October 15, 2013

Pogačice sa bundevom i sirom




Dugo sam tražila neki recept za pogačice sa krompir testom u koje sam zamislila da dodam neki sir. I na Adi proletos mi Mimi kaže da ima on neki, pa mi kasnije pošalje i link. I onda je ta ideja, zajedno sa još puno, puno drugih čamila čekajući. Čim su krenule budeve setim se tog recepta i zanemarim dosadni dobro poznati krompir i stavim bundevu da bude glavna. Rezultat je malo neobičan ali ukusan i svakako dručiji. Preporučujem da se pogačice jedu dok su još tople ili da se podgreju...

Prvi deo uvoda sam napisala još jutros, pa smo Alkesa i ja šmugnuli u grad. Šetnja, kafa sa pijateljicom i mali šoping. Juhuuu...Inače kupila sam super suknju i sada sam sva presrećna jer teško pronalazim suknje koje mi se svidjaju i koje volim da nosim, a ova je baš takva. I poslednjih pola sata pišem i brišem drugi deo uvoda, pokušavam da opišem svoj dan, a svo vreme me zeza tastatura i pokvaren space. Aleksa ga je juče nekoliko puta iščupao i verovatno ga nisam baš dobro vratila ili se skroz pokvario. To me podsetilo na Teu koja je pre godinu-dve u predhodnu tastaturu utrljala bananu. 
Šta moja deca imaju proitiv tastatura?!
 


Sastojci:

500 g bundeve, očišćene
500 g brašna, tip 400
200 g kačkavalja
1 suvi kvasac
2 kašičice soli
1 kaščica  aleve paprike
50 ml mleka
1 kašičica šećera

2 kašike semena bundeve, golice
2 kašike semena suncokreta, očišćenog
1 jaje
so



Bundevu iseći na kocke i kuvati u dosta vode dok skroz ne omekša. Napraviti pire i ostaviti ga da se skroz ohladi.
U mlako mleko dodati kvasac i kašičicu šećera. Sačekati da kvasac zapeni.
Prosejati brašno, dodati mu pire od bundeve, so i aktiviran kvasac. Umesiti glatko i meko testo. Ostaviti na toplom mestu da testo naraste oko 40-60  minuta. Naraslom testu dodati narendan kačkavalj pa ga premesiti. Rastanjiti testo na 1-1,5 cm pa okruglom modlom vaditi pogačice. Premesiti krajeve pa opet vaditi krugove testa i tako dok se svo ne iskoristi.
Blago umutiti jaje pa mu dodati semenke suncokreta i bundeve. Rasporediti tu smesu po pogačicama, svaku pogačicu još malo posoliti. Peći u unapred ugrejanoj rerni na 200°C 20 minuta.
Služiti tople. 


Pin It Now!

6 comments:

  1. Jao i moje dete čupa space!!! :) Sad moramo dobro da ga lupnemo da bi delovalo... :)
    Ideja da zameniš krompir sa bundevom je super. Baš mi se dopada!
    A prva fotka je posebno lepa! Baš, baš mi se svidja... :)

    ReplyDelete
  2. Super su mi ove pogačice! Još na Fb-u su mi baš zapale u okce :) Fotke divne! A ova zelena kutija - preprelepa <3

    ReplyDelete
  3. Ova fotka s tirkiznom kutijom i narančastim pogačicama je fenomenalna

    ReplyDelete