rolat već savršeno isečen i složen na tanjire....Marija svaki put uspe da prevazidje sebe, a nije to lak zadatak.


Nikako ne mogu da se odlučim šta je na mene ostavilo veći utisak Ušećerene jabuke ili Trouglovi od meda koje je napravila Jelena. A i Bavarske perece su joj bile odlične, nadam se da će taj recept koji je podelila Džoli sa nama biti izabran za sledeći krug Kuvarijacija. Česnicu masnicu nisam uspela da probam ali mogu vam reći da je baš lepo izgledala. Moram još da priznam da su me trouglovi od meda vukli čitav dan, u nedelju, da se šetam do frižidera, nisam mogla da prestanem, sve dok i poslednji nije nestao...


Naletov Bake rolls u kombinaciji sa Cepkanom paprikom ukusno predjelo ili grickalica uz nek dobar film,  praviću to sigurno. I kroasane su bile baš fine, a Kolač sa šljivama i vanilom nisam probala jer mi šljive i nisu baš omiljene.



Aninoj Štrudli sa orasima sam se baš obradovala, imam je zabeleženu i čekam zimu da je isprobam, meni su to nekako zimski kolači, leti sam više za voćne i kremaste varijante. Štrudla je ispunila sav moja očekivanja i više od toga.....A mafini sa fetom i maslinama i sušenim paradajzom su Tei i meni bile savršen doručak narednog dana. Kiflice sa bademom su mi nažalost u potpunosti promakle :(



Mila nam je napravila rodjendanski čokoladni hleb sa namazom od maskarpone sira i badema i mafine sa gorgonzolom. I počastila nas je sa prelepim voćnim likerom.



Tanja nam je spremila mnogo hvaljene Urmašice i Knedle od instant pirea.

Tadeja nam je donela da probamo paški sir i maslinovo ulje sa aromom tartufa. Senzacionalno.



Maja sa bloga Majina kuhinja  nam je donela puno sitnih kolača i integralne pogečice nažalost i to mi je promaklo, što objektivu, što stomaku.




Veliku količinu hrane smo razdelile i odnele kućama i nastavile i sutradan da uživamo u svemu tome.
Piknik je brzo prošao, previše brzo ako mene pitate. Nije bilo vremena da se sa svima lepo porazgovara, da se baš sve proba i fotografiše....ali imamo dobru osnovu za neka naredna druženja.


Ovu fotografiju sam pozajmila od Jelene

Utiske sa piknika možete videti i kod Ane, Mile, Jelene

Moj skroman doprinos hrani su bili diplomat sendviči sa pečenicom i druga varijanta sa tunjevinom. Ovi sa tunom mi izgledaju katastrofalno na fotografijama pa ću sada staviti samo recept onih sa pečenicom.
Labneh sam prvi put videla kod Monike i od tada sam ga pravila puno, puno puta. I kao namaz i kao kuglice uvaljane u različite začine i uvek su svi bili oduševljeni sa njim. Odlično je upotpunio ove jednostavne a ipak atraktivne sendviče. Želala sam da stavim i dimljenu piletinu ali je nisam pronašla kada sam bila u kupovini. Da mi nije trebala verovatno bi je bilo na svakom ćošku...

Diplomat sendviči sa pečenicom i labnehom



Sastojci:
za labneh


1 l joguta (grčkog ili nekog koji je dosta gust)
1 kašičica soli

za sendviče:

1 francuski hleb, crni

140 g trapista
120 g pečenice
2 ravne kašike suncokreta (cca 10g)
20 g semena bundeve, golice
250 g pavlake
Labneh, sve što se dobije od  1l jogurta
2-3 kašike jogurta
1 kašika maslinovog ulja
so, biber

Cediljku staviti u plastičnu posudu u koju će se odlivati tečnost, zatim u cediljku staviti duplu gazu, pa sipati jogurt. Dodati so i blago promešati, uvrnuti pažljivo gazu, tek toliko da ne bude otkriveno i sve ostaviti 2 dana u frižideru.
Francuski hleb preseći na dva ili tri dela, kako vam se učini jednostavnije, pa izvaditi sredinu hleba. Uz pomoć neke manje kašike ili sl. Pečenicu iseckati na male trakice. Seme bundeve malo prepeći na suvom tiganju pa ga usitniti u avanu, tek da ne bude u komadu. Trapist iseći na kockice. U većoj činiji sjediniti sve sastojke, dodati jogurt u količini koja je dovoljna da masa bude malo kompaktnija ali ne i tečna. Količina uglavnom zavisi od čvrstine labneha. Napuniti hleb pa ga uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru preko noći. Seći na tanke šnite neposredno pre posluživanja.

Ana i Maja
Verzija za štampu
Pin It Now!

15 comments:

  1. Bas me raduje svaki post o druzenju, osvezi mi memoriju. Bilo je lepo i prekratko da se covek posveti svemu kako treba. Sledeci put...

    Slike ljudi me najvise raduju u ovim postovima, posebno mi je lepa tvoja i Jelenina slika.

    Diplomat sendvic sam probala u varijanti sa pecenicom, odlican je bio, a semenke mu bas daju smek. Prava piknik hrana.

    Inace, ja sam apsolutno nezadovoljna kako su mi ispali mafini, ali ako ih je Tea klopala onda cu ovaj put sebi progledati kroz prste:)

    ReplyDelete
  2. Sad kad povežem imena s slikom kao da sam i ja bila tamo i uživala s vama.

    ReplyDelete
  3. Uživala sam u postu i slikama a najlepša je naravno dva slatkiša sa jabukama i dve slatkice (Ti i Jelena)... Ma, prelepo!

    ReplyDelete
  4. Da potpisem Anu, i ja sam se obradovala kada sam videla da si objavila post. Sada sam bila i kod Mile i u majinoj kuhinji, a i sama sam objavila utiske. Sve to je proizvelo da se satima smeskam u ovaj monitor ispred mene :))
    Slike "iza scene" su mi uvek jako zanimljive, a ove tvoje su bas super. Sve ste tako lepe i mile, a Majini klinci posebno ...

    ReplyDelete
  5. Da znaš da sam i ja tvoj sendvič grickala nekoliko dana i da je ostao tako divnan i mekan a zadrćao je oblik. Moram taj labneh da napravim. Mislila sam da mora grčki jogurt ali probaću sa nekim gustim jogurtom. Mislim da je Dukatov jako gust. Pravila sam Bau do sada nebrojeno puta, evo i sad je imam u frižideru i ti domaći sirevi se tako dugo drže u frižideru sveži. Šta nam stvljaju u kupovne svari kad se one tako brzo pokvare.
    Meni je druženje proteklo tako brzo. Nisam sa tobom i stigla pošteno da popričam, a sa nekima nisam uopšte uspela, kao sa Milom. Sve je prošlo za tren. Tako mi je drago da je ovo virtuelno druženje preraslo u nešto pravo. Jedino nam smeta temperatura. Da bi se videli treba nam negde preko 25 stepeni a to nije temperatura za brojne recepte koje svi imamo, pa smo baš ograničeni. Sledeći put čekamo slatkicu kad još malo poraste a pravi društvo Vuku i Pavlu.

    ReplyDelete
  6. Evo, jutros citam vec drugi post o okupljanju i kao da mi je sve novo, kao da nisam bila tamo, sve mi je zanimljivo, i iznova bih sve.
    Lepo si docarala utiske i jako mi je interesantno da vidim isto okupljanje iz vise uglova. Ma, bilo nam je baš lepo:) Pozdrav

    ReplyDelete
  7. Oh what a fantastic opportunity to hang out with other foodie bloggers and so much good food, very inspiring.

    ReplyDelete
  8. Još jedan post koji pokazuje ljepotu druženja i odličnu hranu.

    ReplyDelete
  9. Stvarno ste se lijepo družile. Baš vam zavidim.

    ReplyDelete
  10. Sanjče, evo me! :) Tek sad vidim koliko sam toga propustila fotkati, ali i probati! :(
    Ali ove tvoja punjenja nisam i potvrđujem da su odlična!
    I bilježim se za idući put! :)

    ReplyDelete
  11. Sve smo bile na istom mestu, a opet je svaka nešto videla, doživela, uslikala drugačije, i jako mi je interesantno da to uklapam u celinu, kao i uz svakoga od vas pojedinačno.

    Ja nisam na Adi probala Jelenine trouglove, ali sutradan kad sam to učinila postali su mi novi favorit među suvim kolačima. Nisam stigla da se udubljujem u recept, ali tu je tako nešto fino usklađeno, i sladi i kisi, i krcne poneki orah, i testo je divno, i ona sve pod konac isekla, tako da potpuno razumem i delim tvoje utiske o tom kolaču :) Jelena je pobrala moje silne impresije tog dana :)

    Diplomat sendviči su bili super, i naspram drugih peciva koja su se drugog dana ipak osušila, oni su bili odlični.

    Labneh sam videla na par blogova između ostalog i kod Monike, i dalje mi neki upitnik nad glavom stoji povodom tog postupka i krajnjeg rezultata, hvala za podsećanje, sigurna sam da je vredno probanja.

    Ja sam tek slike sredila, a post ću napisati... do proleća, garant :))))

    Pozdrav veliki!

    ReplyDelete
  12. Divno druženje i divan post ! jako lijepo si nam ovo sve prenjela, a posebno prekrasnu atmosferu i odlične dojmove. Baš mi je drago da ste se ovako lijepo družile , a i počastile sa svim ovim divnim delicijama !

    ReplyDelete
  13. Baš ste se lijepo podružile i napapale, svaka čast na organizaciji i ideji.

    ReplyDelete
  14. Tako su mi zanimljive te vase spontane fotke "iza scene", sve zajedno sa kamerama koje skljocaju i rasvetom... volela bih da vas jednom sve upoznam, a ti i Jelana ste mi jako slatke na poslednjoj slici!;)) p.s. konacno da vidimo i nekog od kavaljera, oni su izgleda damama ustupili mesta, hehe...;)))pozzzz

    ReplyDelete
  15. Joj, cure, koje li ljepote, što vaše, što finih jela! A tek dječica! Ono što mi je zapelo za oko su fotoaparati: ja sam sa svojim prvao siroće, imam onako, čisto turistički. Nisam ni sanjala da ću ikada slikati hranu kada sam ga dobila! Prave ste!

    ReplyDelete