December 27, 2010

Mesna rolada sa kestenom


Da li ste nekada pravili pire od kestenja? Meni je ovo bio prvi put i za ovu sezonu poslednji. Mozda zaboravim do sledece pa pravim ponovo. Letimocno sam bacila pogled na net i nasla negde jedan recept za pravljenje pirea i rekoh ok, to je to. Sta moze da krene naopako!? Pisalo je zaseci kestenje i kuvati.... I tako ja napravim mali rez na svakom kestenu i stavim da se kuva...kada je doslo vreme da se cisti shvatim da sam u problemu. Dva sata sam ja vadila sredinu kestenja kako sam znala i umela, najefikasnije  je bilo preseci svaki na pola pa ga izdubiti. Polse sam pogledala malo bolje na netu i videla da vrh kestena treba dva puta zaseci, napraviti krstic, a moze se malo i u rerni peci, da bi se kesten rascvetao i lakse ljustio. Sledece sezone.



A svima koji dosetaju na ove stranice zelim Srecnu Novu Godinu i Bozic onima koji ga slave, i onima koji su ga proslavili, sa malim zakasnjenjem.
U Novoj vam zelim puno kulinarskih uspeha i jos vise gurmanskih uzitaka; puno lepih fotografija.
A zelim vam i puno ljubavi i zdravlja.
I ako imate i sami neku zelju slobodno kazite pa cu vam i to pozeleti.... :)))




Sastojci:

1 kg svinjskog buta
800 g kestena
300 g spanaća
70 g putera
0.3 dl konjaka
2 kašike senfa
1 velika glavica crnog luka
4 kašike soja sosa
0,5 dl mesnog temeljca
vegeta, so i biber




Meso iseći u jednu veliku šniclu, pa ga dodatno rastanjiti kuhinjskim čekićem. Utrljati začine u šniclu pa jenu stranu premazati sa senfom a drugu sa soja sosom. Uviti u foliju I ostaviti u frižideru preko noći. Kestenje zaseći i kuvati na tihoj vatri oko 35 minuta. Očistiti ga, dodati rastopljen puter, konjak, so i biber i ispasirati ili samleti u multipraktiku. Ostaviti sastrane da se ukusi izmešaju. Spanać blanširati pa ga sitno iseckati. Raširiti šniclu tako da strana namzana senfom bude gornja, pa rasporediti spanać pa kesten pire. Urolati i uvezati kuhinjskim koncem. U posudu za pečenje iseći jednu veliku glavicu crnog luka na rebarca pa sipati soja sos, ulje i 0,5 dl mesnog temeljca pa staviti žicu za pecenje pa na nju meso. Peci na 220 stepeni, oko pola sata pod folijom i jos toliko bez, dok meso ne porumeni  sa obe strane. Dok je meso bez folije prelivati ga saftom s vremena na vrema. Sok preostao od pecenja procedti i prokuvati pa zgusnuti sa malo gustina.Kada se meso ohladi seći ga na tanke šnite.


Verzija za stampu

Pin It Now!

11 comments:

  1. PROSTO SAVRŠENO !!!! I recept i slike i dekoracija ...ma sve !!! Bravo !! :-)))

    ReplyDelete
  2. Ja imam želju da mi poželiš da nikad ne pravim pire od kestenja a da nisam zasekla krstić i propekla ih u rerni:)
    Hvala na lepim željama i takođe :)
    I rolada izgleda baš baš BAŠ ukusno i lepo!

    ReplyDelete
  3. Joooj, i ja sam slicno prosla. Zasekla sam ih kako treba ali sam odjednom skuvala par kila kestena pa kad sam pristupila guljenju tome nije bilo kraja a da ti ne pricam da ruke nisam mogla oprati narednih nedelju dana :(
    Ova roladica izgleda, a iz zvuci, bas interesantno. Spremam se ovih dana da isprobam neko drugo slano jelo sa punjenjem od kestena pa ako dobro prodje kod mojih probacemo i tvoju roladu :)
    Sve najlepse tebi i tvojoj porodici!!!

    ReplyDelete
  4. Mogu da zamislim kako je bilo sa ljuštenjem. Volim kesten ali kad se setim kako mi je jednom eksplodirao u rerni jer ga nisam izbockala, naježim se. Na žalost kod nas nema da se kupi pavog kesten pirea bez šećera. Valjda kod nas ne raste kesten.Fil je jako lep, a Ameri često koriste kesten kod punjenje piletine i ćuretine. on je savršen za to, tj. da divnu osnovu.
    Ovakvi rolati su investicija u početku, ali dugo traju i zasitni su, pa se na kraju jako isplate.

    ReplyDelete
  5. Ovo izgleda savrseno, ali nikako ne mogu da pretppostavim da li bi mi se dopala kombiancija kesten i meso. Nacin da proverim je samo jedan :)
    Inace, kesten mleven, ociscen, nezasladjen ima da se kupi u pakovanjim od 0.5 g u jednoj poslastičarnici koja nikad ne znam kako se zove, a ni ulicu ne znam (stvarno sam od koristi!) ali to je jedna ulica koja seče Dimitrija Tucuvica u delu gde se ukršta sa Ruzveltovom. Ma. Javicu ti tacno podatke, samo da (opet) pitam nekoga za koga znam da zna :) Ove godine nisam uzimala, ali prethodnih jesam, par pakovanja, pa zamrznem, inače uskisne brzo.

    Hvala na lepim željama, i pozdrav!
    Maja

    ReplyDelete
  6. Odličan recept! jedino sada razmišljam čime zamijeniti kestenje, ali znam da zamjena nije isto što.... Naime, kod nas nema za kupiti gotovi kesten pire bez šećera. Jer tako jaka kulinarska nacija kao što je Hrvatska ne zna da se kesteni koriste u slanim jelima! što se tiče domaćeg kesten pirea, nema šanse da ulazim u te domačićke igre. Jednostavno nema!

    ReplyDelete
  7. Ja vrlo često, zapravo isključivo koristim kesten u slanim jelima. Upravo smo ga se najeli za Božić uz patku i mlince! :)
    Ali, ja imam još uvijek živog i vrijednog svekra koji to meni, em nabere po šumi, em skuha i očisti. Kad to tako više ne bude, nisam uvjerena da ću jesti toliko kestenja. Ima ga doduše kupiti oguljenog i zamrznutog, ali nisu niti sluge domaćem kestenju.
    Ova tvoje kreacija izgelda više nego ukusno, sličice tople i dočaravaju i mirise i okuse.
    Hvala na lijepim željama, tebi i obitelji TT kuhinja, želi Sretan Božić i puno lijepih i dobrih stvari u Novoj! :)
    A ono s kavicom i ostalo..... dogovoriti ćemo se! :)

    ReplyDelete
  8. Delicija!..prava pravcata, svaka čast!

    ReplyDelete
  9. Ova rolada izgleda tako svecano i bas je fini izbor za neku posebnu priliku...fotke su odlicne i odisu pravom praznicnom atmosferom.;))
    Sto se tie kestena, samo jednom sam se upustila u avanturu kuvanja i ljustenja, i to je bio prvi i poslednji put, hehe....;))
    Hvala na lepim novogodisnjim zeljama... tebi i tvojima takodje sve najlepse u Novoj godini i lepo provedite praznike!;)))

    ReplyDelete
  10. Sve najbole u Novoj godini!

    A što se kestena tiče imala sam i ja problema ove godine, ja ih nisam ni zarezala samo skuhala pa gulila... :) e kad sam ponovo čitala kako to ide vidim gdje je greška, valjda ću sljedeći put upamtiti

    ReplyDelete
  11. Zato ja kesten spremam možda jednom godišnje, a iskreno, volim ga! I kada ga spremim, to je od kupovnog pirea, šta ću, ne mogu se mučiti sa kuvanjem itd. Jako dobar receptić, draga. Fotke su divne, baš si dobro napravila ove kontraste. Rolada je fantazija, uh!!! Srećna ti Nova godina i želim ti puno uspeha na svakom polju, kao i još puno dobrih recepata koje deliš sa nama! Pozdrav

    ReplyDelete