January 6, 2015

Weihnachtsmarkt- Božićni market


Dragi moji srećna vam Nova! Hvala vam svima puno što svratite!
Za nas je 2014 godina protekla u stilu rolerkostera i još nam traje vožnja. Puno uspona i padova i ponovo uspona...Upeli smo nekako da se izborimo sa birokratijom, vizama i preseljenjem. Bilo je čučanja ispred amasade, utrčavanja u avion u zadnjem momentu, puno pakovanja i tumbanja, ali je isto tako bilo i puno nezaboravnih lepih momenata. Kada smo podvukli crtu na kraju zaključili smo da se nekih delova uopšte ni ne sećamo, da smo ponosni na sebe i spremni za Novu 2015 i ono što će nam ona doneti.....
U prvom postu prenosim prelepu priču o Bopžićnom maketu iz decembaskog Mezze-a. Izašao je novi pa ako još niste obavezno svratite da pročitate o hrani koju pamtimo iz 80-tih.

Srećan Božić onima koji slave :)

 
 

Pre par godina smo dopšli u Eisenach odmah posle Novogodišnjih praznika,  prošle godine je trebalo da dodjemo  početkom decembra, ali zbog birokratskih kompolikacija nismo, i tek ove godine smo tu za vreme Božićnih i Novogodišnjih praznika. Znači konačno ću videti i čuveni Weihnachtsmarkt.
Od početka Adventa (ove godine i malo ranije) pa sve do Božića gradski trgovi širom Nemačke i okolnih zemalja postaju mesta dobre hrane, pića, zabave... Atmosfera je praznična, prelepo ukrašen grad i trg, porodice i prijatelji zadubljeni u razgovor, piju nezaobilazno Glühwein tj kuvano vino sa začinima, deca sa drvenmim mačevima jurcaju unaokolo, ringišpil i dečiji vozić prepuni stalno. Nažalost ove godine nema velikog točka-ringišpila, gradske vlasti su odlučile da mesto gde obično stoji nema dovoljno čvrstu podlogu i da nije bezbedno. Nema veze, otići ćemo ove ili naredne godine do Erfruta, Gothe.... A u medjuvremenu, za vikend smo otišle Tea i ja do Wartburga. Tamo je srednjovekovni Weihnachtsmarkt.

 


Wartburg je srednjevekovni zamak  na brdu iznad Eisenach-a, 1999 godine uvršten u UNESCO  listu Svetske baštine u Evropi. Za vreme Adventa oživljava, i vašar iz srednjeg  veka počinje.
Na vratima zamka vas dočekuje stražar na štulama i zahteva da mu prodjete izmedju nogu. Mnogi ga gledaju sa nevericom i zaobilaze ga, ali kada je petogodišnja ćerka sa vama izbora nema.... kroz noge. I posle hiljadu pitanja: Zašto je čika tako visok? Šta su štule? .....
 
 
Unutar kapije su svuda raštrkani mali štandovi i prodavničice. Umetnički ručno radjeni ukrasi za jelku, dvorište,  kuću, Samostanska  pekara sa Quarkbällchen-vrsta uštipaka, sušeno voće, med sa djumbirom,  začini...Nezaobilazni Bratwurst, ponovo vino u neograničenim količinama kao i Eierpunch (punč od jaja)  i vrući Apfelwein (sajder). Nailazimo i na neke štandove starih zanata kao izradjivanje papuča i obuće, izrada drvenih ukrasa za jelku i grčarije. Tea je dugo razgledala razne lutkarke lutke i zaključila da bi baš volela jednog zmaja.  Dolazimo zatim do još jedne pekare gde zanosno miriše Brotfladen (tanka lepinja najčešće sa sirom i lukom)  i Zwiebel kuchen (tart sa lukom) koji mladi pekarski pomoćnik vadi iz ogromne peći na drva. Gužva pored te pekare je velika što samo ukazuje na dobar ukus, nažalost nas dve smo već pojele po bratwurst.


Nakon što nas je zabavila dvorska luda serijom odličnih trikova požurile smo na autobus i nazad do gradskog trga na po jednu vožnju ringišpilom i vozićem. Ja sam se motala najviše ispred štanda sa Alpskim specijalitetima ali sam na karaju odustala od kupovine sa idejom da je bolje da svi zajedno izaberemo neki fin sir i ...pa videćemo.
 
Pin It Now!

1 comment:

  1. Draga moja, srecan vam Bozic i sve najlepse u Novoj godini, neka bude uspesna, bolja od prethodne i puna velikih i malih radosti.:)) p.s. fotke sa bozicnog sajma su me odusevile jos u "mezzimcetu", verujem da je pravi dozivljaj videti sve to uzivo... poljupci i veliki pozdrav celoj ekipi!:)

    ReplyDelete