I ovaj izvrstan recept sam pronašla na Jeleninom blogu, po kome smo njuškali ova dva meseca u okviru FBI rukavica, igre za food blogere koju je osmislila Mamajac.
Rižoto je krajnje jednostavan, ali vrlo ukusan i aromatičan. Sjajno će dopuniti neko jelo, recimo od piletine ili poslužiti kao glavno jelo. Bez puno reči, sve preporuke i ne dajte da vas za nas neobična kombinacija limuna i pirinča odbije!
Recept kod Nigelle.
Sastojci:
1 mali crni luk
60 g maslaca
2 kašike maslinovog ulja
300 g riže
1 400 ml povrtnog temeljca
40 g parmezana + za serviranje
2 žumanca
4 kašike pavlake za kuvanje
sok 1/2 limuna
renadana kora 1/2 limuna
prstohvat sušenog ruzmarina
Staviti povrtni temeljac da polako vri dok se rižoto priprema i kuva. Važno je da rižoto i temeljac kada se doliva u rižu budu iste temperature. Na 30 g putera i dve kašike ulja propržiti sitno seckan luk. Dodati pirinač i mešati varjačom dok sva zrna ne postanu staklasta. Dolivati kutlaču po kutlaču temeljca, postepeno (kako se upije jedna sipati sledeću). Količina temeljca koju ćete doliti uglavnom zavisi od vrste riže koju koristite, neka upije više, neka manje.
Kada je pirinač na minut od toga da bude gotov dodati limunovu koru i ruzmarin. Skloniti sa ringle pa dodati pavlaku, limunov sok, parmezan i žumanca. Dobro promešati i poklopiti. Nakon minut-dva dodati preostali maslac, poklopiti i ostaviti da odstoji još 15 minuta. Servirati i posuti sa još rendanog parmezana.
Recept za štampu
Prekrasne fotke.
ReplyDeleteHvala :)
DeleteSanja baš mi je drago da si ga isprobala. Ona katastrofalna slika kod mene je nastala još pre otvaranja bloga, a zaista zaslužuje ovako lepu fotku kao što je kod tebe. Ne samo da je ukusan, već je i ekonomičan.
ReplyDeleteJaoj, Jelena ne budi tako stroga prema sebi! Nije tako baš strašno loša, a uvek možeš i ponovo da fotkaš rižoto, što više vežbe to su fotografije sve bolje i bolje....
DeleteJako je ekonomično i mislim da uz puno toga može da se kombinuje, a vidim po netu i varijante sa dodatkom šampinjona, graška, šargarepe itd. Sledeći put ću tako da probam.
Izvrstan rižoto!
ReplyDeleteFantastično mi izgleda tvoj rižoto, a fotke su ti divne!
ReplyDeleteKiss i lijep pozdrav!:)
Predivno izgleda, prekrasna prezentacija
ReplyDeleteIzvrstno :) i lepe fotkice!
ReplyDeleteJako volim rižota, ovaj je super. A volim i Nigelline recepte.
ReplyDeleteRižoto od limuna obožavam, divan Jelenin recept u tvojoj izvedbi :)
ReplyDeletevolim rižota, ovaj je odličan. a volim i najdželu :))
ReplyDeletekrasne fotke, baš krasne!
Divno je kremast a prezentacija za svaku pohvalu, odmah pozelis da probas!:))
ReplyDeleteIzvrsno izgleda. Baš sam u fazi privikavanja na okus limuna u slanim jelima, nekako mi nije odgovarala ta kombinacija okusa ali privikavam se.
ReplyDelete