June 27, 2014

Kocke od limuna sa borovnicama


Multi tasking je vrlo neophodan u životu svih nas, ako želimo da uopšte nešto postignemo u toku mizerna 24h koliko traje dan. I kao što svi vrlo dobro znamo i ne ide to baš svaki put glatko. Ovaj kolač za malo da bude žrtva lošeg multi taskinga i kordinacije u kuhinji. Prvo sam žurila da odradim fotografije svežih borovnica, a onda da pripremim i ispečem kolač i napravim brzinski ručak i sve to u okviru dva do tri sata koliko Aleksa spava tokom dana.


Recept sam snimila još negde marta meseca i uredno sam čekala da dodje sezona svežih borovnica. Nešto mi i nije delovalo izvodljivo sa smrznutim ali sada mislim da dolaze u obzir. Recepta sam se u načelu držala osim kod vremena pečenja. Petnaest minuta mi je delovalo jako malo. Rešila sam da je bolje da to bude 25 minuta. I pošto sam kolač stavila u rernu nastavila sam u žurbi da spremam ručak, skorz sam se zadubila u to i u sred seckanja salate mi sine: Kocke! Pogledam na sat. Olakšanje. Kolač je bio zaboravljen samo dva miuta preko predvidjenog vremena. Odmah polse vadjenja kolača iz rerne sam dodala kuhinjski tajmer na spisak stvari za kupovinu, i progurala ga u sam vrh istog ;)
Na moje iznenadjenje kocke su se dopale baš svim ukućanima i nestale ogromnom brzinom.


Sastojci:
Original recept

kora

250 g mlevenog keksa
80 g putera
1/4 šolje šećera
naribana kora jednog limuna

fil

200 g borovnica
2 žumanca
1 konzerva kondezovanog mleka, zasladjenog
sok 2 manja limuna
naribana korica 1 limuna



U činiji pomešajte keks, rastopljeni puter, limunovu koricu i šećer. Mešajte(najbolje rukom ) dok keks ne upije ravnomerno puter. Pleh za pečenje 20x30 obložite papirom za pečenje, sipajte pripremljen keks pa ga rasporedite i utisnite. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200 °C. Ostavite da se ohladi, do sobne temperature.
U činiju sipajte kondenzovano mleko, žumanca i koricu i sok limuna. Miksirajte dok ne postane blago lepljivo, dok se malo ne zgusne. Sipajte preko ohladjene kore, na kraju ravnomerno rasporedite borovnice. Pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200 °C oko 25 minuta. Ostavite da se ohladi do sobne temperature pa stavite u frižider da se skroz rashladi. Ohladjen kolač iseceite na kocke ili štangle.

Recept za štampu

 
Pin It Now!

12 comments:

  1. krasne su :) bas volim kombinaciju limuna i borovnica :)

    ReplyDelete
  2. Deluju jako ukusno. Hehe, sad me mucis ovim kondenzovanim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala vam!
      Nadam se da ćete naći kondezovano mleko.
      Zar ga zaista nema nigde u Bgd?

      Delete
  3. Isti čas sam Pinala recept jer mi se zbilja čini odličnim - brz za napraviti, bez puno kerefeka, a odličan! Što se multitaskinga tiče, tu smo sve velemajstorice, kad kada i prevelike. Trebale bismo, onako generalno, malo oladiti i polaganije nastaviti. I zamisli, ništa se strašno neće dogoditi. Najvećim dijelom sva žurba je u našoj glavi jer stalno mislimo: mora, mora, mora. Samo se umrijeti mora, a ostalo neka ide kako ide.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potpuno si u pravu.
      Ali nekako mi se čini da je to u nama i da ne možemo baš uvek da usporimo....
      :)

      Delete
  4. Ovo je recept za prste polizat, djeluje savršeno! A i fotke su divota :)

    ReplyDelete
  5. Kolač odlično izgleda, a fotka borovnica je mrak! Ja si obično "navijem" alarm na mobitelu, bez njega bi, zbog multitaskinga, većina kolača bila zaboravljena, pogotovo ako odem u vrt nešto čeprkati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, drago mi da se fotke svidjaju. Do skora sam imala rernu koja kada zazvoni probudi pola ukucana, pa mi je sada cudno. Ceprkanje po basti :)))

      Delete
  6. Ha, ovo zvuci sve savrseno! samo mi fale borovnice :/
    Cak imam i kondezovano mleko! Probam pa javim ;)

    ReplyDelete