November 18, 2010

Som sa povrćem



Ovaj recept je putovao telefonskom zicom iz Slovenije u jednom (od mnogih) kilometarskom razgovoru sa prijateljicom. Bila sam skroz resena tog dana da ga spremam, i krenuh u potragu za lososom, koji inace ide umesto soma. Posle mnogo setanja, ulazenja i izlazenja iz prodavnica, trazenja lososa  zagledanja u frizidere i trazenja lososa , bez uspeha, resila sam da odustanem i kupim filete soma. To je donelo drugi problem. Losos je pripreman uz finu pastu, neke spagete ili siroke rezance....Som i spagete, ma nikako.....kao los vic. Znaci ostaje kuvan krompir. Rezultat je bio savsen, mada jos uvek mislim da su losos i pasta bolja varijanta....drugi put.


Sastojci:

500 g fileta soma
2 šargarepe
100 g  korena paštrnaka
100 g korena peršuna
100 g  korena celera
1 manji praziluk
1 maldi luk sa lišćem
1 dl suvog belg vina
so, biber

 

Ribu odmrznuti i obrisati papirnim ubrusom, posoliti.  Ispeci u tiganju na malo ulja. Povrće očistiti i iseći na štapiće i kolutove, onda ga propržiti u tiganju na onom ulju u kome se pekao som, nakon dva-tri minuta doliti malo vode i dodati začine pa poklopljeno dinstati. Kada povrće omekša doliti belo vino. Na vrh staviti filete soma i dinstati jos oko 5 minuta. Za prilog skuvati cele krompire i napraviti preliv od 100 ml pavlake i 100 g majoneza kašičice senfa i seckanog peršunovog lisća.

Verzija za štampu







Pin It Now!

10 comments:

  1. Ovo je dobar recept, a ni krumpir kao prilog nije loš. Ovdje nema somova za kupiti, a smrznutog lososa ima koliko hoćeš. Eto, svagdje nešto drugo.

    ReplyDelete
  2. Ima i ovde lososa, al bas tog dana ga nije bilo...baksuz. A som nam je sada bas popularan pa ga ima more....

    ReplyDelete
  3. I ja se strašno iznerviram i razočaram kad krenem u kupovinu ribe, a mi kao da živimo na Himalajima pa je ima samo u zamrznutom stanju. Jednom sam rođendan isplanirala oko morskih plodova, lignje, škampi, riba...ha,ha na kraju sam promenila celi meni u nešto drugo. Onda kad natrčim, a to je isključivo u Maxiju na Cvetnom trgu onda mi ne treba. Par puta sam i lignje kupila i nameravala da ih punim, a one su jadne bile toliko puta izgleda odmrzavane da ih nisam uspela ni očistiti. Fileti soma koje prodaju nisu uopšte loši, čak su bolji od smrznutih fileta oslića na pijacama. Ribu uvek pozdravljam na stolu!

    ReplyDelete
  4. Ovo je bas po mom ukusu, jako, JAKO fino...

    ReplyDelete
  5. Ne mogu se pohvaliti da sam se u životu najela somova. Šarani i pastrve su bili domet, kad sam se udala samo morska riba, eventualno losos. A ja čak i bi ponekad, ali ovi moji frču nosom.
    :( Odlično izgleda! :)

    ReplyDelete
  6. Mislim da nisam nikad jela soma, ali kako uglavnom volim riječnu ribu mislim da bi mi se i ovo jelo jako svidjelo. :)

    ReplyDelete
  7. Ovo je bio vijetnamski som, i vrlo je blag i nema onaj smek na recnu ribu, koji se ni meni ne svidja preterano...

    ReplyDelete
  8. Jao losos. Ponekad uzmemo smrznutog, a par puta se odvazili na svezeg, to je prelepo samo za sebe, apsolutno nista da mu ne dodas, bice fanastican. Skup je u pm taj svezi, a da nije jeli bismo ga triput nedeljno, toliko se svima svidja. Losos nekako ima punocu mesa, ne znam kako da objasnim bolje. Nemam nista ni protiv soma, jeli smo i mi taj vijetnamski, mada neki mi glas razuma govori da je to neka teska mutljavima, pazi, u Srbiji kupujes vijatmanskog soma?! Ajd' vazi... Ukus je ok, meni bar. Inace svidja mi se taj tvoj tanjir, i slika druga odozgo narocito, ako mozes u kompletu prosledi taj tanjir kroz ekran ovamo :)
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  9. Nisam jos jela svezeg, otvoricu cetvoro ociju da ga nadjem. Svidja mi se i ovaj smrznut a mogu da zamislim kakav je tek svez.Muljaza je sa tim somom garant, cena je i vise nego povoljna, prevoz iz Vijetnama sigurno kosta toliko...ko ce ga znati. Taj tanjir je inace deo kompleta tanjira za ribu koji sam nasledila od mame i mnogo ga volim. Evo saljem ti komplet sve, za jednu laganu veceru.
    P.S. Otvorila sam ovaj post par sekundi pre tvog komentara da stavim taj recept na Coolinarici, moj prvi.

    ReplyDelete