November 4, 2016

Čili



Dok se vozim biciklom do posla volim da posmatram brda oko mene, da upijam taj pejzaž. Boje kojima je jesen prošarala kroz šumu su predivne. Valer, od svetlo žutih preko narandžastih pa do tamno crvenih krošnji. Dinamika.
Možda ovog vikenda uspem objektivom da uhvatim malo te magije :)
Kasnije mogu da se ušuškam i upijam toplotu iz ovog čilija. Idealno jelo da se ugrejete u dugim jesenjim danima....
---------------------------------------------------------------------------------------

Čili

400 g mlevenog mesa
2-3 mlada luka
200 g praziluka
2 veće šargarepe
1/2 crvene paprike babure
150 g graška
100 g kukuruza (zamrznutog ili iz konzerve)
1  konzerva pasulja
1 velika konzerva pelata
1/2 kašičice mlevenog kumina
so, biber



Iseckajte svo povrće pre nego što krenete sa kuvanjem.
Dobro ugrejte veliki duboki tiganj ili plitku široku šerpu.
Prepržite meso na malo ulja. Dodajte luk (odvojte beli od zelenog dela) i praziluk pa propržite.  Nakon nekoliko minuta dodajte i papriku i šargarepu. Dinstajte sve zajdno još 3-4 minuta. Dodajte pelat i oko 2 dl vode. Stavite so i malo šećera, ako je pelat kiseo. Dodajte kukuruz i pasulj. Kuvajte na smanjenoj jačini ringle oko pola sata. Zatim stavite i grašak i mleveni kumin.  Ako je potrebno dodajte još vode. Kada je grašak kuvan čili je gotov. Pre posluživanja u čili dodajte seckani zeleni deo maldog luka i peršun ili korijander.



Pin It Now!

3 comments: