May 9, 2015

Američke palačinke sa jabukama


Poslednjih dana sam stalno u trku. Časovi, kontrole kod dr-a, Teina testiranja za školu, sport, aerobik.....I uveče u 10 već spavam fotelji i pokušavam da se nateram da se prebacim u krevet. Najlepši deo dana mi je u obližnjem parku sa decom. Prelep je u proleće. Divno zelen i procvetao sa mirnim jezerom i brzim vozovima koji prolaze u pozadini. Moraću jedne večeri da se iskradem sama do parka sam aparatom. Tokom dana je nemoguće na miru napraviti nekoliko fotografija jer klinci zahtevaju konstantnu pažnju. Aleksa je u poslednje vreme oduševljen bacanjem kamenčića u vodu i stalno pokušava da joj se jako približi ili se pentra po nekoj maloj ogradi i svaki čas može da se prevrne...ipak svi beskrajno uživamo. Za večeru često zajedno pravimo palačinke. Meni se posebno dopala ova varijanta jer jako volim kombinaciju jabuka, cimeta i vanila. I još dodatak javorovog sirupa! Mmmm..
Još recepata za Američke palačinke potražite u Februarskom Mezzeu ili isprobajte i ove sa bloga.

Sastojci:



100 g brašna
100 g ražanog brašna
350 ml mleka
1 jaje
40 g putera
1 ravna kašika smedjeg šećera
2 kašičice praška za pecivo
1 burbon vanil šećer
1/3 kašičice soli
1/2 kašičice cimeta

2 jabuke
1 ravna kašika brašna
2 kašike braon šećera
1 ravna kašičica cimeta

Prosejte brašno u činiju, dodajte so, cimet, vanilin šećer i prašak za pecivo pa promešajte. Zatim stavite jaje, melko i otopljen puter. Mešajte žicom ili umutite mikserom.
Jabuke oljuštite i izvadite im seredinu uz pomoć izdubljivača jabuka (ili sl, bitno je da u sredini bude izvadjen krug) pa ih isecite na tanje krugove. U tanjiru pomešajte brašno, šećer i cimet. Uvaljajte jabuke sa svih strana.
Dobro zagrejte manji tiganj, stavite malo ulja pa kratko pecite 2 ili 3 kriške jabuke sa obe strane da se šećer karmelizuje. Dodajte u tiganj mali konadić putera (ili još malo ulja) preko jabuka sipajte 1 malu kutljaču smese za palačinke, pecite palačinku dok lepo ne porumi sa donje strane, zatim je pažljivo okrenite. Najbolje je ispod cele palačinke podvući širu špatulu pa je onda okrenuti, da se zbog jabuka ne bi raspala. Ponovite postupak dok ne potrošite jabuke i smesu za palačinke.
Palačinke poslužite tople uz javorov sirup ili med, omiljeni džem....


 


Pin It Now!

3 comments:

  1. Recept me je odusevio jos u Mezze-tu, nikako da isprobam te americke palacinke... pocecu da grickam tvoje fotkice, fanatasticno izgledaju.:)))

    ReplyDelete
  2. Djeca su čudo, a i ove palačinke

    ReplyDelete