February 11, 2012

Štanglice (trouglovi) od meda



Teško mi je da se vratim u neke normalne ritmove posle skoro tri nedelje na odmoru. Skroz se osećam dezorjetisano, neorganizovano a i prilično sam se ulenjila. Koncentracija ravna nuli. To se odrazilo i na ovaj kolač u vidu pucanja prve kore. Ne pitajte kako, jednostavno-šeprtlja. Da bi mi se sve to ipak  povezalo i te pukotine koliko toliko spojile nisam sačekala da se kora sa filom od oraha skroz ohladi,  nego sam kolač ranije sastavila. Rezultat je da se beli fil upio u kore i fil sa orasima ali da je ukus isti. Sledeći put ću se truditi da budem spretnija i da sve napravim kako valja. Ovog puta sam napravila samo pola mere, sasvim dovoljno ako ne planirate neke goste. U recept sam unela dve manje izmene, dodala sam narendanu koru limuna u testo, bilo je to jače od mene, i nisam stavila žumance u beli fil. Po kometarima sam shvatila da nije neophodno pa sam ga izostavila.
Ovi kolači su jedno od većih iznenadjenja, kulinarskih, koje pamtim u poslednjih par godina. Sećam se da sam ih na susretu na Adi pogledala i pomislila kako su savršeno isečeni i složeni, a deluju obično, suvkasto i pomalo dosadno. Kako sam se prešla. Zaljubila sam se na prvi zalogaj. Ukus limuna i karmelisanih oraha me je odmah osvojio! Jelena nam je upokovala kolače i za poneti pa sam sutradan uporno išla do frižidera svaka dva minuta dok nisam sve pojela. A ne dešava se meni tako nešto baš često. Bar ne kada su kolači u pitanju.....

Jelenin blog je još uvek aktuelan u igri FBI rukavice i ako još niste odlučili šta da pravite evo preporuke.



Sastojici:
pleh veličine 20x30


Kore
250-0275 g brašna, tip 400
100 g šećera u prahu
100 g maslaca
1 jaje
1 kašika meda
1/2 kesice praška za pecivo
narendana kora 1/2 limuna


Fil od oraha
150 g grubo seckanih oraha
45 g šećera
1 kašika meda
60 g maslaca

Beli fil
125 g maslaca
50 g šećera u prahu
sok jednog većeg limuna

Otopiti maslac, vodeći računa  da ne proključa. Brašno pomešati sa praškom za pecivo, šećerom, otopljenim maslacem, blago umućenim jajima,medom i koricom limuna. Zamesiti testo, formirati loptu pa ga uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru najmanje pola sata. Kada se zamesi testo je mekano ali nemojte dodavati više brašna. Iseći dva komada papira za pečenje na veličinu plaha. Ohladjeno testo podelite na dva dela pa svaki deo rastanjite na papirima za pečenje, radi lakšeg rada stavite preko testa dodatan komad papira pa onda testo tanjite oklagijom. Jedan deo vratite u frižider a drugi pecite u unapred ugrejanoj rerni na 180º C. Pecite oko 15 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite koru da se ohladi.

Fil od oraha

Karmelizovati  šećer na tihoj vatri. Kada šećer postane braonkast dodati med, orahe i maslac. Brzo mešati dok se maslac ne rastopi. Naneti fil na drugu, nepečenu, koru, brzim potezima vodeći računa da se orarasi što bolje i ujednačenije rasporede. Pećina 180º C oko 12 minuta. Kada ivice poprime boju, gotovo je.

Beli fil

Iscediti limun. U posudu za mućenje staviti omekšali maslac isečen na kocke i dodati mu šećer u prahu i sok od limuna. Mutiti dok se ne stvori kompaktna masa.

Slaganje kolača

Belim filom namazati ohladjenu prvu koru. Pažljivo staviti tu koru preko ohladjane kore premazane filom od oraha. Pritisnuti nečim teškim (meni je poslužio Veliki Narodni kuvar, stavila sam dva tri papira preko kore da se ne izmasti) i ostaviti pola sata u frižideru da se ohladi. Izvaditi, otkloniti teret i seći na štanglice ili trouglove. Obimno posuti šećerom u prahu. Najbolje je služiti ga tek sutradan. 

Recept za štampu
Pin It Now!

10 comments:

  1. Uvijek iznova padnem na ovaj kolač kad ga vidim u vašim uzvedbama, nije mi jasno zašto ga još nisam napravila :) Odličan!

    ReplyDelete
  2. Usprkos lomljenju kore, ja mislim da je savršeno ispao. Uostalom, okus je najvažniji da ne ostane niti najmanji komadić ovog divnog kolača. Prekrasne fotke!

    ReplyDelete
  3. Sanja, dobro nam došla i nadam se da ćeš se vratiti u kolosek, a i van koloseka nekada nije loše, da stvari ne budu po ustaljenom šablonu stalno. Drago mi je da si ga napravila, ovaj kolačić, a pehovi, ma nema veze kad je ukus isti. Korica ti je super ideja, i ja ću je dodati sledeći put. Ima toliko nekih neuglednih recepata koje pravimo kao ove štangle a tako su dobre, a ima tako fotogeničnih stvari koje su osrednje. Ovakve stvari moraju da se probaju.

    ReplyDelete
  4. Tako me mamite sa tim trouglicima, moracu da ih napravim nema mi druge, deluju mi jako zanimljivo.:)) Nadam se da si ipak malkice odmorila od svega... ceeekamo novi receptek.;))

    ReplyDelete
  5. Vrtim se oko ovog kolača i nikako ga napraviti, a sada kada vidim kako je kod tebe super i kada si dala ove odlične preporuke mislim da ću se konačno odlučiti.
    Nakon tri tjedna odmora malo je teško ponovno ući u svakodnevnicu, ali važno je da si se lijepo odmorila.

    ReplyDelete
  6. Svi izađemo iz kolotečine na odmoru - zato odmori i služe! štanglice odlično izgledaju, bez obzira na probleme koje si navela.

    ReplyDelete
  7. I mene je ovaj kolac bas odusevio! Nisam mogla verovati koliko je dobar!
    Pozdrav! :)

    ReplyDelete
  8. Nadam se da si lijepo odmorila već ćeš uhvatiti radni ritam, ne brini. Super izgledaju ove štangice od oraha. To je najpopularniji Jelenin recept jako puno Vas je odlučilo baš to isprobati. Morati ću zabilježiti da i ja isprobam.

    ReplyDelete
  9. Poznat mi je taj osjećaj kad se opustiš a onda se vratiš u grubu stvarnost.A kolač baš mami.

    ReplyDelete
  10. ove stanglice zovu na dokono ljencarenje u nekoj ljuljacki, smjestenoj na trijemu s kojeg puca pogled na engleske livade.....mljac!

    ReplyDelete