February 16, 2011

Prelivene kruske



Hoce li prolece uskoro!?
Molim vas, ako moze malo brze. Dosta mi je zime...grrrrr
Cini mi se da mi ovo godisnje doba nikada nije teze palo. Gripe i zatvoren prostor su mi dosli preko glave....no da ne kukam....ima i neceg dobrog u svemu tome...kuvanje i fotografisanje hrane :)
O kilogramima cemo kada prolece stigne :)



Znate vec svi za Ajme koliko nas je... jednu od nekoliko nasih igrica koju je osmislila Snjezana a ovog meseca nam je domacica Aleksandra a tema koju nam je zadala je med. Pa evo mog prvog recepta na tu temu, a pripremila sam ih jos dva tri...



Sastojci:

4 kruske; viljamovke npr.
2 dl kvalitetnog suvog belog vina
1 dl vode
sok 1/2 manjeg limuna
2 kasike meda
1 kasiku zutog secera
1/2 kasicice djumbira u prahu
1 kesicu vanil secera
100g crne cokolade + kasika ulja
cca 2 velike kasike krupno nascekanih orasastih plodova (badem, orasi i lesnici)



Kruske oljustiti pa im odseci vrh sa peteljkom, koji cemo kasnije vratiti, ako je potrebno odesci donji deo kruske tek toliko da moze da stoji uspravno. Krusku uzduzno pazljivo preseci a onada joj izvaditi semenke kasicicom. U siru serpu staviti vino, vodu, secer, vanil secer, med, sok od limuna i djumbir. Poredjati kruske i kuvati na laganoj vatri dok ne omeksaju, ali ne previse, moje su se kuvale oko 3-4 minuta nakon sto je tecnost prokljucala. Izvaditi kruske i ostaviti ih na tanjiru da se hlade. Tecnost u kojima su se kuvale ostaviti na vatri i kuvati dok se preliv ne reducira. U medjuvremenu iseckati orahe i rastopiti cokoladu uz dodatak jedne kasike ulja (ili komadic maslaca) na pari, pa ostaviti posudu u kojoj je cokolada i dalje iznad posude sa vodom, da drzi toplotu cokolade. Naci svakoj polovini kruske odgovarajuci par, pa u jedno udubljenje koje je ostalo nakon vadjenja semenki staviti po kasicicu orasastih plodova, krupno seckanih, preko njih staviti malo preliva od meda i vina a nesto preliva premazati preko ostalog dela kruske, ne puno tek toliko da se polovine lepo zalepe jedna za drugu. Spojene kruske poredjati na tacnu i preliti ih prelivom pa posuti orasastim plodovima, ostaviti ih da se malo ocede. Prebaciti ih na tanjirice i preliti cokoladom (ako treba ponovo je zagrejati pre prelivanja). Mogu se sluziti i toplo i rashladjene u frizideru.

Verzija za stampu



Pin It Now!

12 comments:

  1. Izgledaju bozanstveno, a narocito mi se svidjaju ove peteljkice oblivene cokoladom, super!

    ReplyDelete
  2. Ju! Je l moguce ovo? Je l moguce da je ovo 100-ti recept koji sam danas procitala i pozelela da ga sutra probam? Ajme, trebace meni mnooogo visoka plata, vidim ja :)
    Predivne su kruskice!

    ReplyDelete
  3. Kruskice su predivne! Odlicna ideja :)

    ReplyDelete
  4. Ja sam ona od retkih kojoj zima odgovara za topljenje kilograma. Jedem narandže koje su sada jeftine kao luda, a kad dođe proleće ostanem željna voća pošto je sve tako skupo.
    Nisam još kruške pijane jela ali mogu zamisliti kakav je divan ukus. Ova čokolada je divan dodatak.

    ReplyDelete
  5. Eh, a meni je dosta ljeta :-)
    Ovaj desert se idealno uklapa na ovakve vrucine. Volim ovakve jednostavne i osvjezavajuce desertice.

    ReplyDelete
  6. I meni je baš dosadila ova zima, a ja još i volim zimu. Zbilja se nadam da će uskoro proljeće, da nam sunce malo napuni baterije. :)
    Bez obzira na vrijeme ovakvi deserti mi uvijek izvuku osmijeh na lice, a želudac mi zakruli.
    Zbilja ove kruške izgledaju neodoljivo privlačno. :)

    ReplyDelete
  7. ove kruške su odlična najava proljeća.. koje je tu na vratima.. svima nam je dosta ove zime bojim se..

    ReplyDelete
  8. Čisti užitak u ovim kruškama i savršen kraj nekog obroka, jedino što bi ja izbacila đumbir, jer ga baš i ne volim! Odlično!

    ReplyDelete