July 11, 2011

Food blogeri na pikniku, Ada jun 2011


Ceo taj dan mi je proleteo. Kada je došlo vreme da krenem na poslednji bus za Zrenjenin bila sam tužna. Toliko toga sam želela još da kažem i da pitam, da ćaskamo.
A ćaskale smo sve vreme, od prvog do poslednjeg momenta, izmedju zalogaja, pre i posle škljocanja, dok smo čekale kafu.....




Sa Majom, a i sa Jelenom i Oliverom sam razmenila nekoliko mailova i pre dogovora za susret, tačnije Maja i ja smo stupile u kontakt i pre nego što sam rešila da pišem kulinarski blog, dok sam bila još samo Knjiški Moljac koji hvata beleške. A sa Oliverom i Jelenom u skorije vreme. Mariju sam sada prvi put upoznala mada sam pratila njen blog i ranije. I dopale su mi se sve. Najviše mi se dopada što individualnost i snažan karakter ne nametljivio izbija iz svake, ali na različite načine, naravno u skladu sa temperamentom. Retkost je upoznati ljude i uspostaviti odmah komunikaciju na tako ležeran i opušten način. Bez ćutana i one gomile ispraznih rečenica koje u stvari ništa ne znače. A nismo pričale samo o hrani i fotografiji. Posebno mi je žao što je Olivera ostala tako kratko, nisam uspela čak ni da je fotografišem. Ali biće još prilika.




Hrana. Ah, hrana.
Mislim da sam svo vreme nešto jela. Počevši sa Marijinom pilećom kobasicom, koja je bila izuzetna a i savršenog oblika i prelepo upakovana. Pogača od anisa je bila egzotična i zanimljiva, i svidelo mi se što anis nije dominirao. Kiš ot tikvica apsolutno idealna hrana za ovo doba godine. Jelena nam je pripremila sjajna peciva, baš ono što sam i mislila da hoće. Mirjanin Stromboli koji je napravila mi se jako dopao i sigurna sam da ćiu ga i sama praviti. A bavarska peciva koja je Jelena vešto pretvotila u sendviče su mi bila jao lepa. Kifle baš kakve treba, ni prevelike ni premale, a testo lako i vazdušasto.Od žurbe da probam sve fotke istih su mi krš.




Za kraj Marija nam je poslužila pitu sa ribizlama, višnjama i borovnicama. Prvi put sam probala i čula uopšte za tu vrstu pite i jako mi se dopala. Nadam se da ću uskoro naći vremena da je napravim. A Maja nas je počastila sa preukusnim korpicama od kajsija. Jako dekorativno su izgledale tako male, sa ribizlama i umotane u crvenu foliju. Ukus nije ni malo zaostajao za izglednom.




Meni je bilo jako teško da se odlučim šta da pravim, pre svega zbog temperature i transporta a i zbog toga što sam sve morala da sve spremim dan ranije.  Posle dužeg razmišljana i nekoliko odbačenih recepata odlučila sam se za ove krekere i namaz i za mafine sa višnjama koje ću ponovo praviti pa ću o njima neki drugi put. Svima se jako dopao namaz a i ostalo pa mi je sa srca pala omanja stena. Nije lako pripremati hranu za takve gurmane...

 Ah, ta pita



Krekeri od graham brašna sa lanom i susamom


Sastojci:

250 g graham brašna
120 g pšeničnog brašna tip 500
120 g putera/margarina
 2 žumanca
100 ml jogurta
100 ml pavlake
10 g lana
10 g susama
1 kašičica soli
1 ravna kašičica praška za pecivo

belance za premazivanje

U veću činiju staviti obe vrste brašna, prašak za pecivo i so pa pomešati. Napraviti udubljenje na sredini pa tu staviti žumanca, jogurt i pavlaku  a okolo listiće margarina. Napraviti glatko prhko testo pa mu dodati lanene i susamove semenke. Mesiti dok se semenke ne rasporede jenako po testu. Testo ostaviti u frižideru, najmanje pola sata.Razvaljati manje komade testa izmedu dva lista papira za poečenje, pa vaditi čašom ili modlicom krugove. Poredjati u pleh i svaki izbušiti  viljuškom pa premazati blago umućenim belancetom. Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.




Namaz od graška


Sastojci:

300 g graška
200 g feta sira
100 g brazilskog oraha
100 ml jogurta
100 ml majoneza
2 čena belog luka

Na pari skuvati grašak. Brazilske orahe samleti.
U seckalicu (multi prraktik) staviti prohladjen grašak, feta sir, orahe, majonez i beli luk. Izblendirati. Po potrebi, postepeno dodavati jogurt, vodeći računa da ne bude ni previše čvrsto. a ni tečno. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Nadam se da ćemo se ponovo okupiti, i da će nam se pridružiti još blogerki.

Photo by: Maja
S leva na desno Maja, Olivera, Marija, ja i Jelena
Majin post o pikniku.
Pin It Now!

19 comments:

  1. Preslatke ste mi sve, toliko mladosti, svežine, posebnosti, lepote, zrači iz vas :)))))
    Sigurno da ste jako uživale u lepom druženju, po hrani i fotkama se vidi da vam je bilo fantastično!

    ReplyDelete
  2. Zavidiiiiiiiim vam.Na svemu:) Mora da je bial velika uzivancija.Iduce godine opet ?

    ReplyDelete
  3. Slike su ti prelepe, pogotovo ove pitice sa kajsijama i ribizlama slikane od gore...
    Moram da kažem da je Marjanina pileća salama fenomenalna, pitice sa kajsijama takođe a vala i ovi krekeri sa namazom od graška su pun pogodak i baš po mom ukusu :)
    I meni je jako žao što sam bila tako kratko i nadam se da ću sledeći put moći doći opuštenije i sama nešto napraviti i doneti...
    A slike... ma ja nisam napravila ni jednu sliku jer me bilo blam vaditi moju "šklopociju" pored svih vaših aparata... znala sam da ćete vi to sve mnogo bolje uslikati :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  4. Divno je kad mozes da upoznas stvarnu osobu i kada virtuleno druzenje postane realnost, pre par dana sam citala Majin post o vasem susretu i super je sto sada mogu da zaokruzim utiske iako nisam bila tamo sa vama...verujem da ste se divno provele i da je vreme proteklo u trenu, a najsimpaticnije su mi fotke na kojima nase blogerice fotkaju hranu, to mi izgleda jako poznato, hihih... veliki pozdrav za moju dragu blogersku ekipu, nadam se da cemo se videti nekom drugom prilikom!;)))

    ReplyDelete
  5. Ja se samo nadam da će ovi postovi ohrabriti druge sramežljive blogerice da nam se pridruže sledeći put. Mislim da će nam trebati više stolova i klupa za druženje.
    Draga Sanja, bilo mi je zadovoljstvo upoznati jednu tako milu osobu kao što si ti, i zaista i meni je vreme proteklo očas. Blog je dobio potpuno novo značenje, barem meni. Do sada je bilo virtuelno, a sada pišem ljudima koje sam upoznala.
    Namaz od graška smo tako slatko ponjupale i za svaku je pohvalu. Predivan je!

    ReplyDelete
  6. Baš ste uživale, divno vas je vidjeti tako na okupu. Delicije kojima ste se sladile su prekrasne, ne znam što bih prije probala i zavidim vam! :)))

    ReplyDelete
  7. Baš ste prekrasne! I zaista je lijepo da ste se našle i tako lijepo družile. A hrana, savršeno! Mora da su za susjednim stolovima otišli doma vrlo potišteni kada su vidjeli što ste vi donijele i pripremile.:)))

    ReplyDelete
  8. Super je što na više blogova o istom događaju čitam iz različitih kutova promatranja. I svaka je stavila naglasak na nešto drugo.

    Zavidim vam na zabavi i druženju koje ste imale i odlične su mi one fotke na kojima ste ozbiljne i usredotočene dok fotkate hranu.

    ReplyDelete
  9. Prekrasan post a i vi ste prekrasne malde žene:
    1. Drago mi je što ste imali tako jedan lijep dan i isto takvo druženje
    2. Slike su predivne: vas, dječice a i hrane (kako uspjevaš:)
    3. Dala si mi predivnu ideju što spremiti za slične izlete! Hvala!

    ReplyDelete
  10. Sjajne ste!Jelena mi je kao neka dobra villa!

    ReplyDelete
  11. Sanja, super su slike, i hvala sto si slikala i decu, ja ih gledam svaki dan, pa se i ne setim da ih slikam, ladno nemam ni jednu sliku sa piknika na kojima ih ima! Bice jos piknika, pa i slikanja, valjda :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  12. Ma predrage ste mi na ovim slikama, Majini klinci posebno:)
    Bas mi je drago da ste se dobro provele i nadam se jednom jesenjem okupljanju!

    ReplyDelete
  13. Predivno druženje, baš mi je drago da ste se ovako našle. Prekrasne ste mlade dame ! uz divno druženje tu je i divna hrana, baš ste se lijepo častile. Tvoji krekeri i namaz su super !

    ReplyDelete
  14. Vidim da vam je bilo zabavno sa svim tim divnim ljudima, hranom, dječicom koja trče okolo, pričom... vrime tako brzo proleti, a ti samo čekaš novi susret... Sve ste tako divne cure! Neke sam vas prepoznala, pogotovo Jelenu i Maju, tako divne mlade žene, a neke sam tek sada imala prilike vidjeti :) Pozz!
    I na kraju (šećer na kraju) ovi krekeri su ti prva liga!

    ReplyDelete
  15. Prekrasno druženje,stvarno sudeći po slikama bilo vam je predivno uz raznolikost jela,..drago mi je što sam imala prilku po prvi puta vas vidjeti..veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  16. odusevio me ovaj post i fotografije. bas divno, cini se da ste se odlicno provele. pravi uzitak za citanje i gledanje :)

    ReplyDelete
  17. Sanja, samo da pitam pošto vidim da se ovaj namaz razlikuje po receptu od onog u Mezze časopisu. Da li je onaj u Mezze poboljšana verzija ili samo drugačija?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malo drugacija, poboljsana...sa novim pogledom. Mislim da su i jedna idruga varijanta skroz ok....

      Delete