April 18, 2011

Krekeri sa makom i namazom od sira



Ajme, koliko na je! ( igra foodblogera koju je pokrenula Snjezana)  ide dalje i sada nam je domacica Jovana a tema nam je mak. Od mene za sada ovi krekeri sa namazom. Moram samo da dodam da ako nanosite sira u pozamasnim kolicinama kao ja na slikama imate ga dovoljno za polovinu krekera, tako da mozete da napravite jos neki namaz ili da stavljate manje.




Krekeri sa makom

Sastojci:

250 g brasna
50 g integralnog brasna
120 g margarina/maslaca
150 g svezeg sitnog sira (rikote npr)
2 zumanca
2 kasike maka
3 g praska za pecivo
1 kasicica soli
belanca za premazivanje



Pomesati brasno, integralno brasno , prasak za pecivo, mak i so, staviti na dasku za mesenje i napraviti udubljenje na sredini, u koje stavimo zumanca a okolo maslac isecen na tanke listice i sir. Umesimo prhko testo pa ga ostavimo barem pola sata u frizideru. Izmedju dva lista papira za pecenje ili plasticne folije razvaljamo tanko testo pa manjom casom ili modlicom vadimo krugove i redjamo u pleh. Svaki izbuskati cackalicom ili viljuskicom na nekoliko mesta, da ne rastu previse. Premazati belancima i peci na 180 stepeni 25-30 minuta, dok ne dobiju lepu boju.



Namaz od sira

Sastojci:

200 g krem sira
100 g krem maslaca (ili jos 100 g krem sira)
50 g rikote
50 g gorgonzole ili nekog drugog slicnog sira








Krem sir, krem maslac i rikotu staviti u ciniju i dobro izmesati viljuskom, dok ne postane ujednacena smesa. Gorgonzoli iseckati na male kockice i umesati u krem sir. Ostaviti u frizideru do posluzivanja.



za posip i ukrasavnje:

1-2 kasicice maka
manji krastavac
rotkvica

Na ohladjen kreker staviti kasicicu snamaza od sira, posuti sa nekoliko zrna maka i ukrastiti kolutom krastavaca ili rotkvice...

Verzija za stampu

Pin It Now!

11 comments:

  1. Ovakve grickalice bas volim, ovo ide na isprobavanje.

    ReplyDelete
  2. Genijalno! Nisam se setila da dodam mak u krekere, a on može i u slatko i u slano. Odličan namaz i divne fotografije!

    ReplyDelete
  3. Ovo mi je odlično, bilježim i radim već u subotu!

    ReplyDelete
  4. Ne znam što je privlačnijke, kreker ili sirni namaz.

    ReplyDelete
  5. Odlicna ideja! Namaz u kombinaciji s makom je za desetku!

    ReplyDelete
  6. Ovo je odlično:) Predivan aranžman.

    ReplyDelete
  7. Super su krekeri sa dodatkom maka ! I sviđa mi se kombinacija sa sirnim namazom. Sve skupa jako lijepo i dekorativno izgleda !

    ReplyDelete
  8. Lijepo, jako mi se sviđaju točkice od maka u krekerima. Vjerujem da je ovo izrazito ukusna kombinacija i moram je isprobati. :)

    ReplyDelete
  9. djeluje mi stvarno svijeze i proljetno! ove rotkvice ....mmmmmm.....

    ReplyDelete