January 17, 2011

Pirinac / riza Trauttmansdorff



Austriski delikates, koji ja zovem fensi sutlijas... Pravila sam ga pre NG u pokusaju da nateram svoju gripoznu cerku da pojede nesto. Maksimum su bile jedna-dve kasike, ostatak su pojeli mama i tata. Moracu da joj nadoknadim to :)
Ovaj recept po meni ima jednu manu, a i mnogi drugi imaju istu. Za meru, izmedju ostalih, ima i jednu solju. Uzasno me nerviraju takve mere. Koliku solju? Sta fali mililtrima i decilitrima? Gramima? Nikada ne pogodim kolika je ta solja, osim u slucajevima kada je naznaceno, i ovog puta nisam prosla nista bolje. Uzela sam soljicu od 2.5 ml, i pogresila. Ne puno, al dovoljno. Zelela sam da gotov dezert prevrnem na tanjirice i tako ga posluzim. Procenila sam da je pri vrhu case suvise tecnosti, koja se lepo uzelirala, ali nema ni voca ni pirinca i pomislila sam da nece moci da stoji tako. Ostavila sam ga u casama...U receptu cu odmah smanjiti meru, da ne bi bilo zabune.



Sastojci

125 g rize/pirinca
500 ml mleka
3 kasike secera
1/2 konzerve mesanog voca ( tropski mix: kokos, ananas, papaja u ovom slucaju)
200 ml vocnog soka (onog u konzervi sa vocem)
250 ml slatke pavlake
kesica svetlog zelatina + 5 kasika vode
malo soli, komadic koriuce limuna(od jedner kriske)

Zagrejati mleko, dodati pitinac, so i koru limuna. Lagano kuvati na niskoj teperaturi oko 35 minuta. Secer dodati uz stalno mesanje.Izvaditi koricu limuna i ostaviti pirinac na hladnom mestu. Voce pustiti da se dobro ocedi. Zelatin pripremiti prema uputstvu sa kesice. Zagrejati 200 ml vocnog soka pa mu dodati zelatin. Pirincu dodati ulupanu slatku pavlaku, voce i tecnost sa zelatinom. Sipati u case ili cinije i ostaviti u frizideru da se ohladi i stegne. Ukrasiti kockicama voca i struganom cokoladom pre serviranja.

Verzija za stampu
Pin It Now!

8 comments:

  1. Izgleda jako ukusno!
    Veliki pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Sjajna ideja za malo drugačiji sutlijaš!! Super!!

    ReplyDelete
  3. Riža na mlijeku, uspomena na lijepo djetinjstvo. Ovaj mi se tvoj način jako sviđa. Probat ću.

    ReplyDelete
  4. Joj i mene jako živciraju recepti na žlice i šalice. Jedino priznajem taj luksuz amerikancima jer se kod njih barem zna na koju se šalicu mjera odnosi. Ovi svi drugi recepti su strašno neprecizni kad su tako napisani. :)
    Jako volim ovakve deserte, a tvoja izvedba je prekrasna. :)

    ReplyDelete
  5. I ja mrzim te mere. Pa nije isto šoljica brašna kada je brašno prosejano, malo stisnuto ili kada se lepo pritisne.
    Divan receptić, tako elegantan!

    ReplyDelete
  6. Volim ovakve stvarcice. Jako dobro izgleda.
    A eto ja sam ti veliki ljubitelj tih mjera na solje, kasike i ostalo, jer mi je nekako lakse nego vagati :-)

    ReplyDelete
  7. Sviđa mi se recept, ali si me malo pokolebala jer ne znam što je tu žlica. Naime, obožavam mjere na šalice i žlice jer su užasno praktične, ali to su umjerene šalice i žlice, a ne nešto proizvoljno. No, kako šećer uvijek dodajem manje od navedenoga, vjerujem da neće biti problema.

    ReplyDelete
  8. Mozda i jeste lakse izmeriti nesto soljicom i ok mi je takav recept ako je navedeno koliko mililitara ima soljica pa znam koju da uzmem.

    @Katario zlica i kasika su isto, ne prepuna, nije ovo slatko, meni je odgovaralo a i ja uvek smanjujem secer...

    ReplyDelete