February 23, 2012

Čokoladna torta sa kruškama i likerom od jaja


Tortu po ovom receptu sam još ranije imala u planu da pravim, prvom zgodnom prilikom, a onda  je i Ana sa bloga Steamy, creamy zadala kao temu kruške u igri Ajme,koliko nas je... pa sam je napravila za našu godišnjicu.
Torta je iznad svega kremasta, sa punim ukusom čokolade i likera od jaja, i krušaka iz aromatičnog kompota.  Ako vam je jednostavnije možete kupiti i konzervirane kruške, mada mislim da je ovako bolje. U kremu sam stavila 2/3 želatina, jer sam želala ipak malo kremastiji fil, ali ako tortu planirate za neku priliku gde će malo duže stajati na sobnoj temperaturi obavezno stavite ceo želatin da ne bi bilo klizanja i raspadanja parčića.

 

Sastojci:

za biskvit:

3 jaja
70 g brašna
30 g gustina
1 kašika kakaa
90 g šećera
2 kašike likera od jaja
1 burbon vanilin šećer
3 g praška za pecivo

kompot od krušaka:

800 g krušaka
1 kašika meda
2 kašike žutog šećera
1 burbon vanilin šećer
1 zvezdasti anis
1/2 kašičice cimeta
sok od 1/2 limuna
voda 

za fil:

kruške iz kompota
125 ml likera od jaja
120 g crne čokolade
500 ml slatke pavlake
100 g šećera
2/3  kesice želatina

ganache:

400 ml slatke pavlake
150 g crne čokolade
2 kašike likera od jaja



Kruške oljuštiti i iseći na kockice. Staviti u manji lonac, dodati sve začine i limunov sok pa preliti vodom da prekrije kruške. Kuvati desetak minuta dok voće ne omekša, vodeći računa da se ne prekuva. Kockice kušaka treba da ostanu čvrste kako se ne bi zgnječile u torti.  Ostaviti sa strane da se kompot potpuno ohladi. Dobro ocediti voće, a sok sačuvati. Lep je da se pije i sam.

Rernu zagrejati na 180 °C. Kremasto umutiti jaja, liker, vanil šećer i šećer. Pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo i posuti preko kreme od jaja. Pažljivo promešati varjačom. Sipati smesu u kalup za pečenje torti prečnika 24 cm. Peći oko 20 minuta, povremeno proveravajući čačkalicom da li testo pečeno ( ako čačkalica ostane suva, bez testa na njoj znači da je gotovo). Ohladiti biskvit pa ga preseći na pola.



Pripremite želatin prema uputstvu sa kesice. Na pari istopite čokoladu pa joj dodajte liker od jaja i šećer. Od nabubrelog želatina odvojte 2/3 pa umešajte u smesu od čokolade. Čvrsto ulupati slatku pavlaku. Kada čokoladna smesa počne da želira umešajte ulupanu slatku pavlaku.
Na tanjir za posluživanje stavite polovinu biskvita, po želji ga malo poprskajte sa likerom od jaja, oko biskvita stavite obruč od kalupa za torte.  Namažite na biskvit polovinu fila pa rasporedite kruške iz kompota (dobro ocedjene!), onda preko kruški nanestite drugu polovinu fila. Poprskajte drugi biskvit likerom od jaja pa ga stavite preko fila, na vrh torte. Ostavite tortu preko noći u frižideru.

Čokoladu za ganache izlomite na manje komade pa je stavite u šerpicu, prelite slatkom pavlakom i likerom od jaja. Stavite na tihu vatru i pustite da provri. Sipajte u odgovarjuću posudu za mućenje, prekrite prozirnom folijom i takodje ostavite preko noći u frižideru. Oghladjen ganache dobro umutite mikserom. 
Tortu izvadite iz frižidera pa joj pažljivo uklonite obruč. Ukrasite sa  ganache kremem i pospite narendanom čokoladom i sa malo mlevenih lešnika (ili mrvicama bele čokolade). Ostavite je da se još malo ohladi.

Recept za štampu
Pin It Now!

23 comments:

  1. Koja divna torta! Bravo za kombinaciju, obožavam ovakve kremaste, božanstveno izgleda

    ReplyDelete
  2. Sanja, izgleda tako divno kremasto :) I liker je poslužia svojoj svrsi! Sretna godišnjica :)

    ReplyDelete
  3. Koliko kreme :)))))) Nisam ljubitelj želatine i bila bih dovoljno hrabra da ovu kremu napravim bez nje.

    Sretna vam godišnjica!

    ReplyDelete
  4. Božanstveno kremasta s komadićima kruške ,definitivno dobra ulaznica.

    ReplyDelete
  5. Tko bi odolio komadu ove torte, zagrizla bih ga preko ekrana ! Fantastična torta i dodati ovoj kombninanaciji i liker od jaja je odlična ideja !

    ReplyDelete
  6. Srecna godisnjica! Torta izgleda MOCNO!

    ReplyDelete
  7. Torta sjajno izgleda !čokoladna pa još sa kruškama :))

    ReplyDelete
  8. Predivna torta, odlična ideja ukomponirati kruške u ovu krasnu tortu.

    ReplyDelete
  9. Odlična torta, čim napravim domaći liker od jaja (netko je nedavno objavio recept)- radim!

    ReplyDelete
  10. Koliko kreme, fantastično!!! Ja bih uživala u njoj samo bih i ja izbacila želatinu!

    ReplyDelete
  11. Fantasticno izgleda, a ukus mogu zamisliti

    ReplyDelete
  12. Srecna vam godisnjica!:))) A tortica je najlepsi nacin da obelezite tako lep datum, sastojci su pun pogodak!:)))

    ReplyDelete
  13. Prekrasna torta, volim sve što se nalazi u njoj i kruške i čokolada i želatin, ma sve... Srećna vam godišnjica ♥

    ReplyDelete
  14. Apsolutno fantasticna torta! Bas sam odusevljena. Moram ju jednom probati!!!
    Srecna godisnjica!!! :)

    ReplyDelete
  15. Stvarno izgleda jako kremasto i divno. Mislim da bez želatina bi bila skljokana, ako sa njim izgleda ovako. Želatin u tim pufnastim filovima NE napravi fil na žele, samo ga učvrsti.
    Jako me zanima ukus, i taj liker me zanima da li se oseća i u kojoj meri.
    Kaži mi, da li bi isto radila i sa svežim kruškama, recimo da je sad sezona, ili ako bi menjala šta bi promenila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste kremasta, baš, baš...i ja isto mislim da bi se bez želatina raspadala. Nisam htela da bude jako učvršćena i stegnuta pa sam zato stavila samo 2/3 želatina, kesica ide na pola litre tečnosti a u filu ima i više od toga.
      Mislim da se sveže kruiške i ne bi uklopile, osim nekih baš jako zrelih. Ovako aromatizovane su mi baš bile fine.
      Liker se super uklopio i dao čokoladnom filu neku drugu notu. Nije se isticao previše, ali se osetilo prisustvo alkoholnog pića. Može verovatno da se stavi i više ali ja nisam htela da preteiula...više likera :)))

      Delete
  16. Predivna tortica! Baš se vidi kako je sočna i kremasta. Fotke se mi sviđaju puno :)!

    ReplyDelete
  17. Prelepa tortica kao i fotografije, ne znam kako mi je promakla do sada.

    ReplyDelete
  18. Obozavam kombinaciju kruski i cokolade...! Sjajno izgleda...coveku dodje da umesto kasicice zamoci ceo prst u tortu...to je po meni jedno od merila koliko nesto privlaci...!!! Complimenti...

    ReplyDelete